Sunak, a la Cambra dels Comuns (Europa Press/Jessica Taylor)
Sunak, a la Cambra dels Comuns (Europa Press/Jessica Taylor)

Els reptes de Rishi Sunak: treure el país de la crisi, la immigració i unir el partit

Inflació de rècord, vagues o un sistema sanitari en crisi formen part del panorama que troba Sunak

Redacció/AgènciesActualitzat

Aquest dimarts, el rei Carles III nomenarà Rishi Sunak nou primer ministre del Regne Unit i li encarregarà la formació del govern britànic. Milionari, jove i d'origen indi, té un perfil que sobresurt en un 2022 convuls en la política britànica, en què ja hauran passat tres inquilins pel 10 de Downing Street.

De moment, Sunak ja ha reconegut que la prioritat serà combatre la greu crisi econòmica que viu el país. El nou líder del Partit Conservador en substitució de Liz Truss, ho ha deixat molt clar, aquest dilluns, en el primer discurs públic com a líder conservador:

"El país s'enfronta a reptes econòmics profunds."

L'exministre d'Economia coneix bé el terreny i ha demanat "unitat i estabilitat" per fer fer-hi front. Inflació de rècord, vagues o un sistema sanitari en crisi. És part del panorama que es troba Sunak, amb la missió paral·lela d'unir el Partit Conservador, ple de divisions internes.

Els desafiaments majúsculs a què s'enfronta el cinquè cap de govern en només sis anys es poden agrupar en cinc grans blocs.
 

1. Fer front a la crisi econòmica i social

És la màxima prioritat de Sunak. La inflació supera el 10%, la més alta del G7. Els preus de l'energia influeixen directament en l'augment de preus d'altres béns claus, com els aliments.

El risc de recessió plana a l'horitzó i els mercats encara trontollen després dels anuncis pressupostaris que va fer, i va haver de retirar, el govern de Liz Truss a finals de setembre.

"Haurà de tranquil·litzar la gent abans de l'hivern, davant la por a la pobresa generalitzada", ha declarat a l'agència France Presse Anand Menon, expert en polítiques del King's College de Londres.

Amb la caiguda del poder adquisitiu, les vagues s'estenen com una taca d'oli. El sistema de salut pública "està exhaust", afirma Pippa Catterall, professora de ciències polítiques a la Universitat de Westminster, que tem que els hospitals "no podran fer front" a l'hivern.

Durant la campanya anterior a Downing Street l'estiu passat, Rishi Sunak va insistir en la necessitat d'abordar la inflació, sense especificar una recepta concreta.
 

2. Unir el Partit Conservador

Després de 12 anys al poder, el partit sembla més dividit que mai. Boris Johnson va plegar el juliol, després d'haver perdut la confiança del seu mateix govern. Liz Truss només va resistir uns agònics 45 dies durant els quals va generar moltes desconfiances.

Boris Johnson i Liz Truss han ocupat tots dos el càrrec de primer ministre aquest 2022 (Europa Press/Henry Nicholls)

Sunak serà el cinquè primer ministre que encadena el Regne Unit des del 2016. Ara, sembla que arriba al càrrec amb prou amb legitimitat interna, malgrat que els electors no l'hagin escollit per sufragi.

"Només calen 40 diputats per perdre una votació", adverteix, però, Anand Menon. "Sempre hi ha el nucli dur dels fans de Boris Johnson", que fa mesos que estan enfrontats amb el nou líder conservador, assenyala Pippa Catterall.

Hem d'"unir-nos o morir", ha exclamat Sunak aquest dilluns. Els laboristes, els seus rivals polítics, encapçalen clarament les enquestes, quan falten només dos anys per les pròximes eleccions.
 

3. Relacions amb Irlanda del Nord

Sunak, favorable al Brexit, també trobarà sobre la taula una altra qüestió espinosa: les disposicions post-Brexit a Irlanda del Nord. Aquest territori fa frontera amb la República d'Irlanda, que forma part de la UE.

De fet, el protocol nord-irlandès va ser un dels principals esculls en les negociacions entre Londres i Brussel·les. Boris Johnson va presentar un projecte de llei, al qual Sunak dona suport, per revertir unilateralment determinades mesures clau d'aquest acord.

La situació ha derivat en un bloqueig a Irlanda del Nord. De fet, si els partits nord-irlandesos no arriben a un acord abans d'aquest divendres, Londres ja ha avisat que convocarà eleccions anticipades.


4. Polítiques migratòries

Des del Brexit, els governs conservadors han promès reduir dràsticament la xifra de persones migrants, sense sortir-se'n. Enguany, calculen que 37.570 persones han arribat al Regne Unit de manera il·legal, una xifra rècord.

Rishi Sunak s'ha manifestat contrari a la immigració, tot i ser fill d'immigrants indis. Va donar suport al pla del govern d'enviar a Ruanda les persones que haguessin creuat el canal de la Mànega.

Una protesta a Londres contra la mesura de les deportacions a Ruanda (Europa Press/Sabrina Merolla)

Aquest projecte fa mesos que està bloquejat per accions legals. D'altra banda, encara no s'ha posicionat clarament respecte als visats de treball, ara que el país s'enfronta a l'escassetat de mà d'obra.


5. Política exterior

El Regne Unit ha promès 2.300 milions de lliures esterlines (uns 2.620 milions d'euros) en ajuda militar a Ucraïna, més que cap altre país excepte els Estats Units.

"No crec que canviï res a Ucraïna", explica Anand Menon: "Hi ha un consens dins dels dos principals partits polítics sobre la necessitat de mostrar-se ferms davant l'agressió russa".

Pel que fa a la Xina, Rishi Sunak la va descriure com "la major amenaça per a la seguretat i la prosperitat del Regne Unit i del món".

Sunak, el 2021, amb una arma que el Regne Unit va enviar a Ucraïna (Europa Press/Tim Ireland)
ARXIVAT A:
Regne UnitRishi Sunak
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut