Tendes de campanya a la plaça de Sant Jaume

Els representants de l'oci nocturn abandonen l'acampada a la plaça de Sant Jaume

Laura GalanActualitzat

Els representants de l'oci nocturn acampats a la plaça de Sant Jaume de Barcelona des de fa més d'una setmana han abandonat la protesta després que agents de la Guàrdia Urbana els han avisat que procedirien a desallotjar-los.

Protestaven contra el tancament de discoteques i locals musicals. La plataforma Som Oci Nocturn denunciava que els governs espanyol i català els havia convertit en "caps de turc" de la crisi sanitària.

El sector acumula més de mig any sense activitat i els seus representants diuen que estan al límit. Demanen que, ja que no se'ls permet obrir, el govern els faciliti ajuts econòmics directes perquè els seus negocis no facin fallida.

El dilluns 5 d'octubre, uns 200 treballadors i empresaris es van manifestar davant del Palau de la Generalitat per reclamar l'aprovació urgent d'un pla sectorial que permetés la reobertura dels locals i donés ajudes a un sector que acumula sis mesos sense activitat.

 

Protesta del sector de l'oci nocturn a la plaça de Sant Jaume el 8 d'octubre (ACN/Aina Martí)
Protesta del sector de l'oci nocturn a la plaça de Sant Jaume el 8 d'octubre (ACN/Aina Martí)


L'endemà mateix, la Generalitat anunciava que el Procicat havia aprovat la reobertura dels establiments d'oci nocturn fins a les tres de la matinada, amb condicions. Salut avalava l'obertura dels locals perquè assegurava que impediria que els joves acabessin fent festes il·legals o botellons per falta d'oferta nocturna. La resolució s'havia de publicar l'endemà, dimecres, però no va passar mai.

Just quan s'havia de publicar al Diari Oficial de la Generalitat, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, va qualificar la decisió d'"inoportuna" i va assegurar que complicaria el control de la pandèmia. Per això demanava que s'aturés la reobertura de les discoteques.

Aquell mateix dia a la nit, el govern va anunciar que es feia enrere i que paralitzava la reobertura. Salut defensava la decisió per la pujada de l'índex de rebrot de la pandèmia i els indicadors que insinuaven més pujades els pròxims dies.

I així ha estat. La incidència de la Covid a Catalunya no para de créixer. Aquests últims 15 dies s'ha disparat, i ja ha arribat als 338 punts. A partir de 100 punts es considera que ja s'han d'adoptar mesures restrictives perquè es perd el control de l'epidèmia.

Per això ja s'han pres mesures com les que s'han pactat amb les universitats, on no es faran classes teòriques presencials a partir de dijous i durant almenys quinze dies.


Restriccions a bars i restaurants

També ha anunciat restriccions contundents que afectaran bars i restaurants. Aquests establiments hauran de tancar dues setmanes durant les qual només podran servir comandes de menjar per emportar-se. Aquest dimecres el govern donarà els detalls d'aquestes mesures.


Sense competicions esportives

A banda, la Unió de Federacions Esportives Catalanes ha anunciat aquest dimarts que totes les competicions esportives d'àmbit català, federades, escolars o privades, quedaran ajornades durant dos caps de setmana per ajudar a contenir els brots de coronavirus.

Anar al contingut