La vespa oriental és de color marró vermellós i amb punts grocs al cap i l'abdomen (Acció Climàtica)

Els primers exemplars de vespa oriental a Catalunya, detectats al port de Barcelona

La vespa oriental fa picades doloroses i és molt més agressiva amb les abelles que la vespa asiàtica
Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

Tècnics especialistes han retirat un niu amb 200 exemplars de vespa oriental que s'ha detectat al port de Barcelona. És la primera vegada que es té constància de la presència d'aquesta espècie a Catalunya.

La Xarxa d'Alerta d'Espècies Exòtiques Invasores del Departament d'Acció Climàtica va rebre, el 8 de setembre, un avís del Port de Barcelona que alertava de la presència d'un vesper que podria ser de vespa oriental (Vespa orientalis). Es tracta d'una espècie exòtica invasora procedent del Mediterrani oriental, l'Àsia occidental, l'Orient mitjà i l'Àfrica nord-oriental.

La vespa oriental és de mida gran; pot arribar a fer tres centímetres i mig, més que la vespa asiàtica (Vespa velutina) i que l'autòctona (Vespa crabro). Es pot diferenciar fàcilment pel color marró vermellós amb taques grogues al cap i dues franges grogues al final de l'abdomen. Les seves picades són molt doloroses. 

 

Roger Vila, responsable de l'empresa Bionet de control de plagues que ha retirat el niu i especialista en vespa asiàtica, ha explicat que, entre altres característiques, en comparació amb la vespa velutina o asiàtica, l'oriental destaca perquè té un comportament més agressiu amb les abelles.

Els tècnics van haver d'actuar de nit, quan la majoria d'obreres són dins el niu, i amb llum vermella per no ser vistos. Van aplicar biocides d'efecte ràpid per retirar el vesper, que havia aparegut a la caixa d'una persiana del recinte del port.

Al vesper s'hi van trobar 200 obreres i cel·les per a les futures reines. "L'hem pogut atrapar a temps, perquè les reines no han arribat a néixer", ha dit Vila. "L'any que ve aquest niu hauria pogut generar tres o quatre nius més", ha explicat Vila. 

Al rusc s'hi han trobat 200 vespes obreres, les reines no havien nascut encara (Acció Climàtica)


Efectes sobre la biodiversitat

Les espècies invasores són una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat. El Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat, que fa el control i seguiment de les espècies exòtiques i invasores, alerta que aquesta espècie pot representar un problema de salut pública per les seves doloroses picades, però sobretot pot repercutir greument sobre la biodiversitat i en activitats econòmiques com l'apicultura i els cultius de fruiters.

L'apicultura és l'activitat més afectada per aquesta espècie. En diferents estudis s'ha vist com la vespa asiàtica espera que l'abella surti del niu, la caça al vol, se l'emporta al seu niu i després n'alimenta les larves. L'oriental, en canvi, "fa un atac massiu a l'arna". Maten tota la colònia i més tard se n'alimenten i se les emporten. "És un sistema molt més devastador", ha puntualitzat Roger Vila.

Una altra de les diferències entre la vespa asiàtica i l'oriental és que la primera s'adapta millor al medi natural. L'oriental prefereix ambients secs i càlids, mentre que la vespa asiàtica prefereix la humitat. Per fer el niu, la vespa oriental és més urbana i opta per fer el rusc en edificis i forats com les caixes de persiana, i a l'asiàtica li agraden les capçades dels arbres.

Les vespes orientals fan picades doloroses i són molt més agressives amb les abelles (Acció Climàtica)


Entrada pel transport de mercaderies

A la península Ibèrica, l'espècie s'ha detectat a València, el 2012 i el 2020; al sud d'Andalusia, a Cadis i Màlaga, l'any 2018; i aquest mateix any a Madrid, en una nau industrial d'emmagatzematge de contenidors de transport marítim.

Com en el cas d'altres espècies exòtiques, la principal via d'entrada d'aquesta vespa és a través del transport de mercaderies.

El govern ja ha iniciat els treballs per detectar la possible presència de més exemplars a la zona, en col·laboració amb el Port de Barcelona.

Per poder-ne prevenir l'aparició, fer una detecció ràpida i erradicar espècies invasores com aquesta, el Departament d'Acció Climàtica disposa d'una bústia específica per recollir notícies i comunicacions urgents sobre la matèria.

Segons el projecte EXOCAT, desenvolupat pel CREAF, fins ara s'han detectat a Catalunya un total de 1.762 organismes exòtics, dels quals 202 (un 11,5%) tenen un comportament invasor, és a dir, provoquen impactes a Catalunya, ja sigui sobre la biodiversitat, l'economia o la salut pública, entre d'altres.

ARXIVAT A:
Medi ambient Crisi climàtica Biodiversitat
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut