(EFE / Associació Animalistes Italians)

Els senglars també entren a les ciutats italianes: Roma, en situació d'emergència

Diversos residents del barri d'Aurelio, al nord de Roma i limítrof amb el Vaticà, han arribat a declarar un "toc de queda nocturn" per la presència d'aquests animals a la zona
Redacció/Agències
TEMA:
Medi ambient

La presència de bandades senceres de senglars als carrers de Roma s'ha convertit en una emergència que cap alcalde aconsegueix solucionar i que preocupa cada vegada més els ciutadans, que han arribat a plantejar-se "un toc de queda nocturn" per evitar els animals, davant la ineficàcia demostrada per les autoritats.

Aquest greu problema, que va començar fa uns anys, es va agreujar durant la pandèmia. Amb els carrers buits va augmentar l'entrada de senglars fins a arribar als centenars --oficialment no n'hi ha una xifra exacta-- que es poden veure actualment a diverses zones de la ciutat. Un fenomen que també passa a Barcelona, per exemple.

"Roma és un dels centres urbans que en els darrers set o vuit anys ha registrat un augment més important d'aquest animal, fins a convertir-se en la ciutat amb una situació més crítica a escala nacional, juntament amb Gènova i Trieste", ha explicat a l'agència EFE Andrea Monaco, de l'Institut Superior per a la Protecció i la Investigació del Medi Ambient d'Itàlia.

Veure parelles de senglars ja és una rutina per als romans, com demostren la multitud de vídeos que circulen per xarxes socials d'aquests animals salvatges passejant entre cotxes i vianants, sense veure's exposats a la caça o altres depredadors i amb aliment disponible als contenidors plens d'escombraries.


Segons el doctor Monaco, encara que aquests mamífers puguin semblar tranquils, la seva presència a la ciutat suposa un greu perill perquè poden provocar accidents de trànsit i atacar persones i mascotes.

De fet, diversos residents del barri d'Aurelio, al nord de Roma i limítrof amb el Vaticà, han arribat a declarar un "toc de queda nocturn" després de l'atac que va patir una veïna per part d'una femella que estava amb els seus petits i que, malgrat no tenir conseqüències greus, ha causat alarma, informen mitjans locals.

Envoltada d'espais verds abandonats

Un dels principals motius de l'entrada massiva de senglars a Roma és la peculiaritat de la ciutat: els 1.285 quilòmetres quadrats que ocupa estan completament envoltats per grans àrees agrícoles i espais verds, en molts casos gairebé sense manteniment.

Aquests espais propicien l'arribada dels animals, atrets principalment per la disponibilitat de menjar que troben als contenidors, plens d'escombraries a causa de la mala gestió crònica dels residus.

"És fonamental que no hi hagi menjar per a l'espècie, els contenidors han d'estar nets i no hi ha d'haver residus fora. Tampoc s'ha de deixar menjar antropogènic disponible, com el que es posa a les mascotes", va explicar Monaco, que va criticar durament els que donen menjar als porcs senglars perquè empitjoren la situació i estan incomplint la llei municipal.

L'Ajuntament actual està intentant resoldre un problema de difícil solució. Fa uns dies el govern local va aprovar el primer projecte per identificar els punts d'entrada dels porcs senglars, com el parc d'Insugherata o el d'Appia Antica, amb l'objectiu de tancar-los i centrar-hi els esforços de la recollida d'escombraries.

Però les associacions protectores d'animals són molt escèptiques amb la manca de mesures preventives i critiquen que les forces de seguretat matin els senglars --com va passar el 22 d'abril passat amb un exemplar que era al barri on viu l'alcalde-- perquè "no són agressius", sinó que es defensen al sentir-se amenaçats.

L'associació Animalistes Italians demana que s'aposti per solucions "no violentes", com esterilitzar-los per evitar que la població creixi o bé capturar-los i tornar-los al camp. Les autoritats, però, consideren que són solucions inviables. Una part i l'altra coincideixen, això sí, que la resolució d'aquesta emergència passa per resoldre el problema crònic dels residus de la ciutat.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient Itàlia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut