El preu dels aliments tanca l'any amb una pujada històrica: consulta els que més pugen

Malgrat la moderació dels preus dels carburants i l'energia, l'encariment dels aliments es dispara un 13,4% i un 15,7%, a Catalunya i Espanya, respectivament

Actualitzat

Malgrat la moderació de l'augment de l'IPC aquest desembre amb relació als mesos anteriors, l'any tanca amb la pujada de preus dels aliments més alta a Catalunya i a Espanya des que n'hi ha registres, el 2002 i el 1994, respectivament.

La taxa de l'IPC de desembre és del 5,2% a Catalunya i del 5,7% a Espanya, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), una dècima per sota de la dada de l'IPC avançat que es va donar a finals d'any

Aquestes xifres suposen un augment inferior al dels mesos precedents. L'encariment de la vida s'ha anat moderant els últims mesos i ara és força més baixa que a l'estiu, quan la pujada de l'IPC superava el 10%

Es manté la preocupació per la inflació subjacent que continua pujant i se situa al 6,4% a Catalunya i a Espanya arriba al 7%. 
 

Els carburants i l'energia moderen la inflació

L'abaratiment dels carburants i la menor pujada de l'electricitat, arran de les mesures preses per contenir l'escalada de preus, han fet recular una dècima la previsió de l'INE del 30 de desembre que se situa per sota de la taxa de novembre. El preu ha baixat un 10,2% al desembre en comparació amb el mateix mes de l'any passat. Els preus del transport també han baixat un 9,9%.

Tot i això, s'ha encarit el vestit i calçat, un 4,1%, ja que les primeres baixades de preus de les rebaixes han estat més moderades que el desembre del 2021. Els articles de la llar són un 6,5% més cars, així com els serveis de manteniment de la llar, un 9,7%, els vehicles, un 11% i els paquets turístics un 14%. 
 

El preu dels aliments continuen disparats

Els preus dels aliments i begudes no alcohòliques només han retrocedit una dècima respecte del mes passat i pugen un 13,4%, a Catalunya. A Espanya aquests preus han pujat un 15,7%, quatre dècimes més que al novembre.

El que més s'ha apujat és el preu del sucre, en un 51,6%, el de la llet, un 36,5%, l'oli i els greixos es van encarir un 34,8%. Els cereals i derivats s'han encarit l'últim mes de l'any en un 22,2%, els ous, un 21,3%, els productes làctics, un 20,8%, la patata, un 18,2% i el pa, un 11,7%). La carn que més s'ha encarit és la de porc que puja un 12,1%, després la de vedella amb un 10,2%, mentre que la carn de be ha pujat un 3,7%.

Cal tenir en compte que el preu dels aliments del mes de desembre encara no inclou la rebaixa de l'IVA que va aprovar el govern espanyol per revertir l'encariment dels aliments. Des de l'1 de gener s'ha d'aplicar 0% d'IVA en alguns aliments: el pa comú, les farines, la llet, els formatges, els ous, les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals.
 

Puja la inflació subjacent

Continua preocupant la inflació subjacent que no retrocedeix. La taxa, que es calcula sense tenir en compte l'energia i els aliments no elaborats, ha repuntat fins al 6,4% a Catalunya, tres dècimes més en comparació amb el novembre, el valor més alt de la sèrie històrica, que es remunta al 2002. Fins al moment el rècord estava a l'agost, quan la taxa es va situar en el 6,2%.

Al conjunt de l'Estat la inflació subjacent ha augmentat set dècimes, fins al 7%, la xifra més alta dels últims vint anys, que no es veia des de l'any 1992.

ARXIVAT A:
IPC Economia de butxacaEnergiaAlimentació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut