Els sindicats critiquen que la reforma laboral desmantella el dret del treball i anuncien mobilitzacions

Rebuig frontal dels sindicats a la reforma laboral. UGT i Comissions Obreres asseguren que la nova regulació només comporta perills per als treballadors. Els dos sindicats majoritaris han protagonitzat una imatge d'unitat contra la reforma i han anunciat un calendari de mobilitzacions al carrer. La primera data és el diumenge 19 de febrer. Els sindicats volen que les ciutats de tot l'estat siguin un clamor contra la reforma del govern espanyol. Tot i això, no es plantegen de moment arribar a convocar una vaga general. Asseguren que volen donar temps al govern per esmenar la regulació.
Redacció Actualitzat
El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i el de la UGT, Cándido Méndez, han comparegut conjuntament a Madrid per valorar la reforma laboral aprovada pel govern espanyol. La seva resposta ha estat unívoca: no els agrada la nova regulació ni el procés que s'ha seguit per aprovar-la.

Els representants dels treballadors asseguren que la reforma comporta un desmantellament del dret a la feina i una invitació a l'acomiadament lliure. Creuen que no combat l'atur i que no incentiva l'ocupació. Toxo i Méndez coincideixen a titllar la reforma d'error i avisen el govern espanyol que caldrà retocar-la.

Els dos sindicats majoritaris han posat sobre la taula un calendari de mobilitzacions per ajudar el govern a esmenar la reforma. La primera parada és el 19 de febrer. Ignacio Fernández Toxo ha anunciat que volen que els carrers d'Espanya siguin un "clam" contra la reforma. La següent protesta serà el 29 de febrer, en el marc d'una mobilització dels sindicats europeus.

Els líders sindicals no han parlat de vaga general però asseguren que el calendari i el soroll de les mobilitzacions serà ascendent. Toxo assegura que plantejaran al govern "l'oportunitat de corregir la reforma". Els sindicats asseguren que estaran atents a la tramitació parlamentària de la reforma i a les esmenes que s'hi introdueixin.

Un desmantellament del dret a l'ocupació

Ignacio Fernández Toxo assegura que la regulació està escrita "amb la ploma" de la CEOE i la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (FEDEA) i que "no es justifica ni pel context, ni per la forma, ni en els seus continguts". Cándido Méndez afegeix que la reforma comporta un "desmantellament" del dret del treball.

Els sindicats creuen que el govern espanyol està actuant com si Espanya estigués intervinguda econòmicament. Méndez parla de "democràcia vigilada" i assegura que els canvis en el mercat de treball estan "imposats" per l'FMI, el BCE, Alemanya i França.

Però el que més preocupa els sindicats és la reducció de la indemnització per acomiadament. Méndez assegura que "la reforma pot accelerar la destrucció d'ocupació a Espanya".

Tant Méndez com Toxo s'han queixat també de la manera com s'ha tramitat la reforma. Asseguren que s'ha vulnerat el dret a la informació perquè no se'ls ha transmès cap dels detalls que figuren en el text. De fet, el contingut de la reforma ha estat guardat en secret pels Ministeris de Treball i Economia i no s'ha sabut fins que s'ha aprovat el decret.

Mobilitzacions amb aldarulls

La protesta contra la reforma laboral ha començat el mateix divendres que ha estat aprovada. Una marxa no convocada pels sindicats, sinó pel moviment 15-M, ha acabat amb enfrontaments entre la policia i els manifestants a Madrid.

La protesta, que segons les autoritats de Madrid no havia estat autoritzada, ha reunit centenars de persones que s'han dirigit cap al Congrés dels Diputats. Allà els esperava un fort desplegament policial que els ha barrat el pas. Hi ha hagut enfrontaments i els equips d'emergències han hagut d'atendre una desena de persones per lesions lleus. Hi ha nou detinguts.
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut