La reforma de la llei mordassa era una de les grans promeses del govern de coalició (EuropaPress / Claudia Alba)

La polèmica llei mordassa de Rajoy es manté igual: ni reforma ni derogació

ERC i Bildu han votat en contra de la proposta del PSOE, Unides Podem i el PNB perquè consideren que no toca la part més repressiva de la norma
Redacció Actualitzat
TEMA:
Congrés dels Diputats

La reforma de la llei mordassa ha fracassat, tal com es preveia en les últimes hores, i es quedarà tal com la va plantejar el govern de Mariano Rajoy.

En la votació a la comissió d'interior del Congrés dels Diputats, ERC i EH Bildu han votat en contra de la proposta del PSOE, Unides Podem i el PNB perquè consideren que es manté intacte el nucli més lesiu de la norma.

La proposta ha rebut 18 vots favorables de les tres formacions impulsores, insuficients davant els 19 en contra (ERC, EH Bildu, el PP, Vox, Ciutadans, UPN (Grup Mixt) i Junts (Grup Plural)) i una abstenció.

La derogació era una de les grans promeses del govern de coalició, però es quedarà al calaix, i la repressiva llei del govern de Rajoy sobreviurà.

La reforma no ha estat possible pels quatre punts de desacord en les negociacions: el material antiavalots, les faltes de respecte a l'autoritat, la desobediència i resistència i les devolucions en calent.

El debat de la prohibició de les bales de goma

L'ús de les bales de goma, denunciades per diverses organitzacions de defensa de drets humans, ha estat el principal escull de la reforma.

ERC i EH Bildu volien que es recollís per llei la prohibició expressa de fer-les servir --com ja passa a Catalunya i a Euskadi--, però PSOE i Unides Podem defensaven que la prohibició s'havia de vehicular a través de protocols específics i no pas amb aquesta llei.

 

Devolucions en calent i multes per desobediència als policies

Un altre dels punts de no entesa entre el govern espanyol i els dos socis habituals han estat les devolucions de migrants en calent a les fronteres, tal com marca el Tribunal Europeu de Drets Humans.

En aquest cas, PSOE i Unides Podem han defensat que la via per regular-ho ha de ser la llei d'estrangeria, però aquesta reforma tampoc avança.

Altres punts de desavinença tenen a veure amb les multes per desobediència als agents policials, mentre que sí que s'havia pactat retocar 36 articles dels 54 que té.

Algunes de les modificacions que sí que generaven acord són les següents:

  • Les manifestacions espontànies, sense comunicació prèvia, ja no se sancionarien com a infracció lleu, amb multa de 100 a 600 euros.
  • Deixarien de ser infraccions greus les manifestacions que provoquessin "pertorbacions greus de la seguretat ciutadana" davant del Congrés o dels Parlaments autonòmics.
  • S'eliminaria la qualificació sistemàtica de "veracitat" de la paraula dels agents policials, i se'ls exigiria "lògica, coherència i raonabilitat" en els informes i en les declaracions.
  • La possessió de cànnabis passaria d'infracció greu, amb multes d'entre 601 i 30.000 euros, a lleu, amb multes de 100 a 500 euros, i cultivar-ne als balcons només se sancionaria si fossin accessibles.

Reaccions: "Pèrdua d'una oportunitat històrica" i "harakiri parlamentari"

ERC i EH Bildu s'han mostrat molt decebuts perquè les llarguíssimes negociacions per reformar la llei hagin estat infructuoses. 

"Avui s'escenifica la pèrdua d'una oportunitat històrica perquè el PSOE pogués demostrar que no és el mateix que el PP", ha afirmat la republicana María Carvalho. 

Pel diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu, el fracàs és un "harakiri parlamentari" del PSOE. "No podem fer-nos responsables d'una llei que permeti a un agent sancionar de forma arbitrària, que es facin servir pilotes de goma i que hi hagi devolucions en calent", ha manifestat. 

El portaveu socialista, David Serrada, ha considerat que no era el dia de "buscar culpables", però alhora ha acusat els socis d'investidura de Pedro Sánchez de voler impedir la millora dels drets i llibertats dels ciutadans. I, a més, ha insinuat que el rebuig dels independentistes es pot atribuir a motius electoralistes. 

En nom d'Unides Podem, un dels diputats que s'han involucrat en les converses, Enrique Santiago, ha instat ERC i EH Bildu a "continuar treballant" perquè, si no s'atura la llei, seria "un drama". 

El PP, per la seva banda, ha assegurat que la reforma proposada hauria permès passar "de la llei de la coça a la porta a la llei de la coça al policia", mentre que l'extrema dreta de Vox ha afegit que buscava "deixar-nos indefensos davant els que menyspreen l'ordre públic".
 

Echenique: "Un fracàs terrible de la legislatura"

Abans de la votació, fonts del govern espanyol han considerat que seria "irresponsable" que ERC i EH Bildu deixessin caure la derogació de la llei mordassa, ja que implicaria mantenir viva la llei impulsada pel govern Rajoy.

Tot i així, Pablo Echenique, d'Unides Podem, anava un pas més enllà i feia responsable directament el PSOE de la situació.

En un tuit, denunciava que els socialistes no cedissin en aquests quatre punts (bales de goma, devolucions en calent, desobediència i faltes de respecte a l'autoritat) i deia que no arribar a un acord "seria un fracàs terrible de la legislatura":


Unides Podem demanava més temps per negociar

Des de Podem també lamenten que el PSOE no hagi volgut ajornar la comissió d'interior d'aquest dimarts, per tenir més temps per negociar.

Aquests últims mesos, diversos sindicats policials han denunciat que la derogació dels aspectes polèmics de la llei mordassa els deixaria "indefensos".

De fet, fa gairebé un any i mig es van manifestar a Madrid de manera massiva amb el suport de dirigents del PP, Ciutadans i Vox, i amb el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, com a diana principal de les crítiques.

Dos policies vigilen el recorregut de la manifestació policial contra la reforma de la llei mordassa (EFE / J. J. Guillén)
ARXIVAT A:
Unides Podem PSOE Govern espanyol Congrés dels Diputats
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut