Un treballadors de Deliveroo en bicicleta a Barcelona
Un treballador de Deliveroo a Barcelona (David Zorrakino/Europa Press)

Els riders passaran a ser considerats assalariats per llei

Govern espanyol, patronal i sindicats han acordat avui que cal posar odre a la situació laboral els "riders"

Actualitzat

Els repartidors a domicili de les plataformes digitals, més coneguts com a "riders", seran considerats, d'entrada, assalariats i no autònoms com fins ara. Així ho han acordat aquesta tarda el Ministeri de Treball, els sindicats i la patronal en l'última reunió per consensuar una nova llei que reguli el treball en aquestes plataformes.

Després d'aquest primer pas, la ministra Yolanda Díaz haurà d'elaborar un text definitiu i fer-lo arribar a totes les parts perquè decideixin si el ratifiquen. L'executiu central s'ha compromès a remetre als agents socials un document de síntesi que posi sobre la taula les propostes que han fet empresaris i sindicats.
 

La idea és donar empara legal a la seva situació laboral dins de la Llei de Plataformes Digitals, coneguda popularment com a Llei de Riders. Totes les parts han coincidit que cal impulsar aquesta reglamentació, perquè, ara, la majoria de treballadors d'aquestes plataformes són autònoms.

Hi ha tres associacions de "riders" volen continuar sent autònoms i han demanat a la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que els escolti. Ells consideren que, abans d'anar cap a una laboralització forçosa, hi pot haver acords sectorials, que els anirien millor. Posen d'exemple la situació a França i a Itàlia.
 

A l'altra banda, el col·lectiu Riders x Drets, que va convocar la primer vaga del sector, assegura que el document és "insuficient". Entenen que la patronal només reconeix la realitat que ha quedat demostrada un cop rera un altre en diverses sentències judicials que donen la raó als riders que denuncien per la seva situació de precarietat laboral.

ARXIVAT A:
Precarietat laboral
Anar al contingut