Els sindicats alerten d'una "allau de baixes" de docents en situació de risc
- TEMA:
- Educació
Quan falta menys d'una setmana per a l'inici del curs, els sindicats de docents adverteixen que molt professionals de l'educació demanaran la baixa la primera setmana del curs i que molts centres no podran estar oberts a llarg termini per falta d'espai i de recursos.
El mes de juny més de 12.000 docents van ser considerats personal vulnerable, una xifra que després de la revisió de casos que s'ha fet aquest estiu, ha baixat a 1.700. D'aquests, 800 causaran baixa i la resta tindran adaptacions del lloc de feina. Són dades amb què treballa el Departament d'Educació.
Però els sindicats denuncien que molts d'aquests docents no han rebut resposta i que s'ha fet una revisió restrictiva dels casos. Per exemple, les dones embarassades són un col·lectiu d'especial consideració, però a diferencia del mes de juny, ara sí que s'hauran de reincorporar a treballar presencialment a l'aula.
Ramon Font, portaveu d'USTEC, està convençut que les baixes laborals són moltes més que les que preveu Educació:
"És previsible que en els propers dies veiem una allau de baixes, perquè ens consta que a persones que no els han dit que no poden anar a treballar, no podran anar a treballar, i segurament hi haurà baixes mèdiques. Penseu que només a les embarassades, a les Illes Balears els donen la baixa d'ofici."
Carme Rodríguez, responsable de salut laboral de la Federació d'Educació Pública de CCOO a Catalunya, denuncia que els serveis de riscos laborals s'han vist desbordats i que no hi ha hagut un criteri unitari a l'hora d'avaluar els casos.
"Avui encara molts no saben a què atendre's, perquè els serveis de prevenció de riscos estan desbordats i l'ordre és 'el dia 14 de setembre, tothom a treballar'."
El Departament d'Educació nega aquestes acusacions i assegura que tots els docents vulnerables han rebut un primer informe, i que ara el servei de prevenció de riscos laborals els estan comunicant si poden treballar presencialitat i en quines condicions. Això vol dir que poden requerir un equip de protecció específic, una adaptació del lloc de feina o, en últim terme, se'ls proposa una baixa laboral.
Sobre les embarassades, el Departament d'Educació ha dit que no són baixa automàtica. Assegura que s'ha d'avaluar si és un embaràs de risc, amb problemes afegits, o una persona que es troba bé.
El conseller d'Educació, Josep Bargalló, el nou curs escolar 2020-2021 començarà dilluns amb 1.700 docents que, per la seva vulnerabilitat a la Covid-19, seran substituïts, recol·locats o treballaran des de casa.
Ramon Font ha afirmat que les consignes bàsiques de seguretat no es podran complir als centres, en especial la distància de seguretat. Ha insistit que perquè això sigui possible cal reduir encara més les ràtios -10 alumnes a infantil i 15 a la resta de nivells- i contractar els 40.000 docents que ja van reclamar al juliol.
USTEC-STEs veu insuficient l'ús de la mascareta quirúrgica i creu que els professionals haurien de tenir EPI. Per aquest motiu, Font ha explicat que portaran aquesta qüestió a Inspecció de Treball, com ja van fer al juny.
"No veiem que hi hagi protecció amb les mesures que s'han dit."
En la presentació del curs escolar, Educació va explicar que el departament contractarà més de 8.000 professionals, entre docents, monitors i personal administratiu, per poder assumir les mesures de seguretat que marca la pandèmia; d'aquests, 5.300 seran mestres i professors.
- ARXIVAT A:
- Educació Coronavirus Salut