Aquest 2024 no s'ha fet la tradicional gala de lliurament dels Premis Octubre (iStock)

Premis Octubre 2024 per a obres sobre la maternitat i la relació de Kavafis i la cultura catalana

Els guanyadors són Eusebi Ayensa, Isabel Garcia Canet, Carla Rovira i Eva Saumell, mentre que el premi de narrativa ha quedat desert
Redacció Actualitzat
TEMA:
País Valencià

Eusebi Ayensa, Isabel Garcia Canet, Carla Rovira i Eva Saumell són els guanyadors dels 53 Premis Octubre d'assaig, poesia, i teatre.
 

Premi Joan Fuster d'Assaig

L'obra guanyadora és "El bell viatge. Kavafis a la cultura catalana", d'Eusebi Ayensa (Figueres, 1967).

El jurat l'ha escollit entre els 24 originals presentats i n'ha destacat "la capacitat de connectar temes universals amb la catalanitat" i "la bellesa de la reflexió i la riquesa del llenguatge en l'exposició d'idees de prosa clara, precisa, amb voluntat d'estil, que combina l'assaig amb la reflexió personal".
 

Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia

El jurat ha guardonat "Els afores", d'Isabel Garcia Canet (Pego, 1981).

L'obra ha sortit guanyadora d'entre els 83 originals presentats. Els membres del jurat en destaquen que els versos "tracen un recorregut pels afores, la intempèrie i els marges, els quals són, al capdavall, el territori de la poesia" i que "és un recull amb una veu poètica ferma i sostinguda que manté el ritme i la força dels poemes al llarg de tota l'obra".
 

Premi Pere Capellà de Teatre

S'ha atorgat ex aequo a dues obres: "Una història de terror reproductiu" de Carla Rovira (Girona, 1982), i "Mares i no" d'Eva Saumell (Vilafranca del Penedès, 1973).

El jurat n'ha destacat "el tractament de la temàtica de la maternitat des de punts de vista contraposats i estètiques diferents". En el cas de l'obra de Rovira, remarca que "exposa els prejudicis i les contradiccions de dues dones que han lluitat per ser mares", mentre que la de Saumell reivindica " des d'una perspectiva coral, el dret de les dones a exercir la no maternitat". 

A aquest premi s'havien presentat 44 originals.
 

El premi de narrativa, desert

El Premi Andròmina de Narrativa ha quedat desert perquè, tot i que el jurat ha valorat les virtuts parcials d'algunes de les 92 obres presentades, ha considerat que no n'hi havia cap que arribés "al nivell esperable" per al guardó., 

En total, l'organització dels Premis Octubre ha rebut 243 originals entre assaig, poesia, teatre i narrativa. Les obres, com és característic en aquest certamen organitzat per l'Editorial Tres i Quatre, han estat presentades per autors d'arreu dels Països Catalans.
 

Una edició sense gala 

En aquesta edició no s'ha celebrat la gala de la Nit dels Octubre per fer entrega dels guardons per les retallades econòmiques a les entitats catalanistes i problemes d'ordre intern.

És una gala que va més enllà d'un acte literari i que els escriptors troben a faltar.

Els Octubre, que van néixer en ple franquisme, no reben ajuts de cap institució valenciana. 

Entre el llistat de premiats hi ha noms com Joan Francesc Mira, Isabel Clara-Simó o Josep Piera.

Acció Cultural del País Valencià remarca la trajectòria dels premis i que, en el passat, ja s'havien trobat amb dificultats. "Són uns premis vius que s'adapten a la realitat, les exigències i les complicacions de cada moment, ja siga per la repressió dels polítics del procés, per la pantanada de Tous o per la retallada d'ajuts durant els primers governs del PP i existeixen ara", ha afirmat la presidenta d'ACPV, Anna Oliver, en declaracions al canal 324.

Oliver ha destacat que no s'hagin aturat els premis: 

"L'important per a mi és que són 53 anys de Premis Octubre, de suport a la cultura i a la llengua catalanes, amb una gran autoexigència. Els premis no s'han suspès, s'ha suspès la festa." 

Alexandra Usó, presidenta d'Escola Valenciana, ha subratllat que la llengua està en una situació d'emergència i s'ha queixat que la Generalitat Valenciana no faci "el seu paper de promoció i protecció" de la llengua sinó "tot el contrari". 
 

 

ARXIVAT A:
Literatura País Valencià
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut