Els raiers del Pirineu, declarats patrimoni immaterial de la humanitat
Havien demanat aquesta distinció, de manera conjunta, 40 associacions de raiers de 6 països de la Unió Europea
L'antic ofici dels raiers, de llarga tradició als pobles pirinencs, forma part, des d'ara, del patrimoni immaterial de la humanitat. Era una candidatura conjunta formada per quaranta associacions de raiers d'Àustria, Txèquia, Alemanya, Letònia, Polònia i Espanya, de la qual formen part els raiers catalans de Nargó, els de la Pobla de Segur i el Pont de Claverol.
Des del segle XIII fins als anys 30 del segle XX, el transport fluvial de la fusta era el sistema per fer-la arribar des del Pirineu fins als ports de mar. L'ofici va desaparèixer per la construcció dels embassaments, que no permetien el pas dels rais, i es va substituir pel transport per carretera.
Els tres pobles pirinencs, cap als anys 80, van recuperar la tradició de construir i fer baixar rais pel riu, i ho van convertir en una festa. Cada primer diumenge de juliol, a la Pobla de Segur i el Pont de Calverol, els rais baixen per la Noguera Pallaresa; i cada tercer diumenge d'agost ho fan pel Segre des de Coll de Nargó.
Després de 10 anys preparant la candidatura, finalment aquest dijous, un comitè de l'agència de l'ONU per a l'educació, la ciència i la cultura, la UNESCO, els ha reconegut en una reunió a Rabat, al Marroc.
L'ofici de raier i l'antic transport de la fusta a través dels rius és ara un patrimoni cultural que s'ha de protegir. Amb aquest reconeixement, la Pobla de Segur ja suma tres les distincions de la Unesco, juntament amb la festa de les falles i l'espai Geoparc Orígens.
En altres indrets també hi ha hagut transport fluvial de fusta similars, si bé en alguns llocs la fusta no es lligava en rais. Els raiers també se'ls coneix amb diferents noms: "navaders" o "navateros" a les conques de la Noguera Ribagorçana i del Cinca, "ganxers" o "gancheros", a Ademús i al País Valencià, "almadieros" a Navarra, "gancheros" al riu Tajo, "zattieri" a Itàlia, "floteurs" o "radeliers" a França, "raftmen" o "draveurs" al Canadà, "daustrom" o "flösserei" a Alemanya i Àustria.
L'actual cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, fill de la Pobla de Segur, va participar durant molts anys com a raier --sense fallar a la cita de cada estiu-- a la baixada de rais. L'Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa li va atorgar la seva màxima distinció, la Ganxa d'Or.
- ARXIVAT A:
- ONU