Els rebels sirians proclamen la victòria a Damasc i anuncien la fi del règim d'Al-Assad

Els insurgents mantenen el suport a l'actual primer ministre per assegurar l'estabilitat del país, mentre es desconeix on és Bashar al-Assad, que hauria fugit en avió
Actualitzat
TEMA:
Síria

Els rebels sirians han proclamat aquest diumenge la victòria a la capital, Damasc, i anuncien que ja han fet caure el règim de Bashar al-Assad.

En menys de deu dies des que van reprendre l'ofensiva al nord del país, els rebels islamistes haurien aconseguit prendre la capital siriana, sense trobar-s'hi gran resistència. El règim ha pagat la feblesa dels seus aliats internacionals, un suport incondicional fins ara i que ha sostingut el poder d'Al-Assad.

Aquest diumenge al matí, un grup d'insurgents ha irromput a la televisió nacional, on han manifestat que han "alliberat" Damasc:

"Per la gràcia de Déu totpoderós, la ciutat de Damasc ha estat alliberada i el tirà Bashar al-Assad ha estat enderrocat"

Els rebels també han anunciat l'alliberament dels presos del règim.

Els rebels diuen a la televisió siriana que el "tirà" Bashar al-Assad ha estat enderrocat (Rebels Síria AFP-TV)

El líder del grup islamista Hayat Tahrir al-Sham (HTS), Abu Mohammed al-Julani, també ha proclamat haver acabat amb 24 anys de règim i més de mig segle d'un govern en mans de la família Al-Assad, després de gairebé 14 anys de guerra civil.

Al-Julani ha visitat la històrica Mesquita dels Omeies, a Damasc, un lloc simbòlic per als musulmans, on ha assegurat que l'enderrocament del president suposa "una nova història per a tota la regió". "Avui s'ha netejat Síria, gràcies a Déu i als combatents", mentre que els seus seguidors l'interrompien amb crits de "Déu és gran". La minoria alauita que fins ara governava el país ha caigut, davant grups de majoria sunnita.

Qui no s'ha pronunciat per ara és Bashar al-Assad, que després de l'anunci dels rebels ha fugit amb la família cap a Rússia, que li ha garantit asil.
 

Els rebels busquen assegurar l'estabilitat al país

Els insurgents han anunciat un toc de queda de 13 hores a Damasc. Es tracta d'una de les primeres mesures preses pels rebels a la capital, que han demanat respecte per la propietat pública i privada, després d'haver hagut d'aturar els saquejos al Banc Central i en altres edificis oficials, com el palau presidencial o una de les residències d'al-Assad.

Amb aquesta maniobra, els opositors busquen assegurar l'estabilitat al país en les pròximes hores i dies. Per això mantenen el suport a l'actual primer ministre, Mohamed al-Jalali, que segueix a Damasc. Al-Jalali s'ha mostrat disposat a treballar per "completar la transferència del poder a un organisme de govern de transició amb plens poders executius".

El màxim organisme polític de l'oposició siriana a l'exili, la Coalició Nacional Síria, ha assegurat aquest diumenge al matí en un comunicat que està treballant per "completar la transferència del poder a un organisme de govern de transició amb plens poders executius".

Celebracions a Síria i a l'estranger

Aquest diumenge al matí, minuts després de sentir-se trets al centre de la ciutat, i després d'haver anunciat el control total de Homs, els rebels han confirmat haver entrat a Damasc sense cap oposició. Poc després, partidaris de les forces rebels han sortit al carrer a celebrar la victòria sobre el règim d'Al-Assad, tant a la capital com a altres grans ciutats del país, com Alep i Homs.

Ciutadans partidaris dels grups rebels han sortit als carrers de Damasc a celebrar la caiguda del règim d'Al-Assad (Reuters/Firas Makdesi)

Les celebracions s'han estès també més enllà de les fronteres sirianes. A Turquia --el país que acull més refugiats de la guerra de Síria-- milers de persones han sortit al carrer per celebrar la caiguda d'Al-Assad.

Altres capitals europees també han estat escenari de celebracions per part de sirians. A Alemanya, el país de la Unió Europea amb més refugiats sirians --850.000 segons l'ONU--, milers de persones han sortit al carrer.

Sirians onegen una bandera de l'oposició a la plaça Oranienplatz de Berlin (Reuters/Annegret Hilse)

Cinc milions de refugiats podrien plantejar-se tornar

Després de més d'una dècada de conflicte a Síria, més de 12 milions de persones han hagut de marxar de casa. D'aquests, prop de cinc milions i mig han hagut de fugir als països veïns, segons les Nacions Unides.

Només a Turquia, hi viuen més de tres milions de sirians. De fet, el ministre d'Exteriors turc ja ha apuntat que "milions de sirians que es van veure obligats a abandonar les seves llars poden tornar a la seva terra".

Sirians que viuen a Turquia fan onejar banderes de l'oposició davant de la mesquita Fatih, a Istanbul (Reuters/Umit Bektas)

El canvi d'escenari polític obre ara les portes per a un retorn dels refugiats. De fet, a la frontera de Síria amb Jordània ja s'han vist sirians tornat cap al seu país amb els vehicles carregats de maletes.

Sirians creuen la frontera amb Jordània, a 100 km de Damasc, després de l'anunci de la caiguda d'Al-Assad (Reuters/Jehad Shelbak)

Ofensiva llampec

En poc menys d'una setmana, les forces islamistes contràries al règim de Bashar al-Assad han aconseguit ocupar enclavaments clau com Alep i Hama, al nord, i reivindiquen haver conquerit Homs, i ara també la capital, Damasc.

Des de l'inici d'aquesta ofensiva --fa vuit dies--, han mort 800 persones i hi ha hagut prop de 400.000 desplaçats, segons l'Observatori Sirià dels Drets Humans.

Després d'un període de relativa estabilitat a Síria, canvis en els equilibris de forces en el context internacional haurien precipitat la decisió dels grups rebels liderats per l'aliança de milícies islamistes Hayat Tahrir al-Sham d'iniciar una ofensiva, començant pel nord-oest del país, on hi tenen la base.

En poc més d'una setmana, els grups opositors han ocupat la pràctica totalitat de Síria. L'ofensiva dels rebels islamistes des de la seva base d'Idlib els ha permès dominar tot l'oest del país. Els rebels proturcs s'han fet amb el nord-est del territori, els kurds dominen el nord-est i L'Exèrcit Lliure de Síria, el sud.

 

Els únics punts que no estan en mans dels sublevats són les bases aèries de Latakia i Tartús, encara sota control de Rússia.

El règim de Bashar al-Assad comptava amb el suport de Rússia, l'Iran i la milícia xiïta de Hezbollah. La guerra a Ucraïna, així com la d'Israel a Gaza i el Líban, s'havien endut el focus internacional, i amb ell, el suport dels aliats del govern.

Manifestants pro rebels trenquen un cartell del líder de Hezbollah, Hassan Nasrallah, i el militar iranià Qasem Soleimani, a les portes de l'ambaixada de l'Iran a Damasc (Reuters/Firas Makdesi)

El líder kurd Mazlum Abdi també ha donat per fet el control de Damasc per part de la coalició insurgent i ha dit en un breu comunicat que "és una oportunitat per construir una nova Síria".

L'exèrcit israelià ha desplegat les seves tropes a tocar de la frontera amb Síria i "en altres llocs necessaris per a la seva seguretat". En un comunicat, les Forces de Defensa d'Israel afirmen que "no estan interferint en els esdeveniments interns de Síria".

 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient Síria
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut