Simpatitzants dels rebels houthis es manifesten la plaça Sabadeen de Sanà

Els houthis desafien els EUA i el Regne Unit: "Els seus interessos s'han convertit en objectius"

Nord-americans i britànics emmarquen l'atac com "un acte de legítima defensa", mentre que els milicians houthis asseguren que continuaran atacant els vaixells israelians
Redacció Actualitzat
TEMA:
Estats Units

"Tots els interessos dels Estats Units i el Regne Unit s'han convertit en objectius". Així de contundents s'han mostrat els rebels houthis, després de l'ofensiva dels dos països contra el Iemen d'aquest divendres.

"L'agressió és una extensió dels atacs amb traïdoria dels Estats Units contra les forces navals iemenites i de l'agressió sionista contra la Franja de Gaza."

Els atacs de la Navy, l'Armada dels EUA, i la RAF, les forces aèries britàniques, han continuat al llarg d'aquest divendres, amb desenes de bombardejos contra les posicions de les milícies houthis des del portaavions Eisenhower i el submarí Florida que hi tenen desplaçats. Els britànics, per la seva banda, hi han intervingut des de les seves bases a Xipre.

La capital iemenita, Sanà, la ciutat portuària de Hodeida i algunes ciutats com Sada i Taiz han estat alguns dels objectius d'uns atacs en què s'han comptabilitzat cinc morts.

Washington i Londres ha emmarcat l'ofensiva en una resposta als atacs per part de la milícia contra els vaixells amb mercaderies israelianes al seu pas pel mar Roig, una via crucial per la qual circula el 15% del comerç marítim mundial.

Davant d'aquest atac, els rebels houthis haurien disparat un míssil balístic contra un vaixell comercial dels Estats Units, segons ha informat el director de l'Estat Major dels EUA, el tinent general Douglas Sims II. El míssil, però, "no ha arribat a tocar la nau".

Un avió amb radar s'enlaira d'un portaavions (Reuters/US Central Command)

Biden parla de "missatge clar" i Sunak, de "legítima defensa"

Nord-americans i britànics han explicat l'atac al Iemen en un comunicat conjunt que signen vuit països més: Austràlia, Bahrain, el Canadà, els Països Baixos, Dinamarca, Alemanya, Nova Zelanda i Corea del Sud.

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha afirmat que els bombardejos són "un missatge clar" als rebels houthis de què no permetran que "actors hostils posin en perill la llibertat de navegació".

En la mateixa línia, el secretari d'estat britànic per a les Forces Armades, James Heappey, ha dit, en declaracions a Times Radio, que l'ofensiva conjunta és un "acte de legítima defensa".

El primer ministre britànic Rishi Sunak, per la seva banda, ha afirmat que l'objectiu de l'atac és "rebaixar la tensió i restaurar l'estabilitat a la regió".

"En les darreres setmanes els aliats hem fet declaracions de condemna, demanant als houthis que desisteixin. Hem actuat en legítima defensa, i ara correspon als houthis aturar els atacs, que posen en risc la vida de les persones i pertorbant l'economia global."

Missatge dels milicians houthis als EUA i el Regne Unit

El Consell Polític Suprem dels houthis ha destacat, en un comunicat, que els bombardejos "són una agressió il·legal i injustificada que viola totes les lleis internacionals" i que "suposen una verdadera amenaça a la pau i la seguretat internacional".

"Els estatunidencs i els britànics no poden pensar que s'escaparan de rebre un càstig. La resposta iemenita és legítima, en el marc de la sagrada defensa del Iemen, la seva sobirania, independència i llibertat per a prendre decisions."

El Consell ha assegurat que continuarà "atacant els vaixells israelians i que vagin a ports d'Israel" per "aturar l'agressió i la guerra d'exterminació contra Gaza" i ha demanat "als pobles lliures del món" que condemnin la "flagrant i covarda agressió dels EUA i el Regne Unit contra el Iemen".

Els houthis, recolzats per l'Iran, controlen la capital de Iemen, Sanà, i altres zones del nord i l'oest del país dels del 2015. El grup ha respost a l'ofensiva israeliana contra la Franja atacant embarcacions amb algun tipus de connexió amb Israel, amb més de 25 atacs fins al dia d'avui.
 

Manifestacions contra els EUA i el Regne Unit

Desenes de milers de simpatitzants dels rebels houthis al Iemen s'han manifestat durant aquest divendres a la plaça Sabadeen de Sanà, la capital, en resposta als bombardejos.

Els concentrats, amb banderes palestines i armes de foc i dagues, han cridat proclames desafiants com "No tenim por", "Estats Units, prou terrorisme" o "No ens importa si feu una gran guerra mundial".

Alguns manifestants també han onejat pancartes amb lemes com "Això és el que desitjàvem, un enfrontament amb els Estats Units", mentre els organitzadors cremaven banderes israelianes i nord-americanes.

Alguns dels concentrats cremen banderes israelianes i estatunidenques (Reuters/Khaled Abdullah)

Preocupació a l'Orient Mitjà

L'operació contra els houthis s'ha produït unes hores després que el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, hagi finalitzat una gira per l'Orient Mitjà amb l'objectiu de crear consens per a intentar que la guerra a Gaza no s'estengui. Després dels bombardejos, aquesta por a una ampliació del conflicte en altres fronts ha fet saltar totes les alarmes a la regió.

L'Aràbia Saudita, que manté la seva pròpia guerra contra els houthis des del 2015, ha demanat "moderació i evitar una escalada" pel risc que la regió es desestabilitzi encara més.

Aquest risc l'ha apuntat també l'Iran, que ha advertit que els atacs al Iemen són "una acció arbitrària que fa augmentar la inseguretat i la inestabilitat a la regió" i suposa una "violació flagrant de la sobirania" del país, segons un comunicat fet públic pel portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers, Nasser Kanani.

Des del Líban, la milícia proirariana Hezbollah, enfrontada amb Israel, ja ha condemnat l'operació militar anglo-nord-americana.
 

UE: "Els estats tenen dret a defensar-se dels atacs houthis"

La Unió Europea, en una declaració en nom de tots els països membres, ha afirmat que "els estats tenen dret a defensar els seus vaixells dels atacs houthis contra el transport marítim al Mar Roig".

L'alt representant de la Unió Europea de Política Exterior i Seguretat, Josep Borrell, ha subratllat, en una declaració, que "defensar la llibertat de navegació al Mar Roig és vital per al lliure flux del comerç comercial i la seguretat regional".

Els vint-i-set països que formen la UE insten, així, als rebels houthis a què actuïn amb moderació per a evitar una major escalada del conflicte.

Pel que fa a l'ONU, el seu secretari general, António Guterres, ha demanat en un comunicat "evitar les accions que puguin empitjorar la situació" al país.

"Faig una crida als estats implicats per no empitjorar la situació per l'interès de la pau i l'estabilitat al Mar Roig."

ARXIVAT A:
Estats Units Regne Unit Guerra a Gaza
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut