Els dirigents independentistes durant el judici al Suprem

Els presos del procés descarten permisos abans de Nadal i reclamen el tercer grau

Les juntes de tractament de les presons on els líders independentistes compleixen condemna faran pública aquest dimecres la proposta de classificació dels reclusos
Redacció Actualitzat
TEMA:
Judici procés

Els líders independentistes condemnats pel Suprem no preveuen tenir permisos penitenciaris abans de Nadal. Aquest dimecres sabran quina proposta de classificació els fan a les respectives presons de Lledoners, Mas d'Enric i Puig de les Basses, un tràmit pel qual passen tots els reclusos i que determina els permisos que tenen.

Com diu el nom, es tracta d'una proposta que encara requereix la validació per part de la Generalitat. I això ha generat tensió entre Esquerra i JxCat.
 

Crítiques a ERC, que preveu el segon grau

Fonts de l'equip jurídic d'Esquerra Republicana han dit que treballen amb la previsió que la proposta de qualificació sigui per al segon grau penitenciari i ja han avançat que, si aquesta és la situació d'Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Dolors Bassa i Raül Romeva, la recorreran. També calculen que no puguin sortir unes hores de la presó fins després de festes.

Un posicionament que ha motivat un comunicat de Jordi Pina, advocat de l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i dels exconsellers Jordi Turull i Josep Rull, que "lamenta" les informacions que "pretenen justificar i normalitzar" la classificació dels interns en segon grau.


Pina ha remarcat que té el "ferm convenciment" que la classificació ha de ser en tercer grau, tenint en compte el seu "entorn social, possibilitat de trobar feina i ni perillositat ni risc de reincidència ni responsabilitat civil pendent de pagar".

A més, el lletrat dels presos de JxCat ha recordat que "la decisió final de la classificació correspon a la Secretaria de Mesures Penals del Departament de Justícia" i que les juntes de tractament de les presons "únicament elevaran el seu informe" als responsables de la Conselleria.

També Laura Masvidal, parella de Joaquim Forn, representat per l'advocat Xavier Melero, s'ha queixat que Esquerra surti "a explicar el segon grau en comptes d'exigir el tercer", segons ha afirmat a ElNacional.

Tot plegat coincideix amb les negociacions entre ERC i el PSOE per la investidura de Pedro Sánchez, i en un moment que la Fiscalia pot tenir un paper clau perquè ha de decidir si recorre o no la classificació al jutjat de vigilància penitenciària.

 

Quins graus penitenciaris hi ha

Els interns poden obtenir el primer grau, que és el més restrictiu; el segon, que és l'ordinari, el de la majoria de presos, i que pot arribar a tenir condicions similars al règim obert, amb sortides per anar a treballar, fer voluntariat o tenir cura de familiars; o bé el tercer grau, que permet sortir durant el dia i anar a la presó només per dormir.

Primer grau
Per a casos de perillositat extrema. No es donen permisos de sortida.

Segon grau
És el que s'aplica a la majoria de presos. Estan tancats i només poden sortir de permís 36 dies a l'any, sempre que s'hagi complert una quarta part de la condemna.

Tercer grau
Règim de semillibertat que permet que puguin sortir de la presó i tornar-hi per dormir, un mínim de 8 hores. En aquest cas, els permisos són més amplis, de fins a 48 dies a l'any.

 

 

Les juntes de tractament estan integrades per un equip de tècnics i un representant de l'administració, amb vot de qualitat. La proposta de grau es fa basant-se en un informe que avalua aspectes socials, laborals, psicològics i de reinserció del pres.

Un cop es comuniqui la proposta de qualificació, la Generalitat tindrà un termini de dos mesos com a màxim per confirmar-la o esmenar-la.

Fonts d'ERC calculen que el tràmit s'allargarà tres o quatre setmanes i, per tant, la decisió ja serà després de les festes nadalenques.

 

Una classificació en segon grau obriria la porta a demanar l'aplicació de l'article 100.2 del règim penitenciari. Això permetria als presos sortir durant el dia per treballar, exercir el voluntariat o cuidar familiars.

De fet, alguns presos ja s'han mogut en aquesta direcció i han començat a buscar feina. I aquesta és la situació que es va aplicar a l'exsecretari general de Convergència Democràtica de Catalunya, Oriol Pujol.

Tot i que la llei ho preveu, no hi ha antecedents a Catalunya de l'aplicació de l'article 100.2 en el mateix moment que un pres obté el segon grau.

I, en 18 anys, només hi ha 9 precedents de condemnats a penes de presó de dos dígits que hagin aconseguit el tercer grau d'entrada. El Suprem va condemnar els empresonats a penes d'entre 9 i 13 anys de presó.
 

Els recursos poden arribar al Suprem

Les parts poden recórrer la classificació penitenciària. En primer terme, resol el recurs el jutjat de vigilància penitenciària. Si no hi ha acord, l'última paraula la tindrà el tribunal sentenciador, que en aquest cas és el Suprem.

La via del 100.2 també l'ha d'autoritzar el jutjat de vigilància penitenciària i, si no hi ha acord, les audiències provincials seran els organismes que tindran l'última paraula.

ARXIVAT A:
Jordi Turull Josep Rull Jordi Sànchez Jordi Cuixart Joaquim Forn Judici procés ERC Oriol Junqueras Carme Forcadell Raül Romeva Dolors Bassa
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut