Els plors i la desesperació dels nens migrants separats dels pares als EUA

Difonen una gravació dels menors plorant desconsolats en un centre de detenció fronterer
Redacció Actualitzat
TEMA:
Estats Units

Primer van ser les imatges i, ara, els àudios. Després de les colpidores fotografies de nens i joves en gàbies als Estats Units, ara s'ha difós una gravació de so, enregistrada clandestinament en un centre de detenció fronterer, que posa veu a la desesperació d'aquests infants obligats a separar-se de les seves famílies.

Els nens ploren i demanen repetidament per la seva mare, pare o tia. Un agent de fronteres comenta, en to irònic, que tenen "una orquestra". L'enregistrament l'ha publicat la plataforma de periodisme d'investigació Pro Publica.


Una nena, de 6 anys i del Salvador, reclama que truquin a la seva tia i fa saber que se sap de memòria el telèfon. Un agent hispanoparlant delega la trucada en un representant consolar i, més endavant, la nena explica, més asserenada:

"La meva mare diu que aniré amb la meva tia i que ella em vindrà a buscar tan aviat com pugui".

Quan els migrants detinguts per voler entrar il·legalment als EUA van amb menors, els nens i joves els separen dels pares i els envien a naus, magatzems o tendes, espais reconvertits en centres de detenció fronterers, a l'espera que algú els reclami.

 

Entre mitjans d'abril i finals de maig, prop de 2.000 nens i adolescents s'han trobat en aquesta situació. Segons Pro Publica, més de 100 dels menors tenen menys de 4 anys.

Indignació contra Trump, que es defensa

Aquests casos han commocionat la societat nord-americana. Hi ha hagut crítiques a la mà dura de Donald Trump, no només dels demòcrates, sinó també dins del mateix Partit Republicà, per part de veus com l'ex-primera dama Laura Bush, que l'ha qualificat de "cruel" i "immoral".

Les Nacions Unides han considerat "inadmissible" aquesta política, mentre que l'Acadèmia Americana de Pediatria ha alertat d'un "dany irreparable" en les criatures.

"Cruel i inhumana" són els adjectius que ha triat el govern de Mèxic per carregar contra aquesta política, com ha afirmat el responsable de Relacions Exteriors, Luis Videgaray:

"El govern mexicà no promou la migració il·legal. Tanmateix, per convicció i per obligació constitucional i legal, no podrem restar indiferents davant una situació inhumana i cruel."

Mèxic assegura que els casos de menors mexicans separats són pocs. Guatemala n'ha comptat almenys 465, i ha demanat a les famílies que no s'exposin a intentar creuar la frontera.

 

El president nord-americà, però, ha insistit a defensar la política de "tolerància zero" com una mesura eficaç per combatre la immigració clandestina:

"No vull separar els nens dels seus pares. Però quan processes els pares per entrar il·legalment -com ha de ser-, has de treure'ls els fills."

Trump no s'ha estat de definir com a criminals els indocumentats que entren al país:

"Hem de permetre que aquesta gent entri al nostre país? Jo no. Els farem fora a milers."

 

ARXIVAT A:
Estats Units Trump Migracions Menors
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut