Els sanitaris alerten d'una "rebel·lió de bates blanques" després de la pandèmia

El personal mèdic vol que el reconeixement i els aplaudiments es converteixin en una millora de les condicions laborals i econòmiques que reclamen des de fa temps
Redacció Actualitzat
TEMA:
Drets laborals

No n'hi ha prou amb els aplaudiments que durant setmanes els hem dedicat en la lluita contra el coronavirus. De reconeixement moral no es viu. Els sanitaris volen que no s'oblidi el que demanen des de fa temps. El sindicat Metges de Catalunya alerta que, si no milloren les condicions laborals i econòmiques del col·lectiu, aviat hi haurà una "rebel·lió de bates blanques".

Els hospitals intenten tornar mínimament a la normalitat, però amb un desgast físic i emocional molt gran del seu personal, amb el temor d'un nou rebrot, sobretot, a la tardor. I amb la sensació que els deures continuen pendents.

El secretari general de Metges de Catalunya, Josep Maria Puig, qualifica la gestió del Departament de Salut de "low-cost" i augura, en declaracions a Catalunya Ràdio, una època molt dura després de la pandèmia.

"Que la resposta sigui immediata, que es pugui veure a la nòmina de la gent, si no és en un mes que sigui en dos mesos. Que aquest maltractament s'acabi definitivament. Perquè si seguim així, nosaltres trencarem la baralla. I serà una situació que, un cop es posi en marxa, serà molt difícil de gestionar. Si ara obres la porta a la gent, sortirà corrent."

 

Una infermera del Centre Sociosanitari La República de Salt amb una pacient (ACN/IAS)


La secretària del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers, Montserrat Gea, diu a Catalunya Informació que el personal està esgotat i que cal que es parli de manera urgent de demandes concretes.

"És tremenda la ràtio d'infermeres per pacient. Ja abans de la pandèmia nosaltres estàvem a la cua d'Europa. I això ens deixa en una situació que és molt precària. Per altra banda, a aquestes professionals, el màxim reconeixement que els poden donar és disposar d'uns contractes dignes."


Gea recorda que a Espanya un 20% del total d'infectats pel coronavirus pertany al col·lectiu mèdic, una xifra molt superior a la d'altres països

 

Més personal i més seguretat

Metges de Catalunya demana al Departament de Salut més personal i que es garanteixi i reforci la seva seguretat i la dels pacients en l'atenció primària. Són mesures incloses en un decàleg que planteja el sindicat en la desescalada.

Metges de l'Hospital Clínic de Barcelona treballant durant la pandèmia (ACN/Francisco Àvia)


Un cop superada la fase aguda de la crisi, el sindicat diu que la xarxa d'atenció primària serà l'"eix central del control epidemiològic de la pandèmia i de l'atenció transitòria a les residències geriàtriques". Per això reclamen un augment de la plantilla -1.000 facultatius més-, i evitar sobrecàrregues de treball. També demanen gestionar la programació de visites per garantir la distància de seguretat.

El personal mèdic vol que s'asseguri la provisió "suficient i regular" de roba sanitària i equips de protecció individual, que es facin testos fiables i periòdics als professionals i s'adaptin els llocs de treball prioritzant la salut laboral.

Es reclama també més recursos humans "per donar una resposta eficaç a les necessitats assistencials de cada moment". I defensa la visita concertada, la telemàtica i el teletreball, i això requereix incloure a les agendes el temps per resoldre les visites no presencials.

A més, professionals de diversos centres sanitaris catalans demanen el retorn del 5% del sou que se'ls va retallar el 2010 com a conseqüència de la crisi econòmica. No demanen un premi per l'esforç, sinó que se'ls reconegui la pèrdua adquisitiva de fa més de 10 anys.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut Drets laborals
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut