Els Rolling Stones, durant la seva actuació a Pasadena (Reuters)

Els Rolling Stones, a Mart: la NASA posa el nom de la banda a una pedra que rodolava

Es tracta d'una petita pedra que la nau InSight va fer rodar quan va aterrar al planeta vermell
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Ciència

"Rolling Stones Rock". No és el títol d'un nou disc de la llegendària banda musical, sinó el nom que la NASA ha donat a una roca de Mart. 

El nom l'hi ha donat informalment el JPL, Jet Propulsion Laboratory, situat a Pasadena. I ha coincidit amb l'arribada del grup a aquesta ciutat californiana. Els Stones ho han acollit amb molta satisfacció:

"Quina manera de celebrar la gira "Stones no filter" arribant a Pasadena. Definitivament, això és una fita en la nostra llarga i memorable història. Moltes gràcies a tothom a la NASA per haver-ho fet possible."

La tria del conjunt té la seva justificació. Quan la nau InSight va aterrar a Mart el 26 de novembre del 2018, un dels seus propulsors va empènyer la roca, de la mida d'una pilota de golf. La va convertir, doncs, en una "pedra rodant". Així ho il·lustren amb una animació a Youtube:



Segons la NASA, no havien vist mai una pedra que rodés més en aterrar una nau en un altre planeta. El nom també té una funció divulgativa, com explica Lori Glaze, directora de la Divisió de Ciències Planetàries de la NASA a Washington:

"El nom "Rolling Stones Rock"' li escau perfectament. Part de la funció constitutiva de la NASA és compartir la nostra feina amb diferents audiències. Quan vam saber que els Stones anaven a Pasadena, honorar-los ens va semblar una manera divertida de comunicar-nos amb els fans de tot el món."

L'anunci el va fer l'actor Robert Downey Jr. aquest dijous a l'estadi Rose Bowl de Pasadena, situat a prop del JPL, abans que el conjunt sortís a l'escenari. "Barrejar la ciència amb una banda llegendària sempre és bo", va dir.

El geòleg Matt Golombek, un veterà del JPL, ho comentava així:

"He vist moltes roques a Mart durant la meva carrera. Aquesta segurament no sortirà a gaires diaris, però és una de les més bufones."

Els noms científics oficials només els pot establir la Unió Astronòmica Internacional. Però els investigadors solen posar noms no oficials i renoms a roques i altres elements geològics. Així la referència a l'objecte és més fàcil i afavoreix que se'n parli en els mitjans de comunicació.

ARXIVAT A:
Ciència
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut