Mohammed al-Bashir, al centre vestit de militar
Mohammed al-Bashir, al centre, vestit de militar

Els rebels sirians nomenen primer ministre en funcions del país el cap del seu govern a Idlib

El nou primer ministre de Síria en funcions, Mohammed al-Bashir, era el cap de l'anomenat "govern de salvació" a Idlib, un feu de l'oposició a Bashar al-Assad

Redacció/AgènciesActualitzat

Síria encara una transició política després de la caiguda de Bashar al-Assad. Les tropes insurgents que aquest diumenge van entrar a Damasc i van posar fi a més de cinc dècades de règim de la dinastia Al-Assad han nomenat el cap de l'administració d'Idlib, Mohammed al-Bashir, nou primer ministre en funcions de Síria.

Al-Bashir ocuparà el càrrec fins a l'1 de març de 2025 amb l'objectiu de "gestionar la fase de transició" que encara ara Síria.

La televisió siriana, ara dirigida per la que fins fa pocs dies era l'oposició a Al-Assad, ja va fer un anunci en aquest sentit dilluns:

"S'encarregarà al president del govern de salvació, Mohammed al-Bashir, formar un nou govern sirià per gestionar la fase de transició".

Al-Bashir presidia a Idlib l'anomenat "govern de salvació", una branca política i civil de l'Organització d'Alliberament del Llevant (HTS, segons les seves inicials en àrab).

La decisió s'ha acabat de prendre aquest dilluns en una reunió a Damasc entre el líder de la coalició rebel que va entrar a Damasc, Ahmed Hussein al-Shar'a, més conegut com Abu Mohammad al-Julani; el primer ministre sirià, Mohammad Ghazi al-Jalali; i Mohammed al-Bashir.

La trobada ha servit per concretar el traspàs de poder i evitar que Síria entri en un estat de "caos" després de la fugida d'Al-Assad a Rússia.

El principal òrgan polític de l'oposició siriana a l'exili, la Coalició Nacional Siriana, havia dit anteriorment que existeix un acord perquè, després de la caiguda d'Al-Assad, el govern de transició sigui "civil" i no de l'Organització per a l'Alliberament del Llevant. El president de l'organisme, Hadi al-Bahra, ha assenyalat que, a la coalició opositora, hi ha un conjunt de normes "per garantir que no hi hagi extremisme sobre el terreny, ni mala conducta, ni violació dels drets humans".

Cua per comprar pa, aquest dilluns a Damasc
Cua per comprar pa, aquest dilluns a Damasc (Reuters/Mohamed Azakir)

Idlib, bastió de l'oposició a Al-Assad

Els últims anys, Idlib ha estat un feu de l'oposició a Bashar al-Assad. Situada al nord del país, la regió d'Idlib està controlada per l'Organisme d'Alliberament del Llevant.

En les últimes hores, la coalició islamista HTS ha difós un vídeo a través de Telegram en què hi ha unes declaracions d'Abu Mohammad al-Julani en què assegura que, malgrat que Idlib és una regió petita i sense recursos, els seus governants han pogut acumular experiència i èxits.

El líder de l'Organització per a l'Alliberament del Llevant ha afegit que no prescindirà dels funcionaris qualificats del règim enderrocat, un fet que sembla apuntar cap a una transició tranquil·la. De fet, el primer ministre, Mohammad Ghazi al-Jalali, ha explicat aquest dilluns que es manté en contacte amb Al-Julani per treballar en el traspàs de poders.

Des que ha arribat al poder, l'HTS ha publicat diversos comunicats en què ha promès tolerància cap als seguidors de les diverses confessions del país i ha advertit als seus milicians que han d'evitar agressions i maltractaments als civils.

Ha insistit que detindrà aquells que "propaguin les diferències sectàries" i "amenacin membres de les minories". A més, ha prohibit la imposició d'un codi de vestuari obligatori per a les dones i ha garantit "les llibertats individuals" de tota la ciutadania. El nou poder sirià assegura que "el respecte dels drets individuals és la base de la construcció d'una nació civilitzada". 
 

Netanyahu: "Els Alts del Golan formaran part d'Israel eternament"

Mentrestant, Israel ha bombardejat un centenar d'objectius militars sirians, des de vaixells a defenses aèries i arsenals, a prop de la ciutat portuària de Latakia. El primer ministre, Benjamin Netanyahu, ho ha justificat apel·lant a la seguretat d'Israel, i ha assegurat que cal atacar abans que se n'apoderin els rebels.

Netanyahu, que aquest diumenge ja va celebrar la caiguda d'Al-Assad qualificant-ho de "dia històric al Pròxim Orient" i assegurant que la "victòria total" israeliana "s'està fent realitat", avui ha anat més enllà i ha proclamat que els Alts del Golan, situats entre Israel i Síria, "formaran part d'Israel eternament".

Netanyahu ha defensat que, després de la fugida d'Al-Assad, "tothom entén la importància capital" de la presència israeliana als Alts del Golan. "El nostre control sobre l'altiplà del Golan garanteix la nostra seguretat", ha afirmat el premier israelià. Aquest diumenge, Tel-Aviv va anunciar el desplegament de més tropes a la frontera amb Síria, dins una zona desmilitaritzada.

La comunitat internacional considera que els Alts del Golan estan ocupats il·legalment per Israel des de fa 57 anys. Segons Israel, però, són un territori en disputa. L'any 2019, l'aleshores president dels Estats Units, Donald Trump, va reconèixer la sobirania israeliana dels Alts del Golan.

Precisament, el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha dit que l'entrada de tropes israelianes a la zona desmilitaritzada dels Alts del Golan "suposaria una violació de l'acord del 1974" entre Israel i Síria.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, en una conferència de premsa, aquest dilluns a Jerusalem
El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, en una conferència de premsa aquest dilluns a Jerusalem (EFE/Maya Alleruzzo)

El Consell de Seguretat, sense acord per Síria

A petició de Rússia, el Consell de Seguretat de l'ONU s'ha reunit d'urgència aquest dilluns per abordar la situació a Síria després de la caiguda del règim de Bashar al-Assad, sense acordar una posició comuna.

La reunió, a porta tancada, ha acabat sense avenços significatius "a l'espera de l'evolució de la situació", ha informat l'ambaixador de Rússia a l'ONU, Vasili Nebenzia. "Crec que el Consell ha estat més o menys unit en la necessitat de preservar la integritat territorial i la unitat de Síria, la protecció dels civils i aconseguir que l'ajuda humanitària arribi a la població necessitada", ha afegit en una roda de premsa. 

Rússia, a més de ser un dels grans aliats que ha tingut Al-Assad, també és membre permanent del Consell de Seguretat i té dret a veto.

Tant el Consell de Seguretat de l'ONU com els Estats Units mantenen la coalició islamista HTS a la llista d'organitzacions terroristes, per haver estat vinculada a Al Qaeda fins al 2016, i el Departament d'Estat dels Estats Units reconeix Al-Julani com a líder d'HTS i ofereix una recompensa de 10 milions de dòlars per a qui ajudi a detenir-lo, ha recordat Nebenzia. 

ARXIVAT A:
Síria
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut