Els punts clau del decret que regula els vehicles VTC
La Generalitat fixa una reserva amb 15 minuts d'antelació mínima i la geolocalització només quan ja s'hagi contractat el servei
Quines diferències hi haurà entre el servei de taxis i el de plataformes VTC com Uber o Cabify? La Generalitat ha aprovat aquest dimarts el decret llei que regula els serveis dels cotxes amb llicència VTC. Ha estat el mateix dia que els conductors d'aquestes empreses han abandonat la protesta de l'Avinguda Diagonal de Barcelona.
El decret entrarà en vigor divendres, 1 de febrer, l'endemà de publicar-se al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).
Aquests en són els punts principals:
15 minuts d'antelació
Els VTC només podran atendre serveis que s'hagin contractat prèviament amb una antelació mínima de 15 minuts. El decret estableix que els ajuntaments podran incrementar aquest interval.
"Ha de transcórrer un interval de temps mínims de 15 minuts entre la contractació i la prestació efectiva del servei."
A Barcelona, ja es va anunciar que la prereserva d'aquest tipus de vehicles hauria de ser amb una hora d'antelació com a mínim.
En cas d'incomplir la norma dels 15 minuts, que és per a tot Catalunya, s'exposen a una sanció de 1.000 euros.
No agafar clients al carrer
Haver de reservar prèviament el servei implica que els VTC no podran agafar clients quan circulen pel carrer, com sí que fan els taxis:
"No poden en cap cas circular per les vies públiques en busca de clients ni propiciar la captació de clients romanent estacionats."
Cartells de protesta als vehicles VTC de la Diagonal
Geolocalització, no per defecte
El decret diu que els vehicles VTC no podran continuar funcionat amb la geolocalització prèvia a la reserva. És a dir, que només podrà estar disponible quan els usuaris ja hagin contractat el servei amb l'antelació fixada. Llavors sí que podran consultar quin vehicle tenen més a prop i els prestarà el servei.
"Un cop contractat aquest, l'usuari ha de poder accedir a la informació que identifiqui el vehicle que li ha de prestar aquest servei."
Cotxes al garatge
El govern fixa que, quan no estiguin precontractats o duent a terme un servei, els vehicles de lloguer amb conductor hauran d'estar estacionats fora de la via pública, en garatges o aparcaments.
Registre de vehicles
Per garantir que es compleix la normativa, el decret preveu que hi hagi inspeccions i també que els ajuntaments puguin crear un registre dels vehicles que donen servei en el seu territori.
Els vehicles VTC han acabat la protesta a la Diagonal (ACN)
Futura llei del transport de viatgers
En el decret, la Generalitat inclou la necessitat de fer "una regulació completa de l'activitat de transport de viatgers". El govern afirma que l'objectiu del decret ha estat "fixar unes certes regles del joc" per "protegir els interessos de les persones usuàries" i afegeix que ha actuat tenint en compte criteris de "necessitat, proporcionalitat i no-discriminació."
La llei que prepara el govern s'adreçarà també als taxis, un sector que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, creu que s'ha de "modernitzar" i sotmetre a una "reforma estructural" per "tenir futur".
La norma abordarà qüestions com la formació de conductors, torns i períodes de descans, l'ús de noves tecnologies i reducció de l'impacte ambiental o la transparència en les tarifes dels VTC. També es planteja que la transmissió de llicència de taxi es torni a fer a través de l'administració, per evitar l'especulació del mercat.