Madrenas guanya les municipals a Girona, on l'independentisme suma el 65% dels vots
Marta Madrenas, de JxCat, celebra la seva victòria a Girona
Girona

Madrenas guanya les municipals a Girona, on l'independentisme suma el 65% dels vots

CUP-Guanyem, amb 6 regidors, i ERC, amb 4, juntament amb els 9 de JxCat farien una majoria absoluta independentista al municipi

Actualitzat

Junts per Catalunya (JxCat), de l'actual alcaldessa Marta Madrenas, manté l'alcaldia amb 9 regidors a les eleccions municipals a Girona.

JxCat gairebé revalida els resultats que fa 4 anys va obtenir Carles Puigdemont.

La CUP-Guanyem de Lluc Salellas se situa com a segona força política amb 6 regidors, igual que el PSC de Sílvia Paneque.

Lluc Salellas, cap de llista de Guanyem Girona, que incorpora la CUP, segona força política amb 6 regidors a Girona

 

Silvia Paneque, del PSC, ha quedat tercera amb 6 regidors després de JxCat i la CUP

ERC, amb Quim Ayats, queda quarta amb 4 regidors. Completen la representació municipal 2 regidors de Ciutadans, mentre que el PP no obté cap regidor.

Els 9 regidors de JxCat, els 6 de la CUP i els 4 d'ERC superen amb escreix la majoria absoluta independentista al consistori.

 

La majoria se situa en els 14 regidors ara que la ciutat augmenta la representació i passa de tenir 25 a 27 regidors. Després que el padró del 2018 la ciutat superés els 100.000 habitants.

 

Etapa post-Puigdemont

Marta Madrenas, JxCat va accedir a l'alcaldia el març del 2016. En menys d'un any Girona va tenir 3 alcaldes: després de 6 mesos de legislatura Carles Puigdemont va ser nomenat president de la Generalitat a petició d'Artur Mas, el gener del 2016. Contra tot pronòstic Albert Ballesta, que ocupava el número 19 a la llista, va ser nomenat alcalde. Després de fracassar en l'aprovació del cartipàs, va dimitir al cap d'un mes i mig del seu càrrec d'alcalde i de regidor. Madrenas va ocupar el seu lloc. L'alcaldessa va aconseguir aprovar el pressupost de 117 milions € amb l'abstenció d'ERC i del PP.

 

A la demarcació de Girona

Altres municipis de la demarcació de Girona on cal destacar els resultats són entre d'altres Figueres, a l'Alt Empordà on JxCat ha guanyat amb 8 regidors i un 32,5% dels vots. El segueixen ERC amb 5 i el PSC amb 4 escons cadascun. Ciutadans n'obté 2 i Guanyem i Canviem 1 cadascun. JuntsxCat , amb Jordi Masquef, que ha substituït Marta Felip, podria continuar governant en minoria com fins ara, després que a mitja legislatura, diverses desavinences trenquessin el pacte de govern municipal amb el PSC. També té l'opció de pactar amb els republicans, ja que la majoria absoluta a Figueres se situa als 11 regidors.

 

 

A Palafrugell, Baix Empordà, el PSC fa el tomb a Palafrugell i s'acaba imposant només per 121 vots a ERC.Totes dues candidatures obtenen 7 regidors pel que s'haurà de veure quin pacte de govern pot fer la formació de Juli Fernández i la de Josep Piferrer, respectivament.
L'anterior legislatura va començar amb un govern del PSC en minoria i va acabar amb un govern de pacte de ERC i CiU.
El consistori estarà completat amb Som Gent del Poble amb 3 regidors, Junts per Catalunya que en perd tres i queda amb 2 i un per Comuns i Ciutadans.

 

A Ripoll, la capital del Ripollès, Jordi Munell revalida per tercera vegada l'alcaldia  per a Junts x Catalunya amb una majoria de 8 regidors.

La nova candidata d'ERC, Nani Mora, que ha substituït Teresa Jordà, actual consellera d'Agricultura, ha quedat com a segona força política, però lluny, amb 3 regidors, seguits del PSC, també amb 3 regidors, 2 de la CUP, i ha entrat una de les dues candidatures xenòfobes que s'hi presentava, la del Front Nacional de Catalunya, amb 1 representant.

 

A Salt, al Gironès, ERC obté 7 representants el que permet al seu candidat Jordi Viñas revalidar l'alcaldia amb dos regidors més. Però, en aquest municipi destaca la irrupció de Vox al consistori, que obté 3 regidors, amb Sergi Fabri com a cap de llista. És l'unic ajuntament de Catalunya on Vox té representació. Plataforma per Catalunya, PxC, havia obtingut 2 regidors a les anteriors eleccions.

La segona força política és el PSC amb 5 regidors, amb Joan martín al capdavant, que no aconsegueix recuperar el lideratge que el 2015 ja va trencar ERC, en un municipi on PSC i CiU s'havien alternat l'alcaldia. Junt xCat obté 4 regidors i la CUP, que podrà donar suport al govern republicà, en té 2, un menys que fa 4 anys.

 

A Blanes, Selva, ERC s'imposa per només 0,1 punts en un triple empat a 5 regidors, al PSC de Mario Ros. Els segueix també amb 5 regidors els Comuns de Jordi Urgell. Mario Ros del PSC perdria el lideratge davant d'Àngel Canosa que ha passat de 2 regidors a 5. Malgrat que el consistori ha quedat menys fragmentat aquest triple empat farà que els pactes siguin determinants per a governar la ciutat.

Acaben de conformar l'ajuntament Junt x Cat am,b 3 regidors, un ments CiU al 2015, i Cs amb 3 aconseguex un regidor més que a les anteriors eleccions municipals.

 

 

Blanes és una de les noves alcaldies que suma ERC. Una altra és la de Santa Coloma de Farners. A La capital de la Selva, ERC també guanya per la mínima amb 6 regidors davant de JuntxCat que n'obté 5. Joan Martí ja governava amb minoria gràcies a un pacte d'esquerres però ara sobrepassa en vots a Susagna Riera que s'estrena com a cap de llista a de JxCat. Per la cua acaben de conformar el consistori un empat a 2 regidors entre Iniciatica per Santa Coloma, ISC, que és tercera força política, seguida pel PSC i la CUP.

 

Un altre alcalde històric es manté a Castell-Platja d'Aro, al Baix Empordà. Joan Giraut, torna guanyar, després de 26 anys a l'alcaldia, però només per 3 punts de marge amb Maurici Jiménez del PSC, en un empat a 5 regidors. Caldrà veure si els pactes el mantindran a capdavant del consistori o no.

La tercera forá política d'un consistori força fragmentat, és ERC que manté els 3 regidors que tenia malgrat canviar el seu cap de llista. El segueix SOM, amb 2 regidors i ho compten un regidorde En Comú i un altre de Ciutadans

 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26M
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut