Els presos independentistes podrien fer a casa el confinament pel coronavirus

El govern demana a les presons que estudiïn si es pot aplicar la mesura als interns amb l'article 100.2 i el Suprem avisa que els funcionaris podrien prevaricar si ho fan

RedaccióActualitzat

Els líders independentistes empresonats podrien sortir per passar el confinament a casa.

Aquest dimarts, les juntes de tractament de les presons catalanes estudien aplicar aquesta mesura als interns que habitualment poden sortir de la presó per fer tasques laborals i de voluntariat. La finalitat de la mesura seria esponjar els centres penitenciaris mentre dura la crisi del coronavirus.

Seria, per tant, una mesura "conjuntural" i amb caràcter "reversible", tal com ha avançat, en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", la consellera de Justícia, Ester Capella.

Capella ha explicat que el 69 per cent de les persones classificades en tercer grau ja estan confinades a casa seva, però que, en l'actual context d'emergència sanitària, "necessitem que hi hagi menys gent a les presons" i que, per aquest motiu, ha demanat als responsables dels centres penitenciaris de Catalunya que analitzin "què ens permet la llei per esponjar les presons".

En concret, "que mirin si hi ha més tercers graus que puguin estar confinats a casa" i també "que mirin si les persones que estan classificades amb el 100.2 poden estar confinades a casa seva".

"És evident que la situació d'emergència fa que haguem de recórrer camins que fins ara semblava que no es podien recórrer. Perquè ho ha fet el govern de l'estat espanyol i ho han fet tots els governs del món."


Si s'adopta, la mesura permetrà enviar a casa uns 400 interns de les presons de Catalunya.

 

Ester Capella, consellera de Justícia, en una imatge del 3 de març (ACN/Bernat Vilaró)


La consellera ha volgut remarcar que, si els presos independentistes surten de la presó, no serà per una decisió del govern, sinó perquè així ho hauran decidit les juntes de tractament dels centres penitenciaris.

"Ho faran amb objectivitat, amb professionalitat i tenint amb compte que, en aquests moments, hem de preservar més que mai la salut de les persones que es troben privades de llibertat als centres penitenciaris catalans."


El Suprem avisa els funcionaris que podrien prevaricar

El Tribunal Suprem però, ja ha avisat que si es deixen en llibertat els líders independentistes, es dirigiran "a les juntes de tractament i a la direcció dels centres per explicar, immediatament, el fonament jurídic que justifica la decisió i per identificar de manera nominal els funcionaris que hi hagin donat suport". 

"Això s'emmarcaria en l'exigència de responsabilitats penals per la possible comissió d'un delicte de prevaricació."

 

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, aquest migdia (ACN/Generalitat)

 

En canvi, pel govern, qui podria acabar prevaricant és l'alt tribunal. Així ho ha exposat la consellera de la Presidència, Meritxell Budó:

"La Secretaria General d'Institucions Penitenciàries de l'estat ha dictat que tots aquells presos que estan en tercer grau o tots aquells presos que tenen una flexibilitat basada en l'article 100.2, poden passar el confinament en els seus domicilis."

"A partir d'aqui demanem que deixin traballar les juntes de tractament i que puguni fer la seva feina. A partir d'aquí, delicte de prevaricació... Doncs algú podria pensar que hi ha delicte de prevaricació, sí."


Moncloa: la decisió és dels professionals

També s'ha pronunciat sobre aquesta qüestió la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero.

 

María Jesús Montero, portaveu del govern espanyol, aquesta tarda (Moncloa)


Preguntada per TV3 durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Montero ha defensat que "competirà decidir sobre aquesta qüestió" a "les juntes de tractament i al jutge de vigilància penitenciària", que són les instàncies que "tenen els intruments" per fer-ho i coneixen la situació de "cada un dels interns".


Positius a les presons

Segons dades del Departament de Justícia, hi ha una vintena de funcionaris i 9 interns de diferents presons que han donat positiu de coronavirus, i 270 interns més podrien estar contagiats.

Ja sigui pel coronavirus o per altres motius, una quarta part dels treballadors de les presons estan de baixa.

ARXIVAT A:
Govern empresonatProcés catalàCoronavirus Jordi CuixartJordi SànchezJosep RullJordi TurullRaül RomevaOriol JunquerasCarme ForcadellDolors BassaJoaquim Forn
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut