Els pressupostos arriben al Parlament: la unitat independentista, en joc
El govern confia que podrà tirar endavant els comptes amb la CUP, que deixa en les seves bases la decisió definitiva
Els pressupostos del govern Aragonès han arribat aquest dimarts al Parlament, amb el risc que la seva tramitació acabi esquerdant el bloc independentista que va donar la presidència als republicans.
El projecte amb els números per al 2022 l'ha presentat el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, que s'ha mostrat convençut que tindrà els suports necessaris per aprovar-los:
"Venim de gairebé dos anys de patiment per la pandèmia. Aquests pressupostos deixen enrere aquests dos anys. Són els pressupostos de la reactivació social i econòmica."
Ara per ara, no té garantit encara l'aval de la CUP. Són la prioritat del govern per aprovar-los, però les negociacions fins ara no han anat prou bé i els cupaires deixen la decisió en mans de la militància.
L'última paraula, en les bases de la CUP
La posició definitiva de la CUP se sabrà el cap de setmana que ve -els dies 12, 13 i 14 de novembre-, quan decidirà en assemblea si presenten esmena a la totalitat al projecte de pressupostos i o si permeten la tramitació dels comptes. Es consultarà en format multipregunta i els resultats està previst que es donin a conèixer el 16 de novembre.
Els gestos que ha fet el govern per seduir-los no han estat suficients. Ha accedit a revisar el model policial -engegant una comissió d'estudi que presidirà Dolors Sabater- o a crear una empresa energètica pública. Pere Aragonès ha anunciat aquest dilluns que aquest mes ja es posarà en marxa el programa per obrir-la. També hi ha hagut un gest rebaixant la petició de penes per als tres acusats dels 9 de Lledoners que encara estan pendents de sentència.
En tot cas, els cupaires asseguren que el 40% del pacte de govern no s'està complint, un pacte que consideren que ja era "de mínims". Pels anticapitalistes, no es tracta d'uns pressupostos "expansius", com diu Elsa Artadi, de Junts, i critiquen que no s'està fent "un gir a l'esquerra". Des de la CUP critiquen que el govern "comença citanta Marx però aplica el programa de Foment" als pressupostos.
Alguns dels temes més importants per a ells i que cal negociar, a banda de la creació d'una energètica pública, són la defensa de l'habitatge de protecció oficial o la internalització del 061.
L'alternativa de PSC i comuns
Si aquesta aliança no fructifica i la CUP decideix esmenar els comptes, el govern haurà de buscar el suport en socialistes i comuns. Tots dos partits s'han ofert reiteradament a pactar els pressupostos i volen esperar a veure'n el detall per fixar posicions, però, ara per ara, ni Aragonès ni Jaume Giró s'han assegut amb ells.
Els tràmits parlamentaris que calen per aprovar els pressupostos
Un cop han arribat al Parlament, el primer filtre que han de superar els comptes són les esmenes a la totalitat. Els partits tenen 10 dies per presentar-les. És a dir, fins al 19 de novembre, quan s'haurà de convocar el ple per debatre-les i votar-les, previsiblement el dia 22.
Perquè les esmenes a la totalitat tirin endavant i, per tant, el projecte de pressupostos quedi en paper mullat, calen més vots a favor que en contra. Traduït als números del Parlament, vol dir que els socis de govern necessiten que almenys un grup s'abstingui. I voldrien que fos la CUP. Esquerra i Junts sumen 65 escons i si tots els grups votessin a favor de tombar els comptes, sumarien 70 diputats i, per tant, les esmenes s'aprovarien.
Si el projecte supera aquest primer tràmit, quedarà encara el debat a les esmenes de l'articulat, que ens porta ja al 30 de novembre i els comptes enfilarien el camí per ser aprovats abans de Nadal. En cas que algun grup els porti davant el Consell de Garanties Estatutàries, l'aprovació definitiva s'endarreriria fins a finals de gener del 2022.
- ARXIVAT A:
- Pressupostos de la Generalitat