Erfurt

Els postcomunistes de Die Linke governaran per primera vegada un land alemany

Die Linke assoleix un acord amb els socialdemòcrates i els Verds per presidir l'estat de Turíngia, no feia 24 anys que hi governava la conservadora CDU

RedaccióActualitzat

Per primera vegada des de la caiguda del Mur de Berlín, un land alemany, Turíngia, estarà presidit per Die Linke, el Partit de l'Esquerra, hereu del Partit Comunista que va governar la República Democràtica Alemanya (RDA). Gràcies a un pacte inèdit amb els socialdemòcrates de l'SPD i Els Verds, i amb només un vot de marge, el líder del partit, Bodo Ramelow, ha esdevingut el nou president de Turíngia.

Poques hores abans de la votació, centenars de manifestants -la majoria, votants socialdemòcrates- han mostrat als carrers d'Erfurt el seu rebuig al nou tripartit d'esquerres. Fins ara, cap partit s'havia atrevit a trencar el tabú de cedir un govern al Partit de l'Esquerra.

D'altra banda, l'accés de Ramelow a la presidència suposa la fi de l'hegemonia regional de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera, Angela Merkel. Tant Merkel com el president del país, Joachim Gauck, nascuts tots dos a l'RDA, han criticat l'acord que ha permès l'accés dels postcomunistes al govern.

Disculpa a les víctimes de la RDA

Després de ser escollit, Ramelow, de 58 anys i nascut a l'oest del país, ha fet un discurs conciliador, amb una crida a la cooperació i també una disculpa, en nom del partit, a les víctimes del règim de l'RDA.

Die Linke va néixer l'any 2007 de la fusió dels hereus del Partit Comunista de la RDA i els dissidents de l'SPD. Després de la reunificació alemanya, els postcomunistes van quedar estigmatitzats per bona part de l'electorat que, encara ara, els veu com els "hereus" polítics de l'RDA. Ara, Ramelow té el repte de demostrar que Die Linke és un partit fiable i sensat, malgrat els prejudicis que té bona part de la ciutadania.

Actualment, veure una coalició com la de Turíngia a escala federal és encara ficció política. Tant l'SPD com Els Verds insisteixen que l'acord de Turíngia no es pot repetir al Bundestag per l'abisme que els separa de Die Linke en política exterior i fiscal.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut