Els sanitaris demanen prudència perquè la situació no és "ni molt menys normal"

A les portes de començar la desescalada, el personal sanitari recomana evitar les situacions de risc i protegir-se en tot moment

RedaccióActualitzat

Des del sector sanitari alerten que un aixecament prematur de les restriccions podria comportar un augment de contagis. Ara per ara, diuen, és cert que la situació sanitària millora perquè la transmissió del virus va baixant, però encara és extremadament complexa.

"Tenim tres plantes plenes del servei de malalties infeccioses. Això significa que la situació en aquests moments no és ni molt menys normal", assegura Robert Güerri, coordinador de la Unitat d'Hospitalització de Covid de l'Hospital del Mar.

Els contagis encara són moltíssims. Més, fins i tot, que quan es van començar a prendre mesures. Aleshores hi havia mil casos diaris i ara en tenim uns 2.300, més del doble.

Nova unitat d'intensius a l'hospital de Tarragona (Cedida per l'Hospital Joan XXIII)
Nova unitat d'intensius a l'hospital de Tarragona (Cedida per l'Hospital Joan XXIII) 

Daniel López Codina, professor de la UPC i investigador de BIOCOM-SC, expressa la seva desconfiança: "Si ens torna a créixer ara, estarem creixent des d'un punt més alt; per tant, les coses seran més complexes. Em fa por, perquè ens ha costat molt aconseguir que comenci a baixar la incidència."

Per això, des del món sanitari es demana ser molt conscients de quines són les situacions de risc i evitar-les i protegir-se. Higiene de mans, distància i mascareta, també en bars i restaurants entre plat i plat. Prioritzar els exteriors, i als interiors, molta ventilació.
 

"El discurs de tots els sectors és 'la cultura és segura', 'les escoles de música són segures', 'els bars són segurs', 'els restaurants són segurs'... No hi ha cap sector que sigui el responsable d'aquesta situació", reflexiona López Codina. "Si comencem a reobrir un servei o un altre, consegüentment augmenta el nombre de contagis."

Robert Güerri arriba a aquesta conclusió: "S'ha d'obrir perquè la gent ha de viure i això tothom ho entén, però depèn de tots que no haguem de tornar enrere; siguem conscients que és una responsabilitat de tots".

El canvi de fases en aquesta reobertura dependrà de l'evolució de la pandèmia i de les dades epidemiològiques. Les mesures s'aniran supervisant cada 15 dies i es valorarà la situació per territoris.
 

La primera revisió serà el 7 de desembre, en ple pont, quan es decidirà si els indicadors epidemiològics permeten avançar al segon tram.

El pla té 4 trams progressius i, en funció de l'evolució de la pandèmia, s'anirà avançant, prorrogant o revisant. Els paràmetres que es tindran en compte per avançar o no en la desescalada s'han reduït a 2: la velocitat de transmissió, o Rt, i els ingressos hospitalaris setmanals.

Si la Rt no supera el 0,9 i els ingressos disminueixen, es podrà passar al tram de desescalada següent.

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus DesescaladaCovid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut