Els sindicats denuncien que Ryanair vulnera el dret a vaga i inicien accions legals

L'empresa ha enviat aquest divendres un comunicat de serveis mínims a tots els treballadors en plena convocatòria de vaga per al pont de Sant Joan
Agències/Redacció Actualitzat
TEMA:
Drets laborals

Els sindicats USO i Sitcpla han iniciat les primeres accions legals contra l'aerolínia de baix cost Ryanair després que hagi incomplert la resolució de serveis mínims dictada pel Ministeri de Transports en les primeres jornades de vaga dels seus tripulants de cabina (TCP) a Espanya convocades per a aquest cap de setmana.

Les organitzacions sindicals han sol·licitat mesures cautelaríssimes davant la Sala Social de l'Audiència Nacional per impedir que es vulneri l'exercici del dret a vaga dels TCP de Ryanair davant les tres darreres jornades de mobilitzacions, d'un total de sis, previstes per als dies 30 de juny i 1 i 2 de juliol.

D'aquesta manera, se sol·licita a l'Audiència Nacional que requereixi Ryanair i les agències de contractació Crewlink i Workforce "perquè procedeixin en el termini màxim de 24 hores a fer entrega a aquesta sala social i al comitè de vaga del llistat de vols protegits, respectant el decret de mínims, per als dies 30 de juny i 1 i 2 de juliol, així com el llistat de treballadors designats per prestar serveis en aquests vols protegits, tant en servei de vol com en situació d'imaginària o guàrdia".

Protesta a l'aeroport del Prat aquest divendres (ACN)

Tots els treballadors, serveis mínims

Els sindicats han recordat en un comunicat que Ryanair ha inclòs com a vols protegits a la vaga que s'ha iniciat aquest divendres tots aquells que estaven programats, "resultant una fixació il·legal del 100% de serveis mínims".

Com a conseqüència, els tripulants de Ryanair s'han vist obligats a operar aquests vols, sota l'aparença de serveis mínims, i per això no han pogut exercir efectivament el seu dret a vaga.

USO i Sitcpla també han presentat denúncia davant la Direcció Especial d'Inspecció de Treball i Seguretat Social contra Ryanair per posar en el seu coneixement les múltiples irregularitats que, novament, l'aerolínia "ha comès amb total impunitat", com l'assignació de guàrdies, tant a domicili com a aeroport, que en aquesta primera jornada han estat del 113% més respecte a un divendres qualsevol.

Tot i que la companyia ha operat tots els vols previstos per a aquest divendres a Espanya, a la vaga s'han sumat tripulants de Ryanair d'altres països europeus, per la qual cosa la companyia ha cancel·lat tota la seva activitat a Bèlgica, incloent-hi 18 vols amb Espanya, nou avui i d'altres, demà dissabte.

A França, la companyia ha cancel·lat sis vols amb Espanya, dos al matí i quatre, diumenge, que afecten Galícia i les Balears.

Per Ryanair, "poc suport"

D'altra banda, Ryanair assegura que l'alteració en els vols d'aquest divendres per la vaga de treballadors ha estat "mínima". Segons la companyia, les aturades són "molt menors" i tenen "poc suport".

Segons l'empresa, no hi ha hagut interrupcions a països com Itàlia, Espanya, Portugal, Regne Unit, França o Irlanda: "La gran majoria de les tripulacions treballen amb normalitat".

En aquest sentit, Ryanair confia que durant el cap de setmana funcionin amb normalitat el 98% dels 3.000 vols diaris previstos arreu del continent. Les possibles afectacions, augura la companyia, podrien ser en vols que sobrevolin França per una vaga de dos dies al control aeri de Marsella.

 

ARXIVAT A:
Drets laborals Mobilitat Turisme Aeroports
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut