Oriol Junqueras saludant Pedro Sánchez, aquest dimarts al Congrés dels Diputats

Inici de legislatura marcat pels presos i la salutació de Junqueras i Sánchez

Junqueras, Sànchez, Turull, Rull i Romeva, focus d'atenció de la sessió constitutiva del Congrés i el Senat de la XIII legislatura
Redacció Actualitzat
TEMA:
Eleccions 28A

Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva, traslladats des de la presó de Soto del Real, han assistit aquest dimarts als respectius plens del Congrés i el Senat de constitució de les Corts de la XIII legislatura.

Hi havia expectació per com seria la jornada dels polítics presos en aquestes sessions. Els moments més destacats han estat les trobades entre Oriol Junqueras i Pedro Sánchez.


Junqueras a Sánchez: "Hem de parlar"

En la primera votació de la presidència del Congrés ja s'han saludat breument, però ha estat durant la votació de les secretaries de la mesa que han tingut una trobada més llarga.

Quan anava a felicitar la nova presidenta del Congrés, Meritxell Batet, Junqueras ha passat pel costat d'on era Sánchez, que estava assegut i parlant per telèfon, i ha interromput la trucada per parlar amb el líder d'ERC:

Segons el diputat d'ERC Gabriel Rufián, i també altres testimonis citats per l'agència Europa Press, Sánchez ha preguntat a Junqueras com estava, i aquest li ha respost: "Hem de parlar".

La conversa ha estat més llarga, però no se sap de què més han parlat. Al final s'han donat la mà.


Podeu seguir les sessions constitutives d'ambdues cambres en aquesta finestra:

 

Els cinc presos han arribat relativament d'hora: el vehicle que portava Raül Romeva ha entrat a l'edifici del Senat poc abans de 2/4 de 9, però no ha entrat a la sala històrica fins poc abans de les 10 del matí, hora d'inici de les sessions.

La seva entrada ha respost a les expectatives: bona part dels senadors que ja hi havia l'han aplaudit:

 

El senador de JxCat Josep Lluís Cleries ha celebrat a Twitter haver pogut abraçar Romeva:


Els quatre nous diputats procedents de Soto del Real han entrat al Congrés quan ja eren pràcticament les 10 del matí.

Oriol Junqueras s'ha aturat un moment quan pujava les escales de l'hemicicle per saludar el líder de Podem, Pablo Iglesias:


Turull i Sànchez han entrat somrients i també saludant els companys:


Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez s'han assegut a la mateixa filera d'escons que Pablo Iglesias, Irene Montero i Jaume Asens:


A la tribuna de convidats s'hi ha pogut veure el president del Parlament, Roger Torrent, al costat del vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès:

 

Els presos, als antics seients de Ciutadans

En la sessió de constitució de les cambres encara no hi ha escons assignats i els diputats arriben amb temps per agafar seient.

La diputada Laura Borràs, de Junts per Catalunya, ha reservat els escons per als diputats presos del seu partit.

Es dona la circumstància que aquest seients són els que ocupaven diputats de Ciutadans en l'anterior legislatura:

 

Aquest gest de Borràs l'ha celebrat i agraït Jordi Sànchez des del seu compte de Twitter:

 


A tots se'ls ha vist a l'hemicicle sense emmanillar. Els dos edificis estan blindats per la policia, com ha passat aquest dilluns quan els presos independentistes que són càrrecs electes han anat a recollir les credencials.

El primer a votar la mesa de la seva cambra ha estat Raül Romeva, que ha estat saludat pel president de la mesa d'edat:

 

Al Congrés, més tard, també Junqueras, Rull, Sànchez i Turull han anat fins a la mesa per dipositar el seu vot per decidir qui ocuparà la presidència de la cambra:

 

 

 

 

Junqueras desitja "encerts" a Sánchez

En la primera ocasió que s'han trobat, Junqueras ha aprofitat la breu trobada per felicitar Pedro Sánchez pels resultats del PSOE el 28A, i per desitjar-li "encerts" en el futur.



Més tard, poc abans de la una del migdia, ha estat quan Junqueras s'ha tornat a adreçar a Sánchez, i han conversat poc més de mig minut.

El president del govern en funcions també ha donat la mà a Jordi Sànchez i a Josep Rull, mentre que amb Jordi Turull només s'han saludat de lluny.


L'ambient d'aquest dimarts al Congrés és distès i relaxat, amb moltes estones mortes a causa de les votacions a la mesa, que duren diverses hores, i això ha propiciat moltes trobades informals entre els diputats.

Ho han aprofitat els diputats en presó preventiva: Junqueras, per exemple, ha parlat,,entre altres, amb ministres en funcions com Josep Borrell, Margarita Robles, Dolores Delgado i Fernando Grande-Marlaska.

Per la seva banda, Sànchez, Rull i Turull han aprofitat el recompte de la primera votació per anar una estona a la cafeteria del Congrés, malgrat la limitació de moviments que tenen fora de l'hemicicle.


Vot en blanc de JxCat i nul d'ERC: llaç groc i "llibertat"

Tots els diputats d'ERC han emès un vot nul per a la presidència del Congrés: han dipositat una papereta amb la paraula "llibertat" acompanyada d'un llaç groc.

Pel que fa als diputats de Junts per Catalunya, han votat en blanc en l'elecció de les presidències del Congrés i del Senat.

La primera votació, però, no ha estat suficient: la candidata pactada entre el PSOE i Unides Podem, Meritxell Batet, ha aconseguit 175 vots, a un de la majoria absoluta, per la qual cosa s'ha hagut de repetir la votació.

Pel que fa al Senat, en canvi, la majoria absoluta que hi té el PSOE ha fet que el seu candidat, Manuel Cruz, hagi estat escollit en primera votació.


Acataments conflictius al Congrés

El moment més protocolari i també el més tens de la sessió al Congrés ha estat l'acatament de la Constitució, necessari per adquirir plenament la condició de diputat.

Els diputats independentistes han fet servir fórmules que feien referència a "la república catalana", als "presos polítics" i al "retorn dels exiliats", i alguns diputats, sobretot els de Vox, s'han queixat sorollosament picant de mans a la bancada.

Aquests acataments han provocat el primer enfrontament de la legislatura, quan el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha reclamat a Meritxell Batet que "actués" contra els independentistes, però la nova presidenta ha donat per bons tots els acataments.

Al Senat, en canvi, les mateixes fórmules han estat pronunciades sense problemes pels senadors independentistes davant del nou president, Manuel Cruz.

Tornada a Soto del Real

Després d'això la sessió s'ha acabat, i els cinc polítics en presó preventiva han pujat als cotxes policials que els han tornat a la presó de Soto del Real. Aquest dimecres tornaran a ser al Tribunal Suprem al judici contra el procés independentista.

 

Diputats i senador ja van ser traslladats a les Corts aquest dilluns per recollir les seves actes (EFE/Reuters)

Arribada a primera hora

Els presos han sortit a 2/4 de 8 del matí de Soto del Real en 4 vehicles de la Guàrdia Civil que els han portat a les Corts.

Un cop a dins, a cada cambra hi ha una sala assignada a la seva custòdia -per policies vestits de paisà, si és com aquest dilluns- i és on s'estan mentre no hagin de fer cap activitat parlamentària.

La mesa del Congrés ha rebutjat aquest dilluns, amb la majoria del PP, PSOE i Cs, que els presos electes puguin reunir-se amb altres diputats i fer rodes de premsa, com havia demanat l'exdiputat i advocat del judici del procés Francesc Homs.

Tampoc han pogut atendre la premsa aquest dilluns, però sí que han penjat vídeos i missatges a Twitter.

Obligació d'acatar la Constitució

Justament, després de la constitució de la mesa, els diputats i senadors han d'acatar la Constitució, un per un i des del seu escó. Els diputats poden prometre o jurar fer-ho. Ens les últimes sessions de constitució s'han vist altres fórmules, com per exemple la voluntat d'acatar la Carta Magna però també de canviar-la.

En el cas del Senat, el ple de constitució no es fa a l'hemicicle nou, sinó a l'històric. A diferència del Congrés, al Senat els electes s'han d'acostar al faristol per jurar o prometre acatar la Constitució. I ho poden fer en català, si bé se'ls pot demanar que ho tradueixin al castellà, com va exigir Pío García-Escudero.


Tornada a Soto del Real

El Suprem va donar permís perquè els presos que són electes anessin al Congrés i el Senat aquests 20 i 21 de maig. En la providència, el tribunal va especificar que caldria fer els tràmits amb la màxima celeritat. Per tant, un cop acabin els plens de constitució, previsiblement cap a les dues del migdia, els cinc encausats hauran de tornar cap a Soto del Real.

Pendents d'una eventual suspensió

La mesa del Congrés que sorgeixi del ple, i que es preveu que encapçali la socialista Meritxell Batet, es trobarà una patata calenta a sobre la taula: la suspensió o no de les funcions dels diputats electes que estan en presó preventiva, una decisió que el Suprem va delegar.

El PP i Ciutadans demanaran que se'ls suspengui tan bon punt hagi començat oficialment la legislatura. En canvi, el diputat electe d'Unides Podem, Gerardo Pisarello, que podria ser secretari primer de la nova mesa, ha deixat clar que defensarà els drets de Junqueras, Sànchez, Rull i Turull.

ERC, per boca de Pere Aragonès, ha assegurat aquest dimarts que "suspendre els diputats seria com suspendre el resultat de les eleccions a Catalunya":

 


Sobre aquesta qüestió, el diputat per En Comú Podem Jaume Asens ha assegurat que estan disposats a votar en contra del criteri del PSOE a la mesa del Congrés:

"Que ningú dubti que nosaltres estem amb la interpretació més garantista de la llei."

De tota manera, Asens ha dit que prendran la decisió després d'analitzar l'informe que hagin fet els lletrats del Congrés i també del que han demanat als seus propis lletrats.

 

 

ARXIVAT A:
ERC Junts Eleccions 28A Judici procés Procés català Oriol Junqueras Raül Romeva Jordi Sànchez Josep Rull Jordi Turull
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut