Pressupostos tombats: el no de Comuns i Junts porta al fracàs els comptes del govern
El Parlament ha tombat els pressupostos de la Generalitat per aquest 2024, de quasi 44.000 milions d'euros. S'han registrat 68 vots a favor de les esmenes a la totalitat i 67 en contra.
En conèixer el resultat, Aragonès i tots els consellers s'han dirigit cap al Palau de la Generalitat, on el president ha anunciat la convocatòria d'eleccions anticipades el 12 de maig.
Les negociacions d'última hora entre el govern i els Comuns han descarrilat definitivament per l'escull del Hard Rock, i els vots del PSC i de la diputada no adscrita Cristina Casol (fins ara a Junts) han estat insuficients per tirar endavant els comptes.
Tot depenia d'un vot, després que la diputada Casol ha decidit votar amb ERC i els socialistes.
El debat s'ha acabat al migdia, però la votació s'ha ajornat fins a primera hora de la tarda. Una decisió de la presidenta Anna Erra que ha provocat l'enuig evident del govern, de la resta de la mesa i d'Esquerra.
De fet, a l'hora de suspendre's el debat, la votació hauria acabat amb empat a 67 vots per l'absència d'un diputat de Vox que a la tarda sí que ha arribat a l'hemicicle.
Ciutadans ha anunciat que impugnaria la votació si --com ha passat-- el vot que decantava el resultat era el de l'exconseller Lluís Puig, exiliat.
Xoc amb els Comuns
Ja des de primera hora, els de Jéssica Albiach --que han entrat en bloc a l'hemicicle-- insistien que les posicions estaven molt allunyades per l'evidència que el govern no tenia cap intenció de donar per enterrat el macroprojecte hoteler i de joc projectat entre Vila-seca i Salou.
I és que, malgrat que no apareix en els pressupostos, aquest ha estat el tema central de debat al Parlament i en les últimes setmanes, des que el PSC va instar Pere Aragonès a donar continuitat al projecte si volia comptar amb els seus diputats en una de les votacions més importants de la legislatura.
"Si no es planten davant d'aquest disbarat, quan es plantaran?", s'ha preguntat Jéssica Albiach, que ha accusat el govern de ser l'únic responsable que avui no hi hagi pressupostos, per "haver-se sotmès als interessos dels lobbies, la Caixa i el PSC" en el que considera una "autèntica vergonya de projecte".
Visiblement molesta, la líder dels Comuns també ha retret a Esquerra els moviments d'última hora per intentar influïr en el seu vot via Madrid. És el que "més li ha xocat i decebut", assegura:
"Que sent un partit independentista es pensi que a mi em pot trucar algú de Madrid per dir-me què he de votar em sembla decebedor i inaudit."
A fora, als passadissisos, les cares llargues d'Albiach contrastaven amb els últims intents d'Esquerra per convènce'ls i arribar a desencallar els pressupostos.
Ja al migdia, això sí, la portaveu dels republicans ha utilitzat un to molt dur contra els Comuns, a qui ha acusat "d'electoralisme", a més d'instar-los a "sortir de les zones de confort i pensar en el bé col·lectiu.
"Els demanaríem que no robin aquesta oportunitat al país pels seus propis interessos", ha reclamat Marta Vilalta, que els ha acusat de "no haver fet tants escarafalls" quan van acceptar els vots de Manuel Valls per a l'alcaldia de Barcelona.
La contraproposta de Junts
De res ha servit tampoc l'oferta que ha arribat a última hora des de Junts per Catalunya, que el govern ha rebut des de bon començament com un gest de cara a la galeria.
"No farem invents", asseguraven des de presidència minuts després de saber-se la proposta dels seus exsocis de govern, un document que Albert Batet ha entregat a Pere Aragonès amb propostes in extremis per salvar els comptes, incloent-hi mesures com ara la rebaixa de l'IRPF i de l'impost de successions, reduir la burocràcia o destinar més pressupost a educació i al català.
El portaveu parlamentari de Junts, això sí, ha aprofitat el torn de paraula per carregar contra un govern que considera que "no va". "O hi ha una proposta clara i sòlida de pressupostos o li pertoca convocar eleccions", ha arribat a dir el portaveu de Junts dirigint-se a Pere Aragonès.
El PSC, molt crític amb els comuns
Per part del PSC, Alícia Romero ha acusat els Comuns d'estar "en mode campanya electoral" per haver "canviat de posició" respecte el Hard Rock.
"Hi ha coses que no s'entenen", ha assenyalat Romero, recordant que el grup va votar els pressupostos d'anys anteriors malgrat que hi apareixia el macroprojecte. "Què ha canviat? que estem al final de la legislatura", ha assegurat la socialista durant la justificació del vot positiu del seu grup.
Els Comuns rebutgen una moratòria de macroprojectes
En la seva oferta als de Jéssica Albiach, l'executiu acceptava estudiar una moratòria dels macroprojectes que consumeixen més de 100 litres per persona mentre hi hagi sequera, tal com deia proposta de resolució dels comuns aprovada al Parlament.
Ara bé, el govern admetia que això no afectaria el Hard Rock, perquè el Camp de Tarragona no està en emergència i encara falta molt temps perquè es posi en marxa.
Apel·lacions de Natàlia Mas a la responsabilitat
En l'arrencada del ple, la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha lamentat la postura de Junts i Comuns, i els ha advertit que serien els responsables de fer "descarrilar" els pressupostos. A parer seu, s'han enrocat en "posicions maximalistes" i "l'única que hi perd és la ciutadania".
A Junts els ha demanat "més rigor i més responsabilitat" i, als Comuns, que no caiguin en "la incoherència o l'electoralisme" perquè el Hard Rock, ha insistit la consellera, no té "res a veure" amb els comptes. Mas ha recordat que renunciar als comptes impediria executar les inversions previstes en matèria de sequera, educació, salut o infraestructures.
Les rèpliques
El diputat d'extrema dreta Joan Garriga ha acusat republicans i socialistes d'haver pactat els comptes del 2024 només per "mantenir els seus privilegis" i de donar-se suport, mútuament, a Catalunya i a Madrid per "tapar" la llei d'amnistia. Vox ha exigit una gran rebaixa d'impostos per acabar amb el que ha qualificat "un infern fiscal".
La CUP, per la seva banda, ha lamentat la manca d'acord i el poc moviment per part d'ERC per acceptar les seves propostes: "Som on érem fa un any, no hi ha hagut en absolut manera possible d'arribar una entesa", ha dit el diputat Xavier Pellicer. La CUP votarà en contra dels comptes que consideren que porten Catalunya a un "model distòpic" amb el desenvolupament de projectes com el Hard Rock, el Quart Cinturó, l'ampliació de l'aeroport del Prat o les noves terminals de creuers del port de Barcelona.
Ciutadans ha carregat contra uns pressupostos que considera "tardans, electoralistes i continuistes". El president del grup, Carlos Carrizosa, ha retret al govern que són un "pacte de permanència" entre ERC i PSC que va més enllà del contingut econòmic i que es vincula també amb els intercanvis a Madrid.
I des del del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ha denunciat que els comptes no responen a les necessitats de la ciutadania, sinó a les del procés independentista. I s'ha referit al govern com "tèrmits voladors, petites criatures destinades a parasitar l'economia catalana que no perdonen ni un euro".
"Diuen que Madrid ens roba, però han creat una administració elefant amb més de 200 entitats per col·locar milers de càrrecs", ha denunciat. Fernández també ha acusat el PSC "d'assumir acríticament el projecte de construcció nacional separatista i la seva despesa en el procés".
- ARXIVAT A:
- Pressupostos de la Generalitat