La Pamela tem quedar fora de la borsa si li caduca el compromís de tres anys per obtenir el màster

Els professors de català sense el màster tindran un any més per obtenir el títol

Falten docents de català als instituts, però no hi ha prou places al màster que se'ls exigeix per poder exercir
Redacció Actualitzat
TEMA:
Català

Els professors de català que exerceixen sense tenir el màster exigit per fer-ho tindran un any més de coll per aprovar-lo.

Amb aquesta mesura es vol pal·liar la falta de professors de català als instituts.

Des del 2018, Educació permet de forma excepcional que comencin a impartir classes sense tenir el títol, només amb el compromís de cursar el màster en tres anys.

Ara, s'ha prorrogat per segona vegada el termini per obtenir el títol.


La por de quedar fora de la borsa d'interins

El problema, però, és que és no hi ha prou places per cursar el màster.

El temor dels interins que es troben en aquesta situació és que acabi passant la pròrroga i se'ls faci fora de la borsa de treball, com explica Pamela Navarrete, que va canviar el periodisme per la docència del català:

"He fet les preinscripcions i no he aconseguit entrar. La meva por és que el meu compromís s'acaba el 2023 i, després d'això, la situació és que se'm fa fora de la borsa. Jo he tingut la voluntat d'entrar-hi però no ha resultat per manca de places."

Aquest vídeo explica el seu cas i el de la Clara Federico, que ha optat per cursar el grau de Filologia per tenir accés directe al màster:


Un 25% dels professors substituts encara no han pogut accedir al màster perquè tenen prioritat els graduats en Filologia, tot i que amb les promocions de filòlegs no n'hi ha prou per cobrir les vacants.

"Si l'alternativa a poder cursar el màster a les universitats públiques catalanes és haver-lo de cursar en una universitat online, en una universitat espanyola en castellà... això està desvirtuant la llengua catalana", es queixa la Clara.

Educació: "No és per manca de voluntat"

El Departament d'Educació ha admès el problema de falta de professors a la borsa "en algunes especialitats, com llengua i literatura catalanes" i també a castellà, matemàtiques i algunes matèries d'FP. Amb l'inconvenient que altres especialitats es poden cursar online fora de la Xarxa Vives d'Universitats, però les de llengua i literatura catalanes, no.

Segons dades del Departament, des de l'1 de setembre s'han fet 606 nomenaments de llengua i literatura catalanes, dels quals 400 són persones amb el màster i la resta, no. I d'aquests, només una cinquantena tenen la matrícula feta. Els altres no han estat admesos en l'oferta de places per a aquest curs.

Dolors Colell, directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, llança un missatge de tranquil·litat als interins sense el màster:

"El que hem plantejat és de fer una pròrroga d'un any més, perquè entenem la situació: no és per manca de voluntat, no és que no vulguin, sinó que no poden."

Universitats, de la qual depèn el màster, estudia com ampliar l'oferta de places, tenint en compte, a més, que "estem jubilant molta gent cada any".

La UOC, la Universitat Oberta de Catalunya, seria una opció, però l'oferta depèn d'Universitats.

"Els hem traslladat les dades, saben la situació i estem en vies de com ho anem conduint, però el que no hem pogut fer, perquè no es pot fer, és treure una oferta exclusivament per a la gent que és a la borsa, perquè no hi hauria equitat", apunta Collell. "Facilitarem que aquestes persones puguin continuar, però no depèn només de nosaltres, l'oferta", afegeix.

 

ARXIVAT A:
Català Educació Universitat
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut