Viure de lloguer cada vegada surt més car, sobretot a Barcelona (ACN)

Els preus dels lloguers, pels núvols: consulta el mapa per municipis

Els preus s'han disparat a la majoria de grans ciutats i en 19 municipis el lloguer supera els 1.000 euros al mes

RedaccióActualitzat

El preu del lloguer a Catalunya no para de pujar, i Barcelona és l'epicentre de la tempesta. El desembre del 2022, llogar un pis a Catalunya valia, de mitjana, 814 euros, i a Barcelona, 1.077, tres euros menys que el salari mínim.

Segons les dades que publica l'Institut Català del Sòl (Incasòl), que es basen en les fiances que es dipositen en aquesta entitat, que depèn de la Generalitat, el preu mitjà va anar evolucionant des dels 965,38 euros el primer trimestre fins als 996,5 el segon, els 1.066 el tercer i aquests 1.077 al quart i últim.

En aquest mapa es pot consultar el preu mitjà del lloguer durant el quart trimestre del 2022 per municipis i la variació respecte al mateix període de l'any passat:


L'Agència Catalana de l'Habitatge només publica les xifres dels municipis amb més de cinc contractes registrats. Els municipis sense xifres publicades apareixen pintats de color gris.

Augments de gairebé un 12% a Barcelona i Girona

A la majoria de grans ciutats, el lloguer s'ha disparat. A Barcelona i Girona, gairebé un 12%; a Badalona i Reus, un 10%, i a l'Hospitalet de Llobregat, Mataró i Lleida, entre un 6 i un 8%.

Un total de 19 municipis van superar els mil euros de lloguer al mes en acabar el 2022, amb preus especialment alts a Cabrils (1.583,9 euros), Sant Vicenç de Montalt (1.541 euros), Cànoves i Samalús (1.305 euros), Sant Just Desvern (1.217 euros), Sant Andreu de Llavaneres (1.201 euros) i Premià de Dalt (1.189 euros) o Matadepera (1.151 euros).

Per demarcacions, Barcelona és la més cara, amb un lloguer mitjà de 892 euros a l'últim trimestre; seguida de Girona, amb 620; Tarragona, amb 561,7, i Lleida, amb 474.

Tot plegat, en un mercat on la demanda sembla que no s'acabi mai i l'oferta de pisos és limitada.

N'és una bona prova el nombre de contractes de lloguer, molts menys que el 2021 o abans de la pandèmia. Però no pas per desinterès, tot el contrari: hi ha molta demanda, però poca oferta.

El mercat immobiliari s'ha oblidat definitivament de l'època de la covid, quan els preus del lloguer van arribar fins i tot a baixar pels confinaments i la incertesa..., i a Barcelona, per la falta d'arribada de turistes, que va posar molts apartaments turístics al mercat de lloguer residencial. Ara, molts d'aquests pisos han tornat al sector vacacional, i això afecta l'oferta.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaHabitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut