Els sindicats alerten que algunes empreses acomiaden en comptes de fer un ERTO
- TEMA:
- Atur
Els sindicats alerten que algunes empreses acomiaden en comptes de fer servir els expedients de regulació d'ocupació, els ERTO.
Segons les estimacions d'UGT i CCOO, aquest mes podrien ser acomiadats un milió de treballadors. Tres quartes parts podrien afectar a empleats amb contractes temporals en sectors com l'hostaleria, la construcció i serveis auxiliars.
"Cal tapar aquesta via d'aigua - va defensar Josep Maria Àlvarez, líder d'UGT- i fer servir la eina alternativa que són els expedients temporals"
Així ho constata el gabinet jurídic de Comissions Obreres a Catalunya, al qual han arribat casos d'acomiadaments de treballadors que portaven pocs mesos treballant. Asseguren que els empresaris ho fan perquè els surt més barat donar-los una indemnització i així estalviar-se fer l'expedient i haver de pagar les cotitzacions d'un, dos o més mesos.
Pimes en precari
Són sobretot les petites i mitjanes empreses les que ho fan, mentre que les grans empreses opten per fer servir l'eina dels expedients temporals. Els últims, els dels hotels, que a partir d'avui han d'estar tancats.
Per una altra banda, el degoteig és constant, i només a Catalunya ja són més de 58.800 les empreses que han presentat un expedient temporal, i els treballadors afectats superen els 459.000. la gran majoria a la demarcació de Barcelona amb 41.992 expedients i 358.215 persones. A Girona són 6.801 ERTO que afecten 44.238 persones. A Lleida 3.388 o 18.839 treballadors. A Tarragona 5.169 i 31.778 i a les Terres de l'Ebre: 1.493 i 6.112 afectats.
Catalunya s'ha convertit en la comunitat autònoma amb més acomiadats, i se supera de llarg la xifra de parats del febrer, que era de més de 395.000 desempleats.
ERTO fraudulent
La conselleria assegura que no han detectat gaires casos d'ERTOs fraudulents, però hi ha una línia vermella clara: rebutjaran els de les empreses que tenen garantits els cobraments per part de l'administració.
El conseller de Treball Chakir El Homrani ha explicat dos casos --Lear a Tarragona i Consultori Dexeus a Barcelona-- que incomplien les causes de força major. Quan és així, cal demanar-lo com a reorganització de la producció.
- ARXIVAT A:
- Atur Economia de butxaca Drets laborals Coronavirus