Els resultats de les europees, un missatge per a una possible repetició electoral a Catalunya?

El PSC guanya clarament les eleccions, Junts i Esquerra retrocedeixen respecte als resultats de fa cinc anys, el PP puja, Podem supera els Comuns i el PACMA triplica els resultats de Ciutadans

Actualitzat

A Catalunya els resultats de les eleccions europees tenen un primer titular tenyit de color vermell. Vermell del PSC, que és qui les guanya, amb la cinquena victòria consecutiva dels socialistes amb Salvador Illa: municipals, generals i les dues últimes al Parlament. Argument a favor del canvi de cicle que defensa el PSC i que sentirem aquests dies quan es discuteixi sobre aliances de cara a una possible investidura.

Els partits independentistes venien de bons resultats en les anteriors europees, amb Puigdemont i Junqueras com a caps de llista. Ara, tant Junts com Esquerra retrocedeixen i aquest pot ser un primer missatge a tenir en compte si hi hagués repetició electoral a Catalunya.

Del resultat, uns i altres intenten buscar alguna cosa positiva on agafar-se. Junts aconsegueix situar-se com a segona força davant d'Esquerra i els republicans, en coalició amb Bildu i BNG, mantenen els 3 eurodiputats.

La forta pujada del PP a Espanya també passa a Catalunya, però aquí partia de tan avall que no aconsegueix avançar posicions i passar davant dels independentistes. Segurament hi té a veure que també puja Vox i se li menja part de l'espai on podria créixer.

 

Dos titulars més de la nit de les europees a Catalunya: Podem passa al davant dels Comuns a Catalunya. Un cop dur per una esquerra dividida que continua arrossegant ferides per la seva divisió. Jaume Asens segurament era dels més clars reconeixent que aquest no era l'escenari desitjat.

I l'últim titular: la desaparició definitiva de Ciutadans. El PACMA gairebé triplica el resultat aconseguit per Jordi Cañas, que perdrà l'última representació que mantenia al Parlament Europeu.


Consulta els resultats per municipis:



ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaEleccions europees 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut