Els restaurants de menjar ràpid ja serveixen en vaixella reutilitzable a França
L'objectiu de la mesura és reduir a la meitat les 180.000 tones de residus que generen aquests establiments
Les grans cadenes de menjar ràpid han fet proves pilot durant setmanes per presentar als clients plats, gots i coberts reutilitzables, que des de l'1 de gener han començat a ser obligatoris a tot França.
Una normativa nacional que posa fre als embalatges d'un sol ús als restaurants i les empreses que serveixen menjar. L'objectiu: reduir a la meitat les 180.000 tones d'escombraries que generen cada any aquests establiments.
Els establiments de menjar ràpid han hagut d'habilitar nous espais on recollir, classificar i rentar la vaixella a seixanta graus, abans de tornar-la a fer servir.
Aquesta mesura, que no ha agradat a les empreses alimentàries i fabricants de plàstics, sí que ha estat lloada per les organitzacions mediambientals.
"Les cadenes de menjar no han construït el seu model al voltant del concepte de rendibilitat i reutilització, com la restauració tradicional. I ara se'ls demana qüestionar-ho tot. I aquí hi haurà un gran canvi per a ells", explica Moira Tourneur, portaveu de Zero Waste França.
El sector europeu de l'embalatge no hi veu tantes virtuts: es tracta d'un model que implica més consum d'aigua, de detergents i d'energia, ara que es demana a la població que n'estalviï.
La llei no només afecta els restaurants, si no tots els espais en què es distribueixi menjar per a més de vint persones, com els càterings d'empreses, hospitals, menjadors socials, etcètera.
Se n'escapa, però, el material d'embalatge quan el menjar és per emportar, que seguirà sent d'un sol ús.
Des del 2020 França ha implementat mesures contra el malbaratament de plàstic i cartró a través de l'anomenada llei antiresidus. A principis del 2022, va entrar en vigor la prohibició de la venda de fruita i verdura embalada en plàstics.
- ARXIVAT A:
- Medi ambient