Barcelona

Els sindicats qualifiquen la vaga d'"èxit" i la Generalitat destaca la "normalitat" de la jornada

La primera vaga general convocada contra l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero s'ha desenvolupat amb relativa normalitat a Catalunya. La Generalitat ha informat que els serveis mínims s'estan complint en tots els àmbits i, en aquest sentit, ha parlat de "normalitat". Els sindicats, per la seva part, han xifrat en un 80% el seguiment de l'aturada a Catalunya, una de les comunitats de l'Estat amb més seguiment. El govern català, en canvi, diu que al sector públic hi ha el 15% de seguiment de l'aturada. Les dades globals de seguiment no les tindrà fins d'aquí a "quatre o cinc dies", segons ha dit Serna. El transport públic ha tornat a funcionar a la tarda, però s'ha aturat durant més de 45 minuts al centre de Barcelona pels aldarulls de grups antisistema.

Actualitzat
La consellera de Treball, Mar Serna, que ha parlat en nom del govern, ha destacat el compliment dels serveis mínims que es van pactar, en fred, en els àmbits de la salut, l'educació, l'atenció social, el transport públic i de mercaderies.

A les escoles, segons Treball, han fet vaga el 21% dels professors dels centres públics i l'11% dels dels concertats. Entre els alumnes, els que més han faltat a classe, els més grans dels instituts. La vaga ha afectat poc els centres de salut públics, i la majoria del personal sanitari ha treballat. El fet que els sindicats més representatius de metges i infermeres no s'han sumat a l'aturada en pot haver estat una de les causes. Alguns pacients han decidit no anar al metge per la falta de transport, i per això algunes sales d'espera estaven inusualment buides. Segons el govern, han fet vaga en el sector sanitari entre el 6% i el 7% dels treballadors. Als hospitals i els ambulatoris s'han complert els serveis mínims en els serveis d'Urgències, no s'han aturat les operacions quirúrgiques i el transport sanitari ha funcionat correctament.

Serna ha aplaudit que aquests serveis es pactessin quan no hi havia cap aturada plantejada, el 2006. La consellera també ha destacat que s'ha garantit el dret dels que volien anar a treballar.

La visió dels sindicats


Els sindicats valoren el seguiment de la vaga amb unes dades prou diferents. Segons els seus càlculs, fins al 80% dels treballadors catalans –tant públics com d'empreses privades– han secundat la vaga general. A tot l'Estat, els dos principals sindicats parlen del 70% de seguiment. Segons CCOO, 2,1 milions de treballadors catalans no han anat a treballar. El percentatge de seguiment varia segons el sector. Aquest mateix sindicat informa, per exemple, que en ensenyament, el 90% dels centres i el 62% dels professionals de l'educació fan vaga. En canvi, a la indústria xifren el seguiment en el 95% i als transports, en el 100%.

Els màxims responsables de CCOO, UGT, Usoc i CSC Intersindical han coincidit a qualificar d'"èxit" el seguiment de la vaga a Catalunya i han augurat que el govern es veurà obligat a rectificar. Tots els secretaris generals d'aquestes organitzacions han manifestat el seu orgull per l'adhesió dels treballadors a una mobilització que, segons diuen, ha superat la convocatòria d'aturada general del 2002.

El secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez, ha defensat el paper dels piquets informatius i els ha elogiat com "la millor gent d'aquest país". El secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, ha subratllat "el triomf de la participació per sobre de la resignació" i de la llibertat "per sobre de la por". La secretària general de la Usoc, Antonia Gil, ha destacat el "doble èxit" de la vaga general en un moment delicat per als treballadors. "El seguiment és una reafirmació del sindicalisme davant de veus que esperaven el contrari", ha afegit. La seva homòloga al CSC Intersindical, Isabel Pallarès, ha aplaudit la resposta ciutadana que ha motivat una proposta "neoliberal" i de retallada de drets impulsada pel govern.

Els números dels empresaris

Les dades de les patronals són diferents. Segons PIMEC, la participació de les petites i les mitjanes empreses arriba al 16%. En un comunicat, parla de normalitat absoluta a la majoria d'empreses i afegeix que els únics incidents han passat per l'acció dels piquets. D'altra banda, l'organització CECOT ha xifrat en el 20% la incidència de la vaga general a les seves empreses associades.

El transport públic

Els serveis mínims en aquest àmbit s'han reprès entre les 5 de la tarda i les 8 dels vespre, com estava previst, però amb alguna incidència. El metro i els trens de Rodalies no s'han aturat a les estacions Plaça de Catalunya i Passeig de Gràcia perquè a l'exterior hi havia una batalla campal pel desallotjament dels activistes que ocupaven l'antiga seu del Banesto. La circulació ha quedat normalitzada a tres quarts de sis a Plaça de Catalunya, i gairebé a un quart de set, a Passeig de Gràcia. A Sants, els usuaris s'han queixat de retards de com a mínim quart d'hora.

Al matí ja hi ha hagut alguns retards a Rodalies i també alguns incidents que han afectat momentàniament el servei a les estacions de metro de Badal, a la línia 5, Maria Cristina, a la 3, i Santa Coloma, a la 1.

Pel que fa als autobusos, l'actuació dels piquets ha endarrerit la sortida d'alguns vehicles de les cotxeres. TMB ha denunciat que s'han punxat rodes i trencat vidres o miralls de 23 autobusos, amb un cost de 7.000 euros. I pel que fa al transport per carretera, només hi ha hagut problemes a Tortosa i al Baix Llobregat. 

S'han pogut complir els serveis mínims pactats amb Ferrocarrils de la Generalitat i al Trambaix hi ha hagut talls intermitents perquè els piquets han posat contenidors a la via. El Trambesòs ha funcionat amb normalitat.

Pels sindicats, la poca utilització dels serveis mínims dels transports és la prova de l'èxit de la vaga general a Catalunya.

El trànsit de vehicles privats també s'ha vist afectat per la vaga, amb talls puntuals a diversos punts de Barcelona, sobretot a primera hora i als accessos. Segons el Servei Català de Trànsit, el nombre de vehicles s'ha reduït un 32% en les principals vies d'accés a Barcelona. I a la Jonquera, unes 2.000 persones convocades pels sindicats han tallat a la una del migdia el trànsit pel pas fronterer.

A l'aeroport del Prat, els piquets informatius han fet una marxa lenta cap a la terminal 1, però els serveis mínims han funcionat amb normalitat. A l'aeroport del Prat, a quarts de sis de la tarda, dels 247 vols programats, n'havien operat 157. Les companyies Ryanair i EasyJet no han operat. El principal problema al Prat l'han tingut els passatgers que volien arribar al centre de Barcelona, per la falta de transport públic fora de les hores punta i l'escassedat de taxis. Segons el Sindicat del Taxi de Barcelona, el 90% de la flota ha secundat l'aturada. A l'aeroport de Girona, s'han cancel·lat 8 dels 33 vols previstos, i a Reus, no han operat 5 dels 11 previstos.

Comerços i empreses

Al centre de Barcelona i als grans centres comercials, els piquets han impedit l'entrada en alguns comerços, com a El Corte Inglés. A primera hora del matí, els treballadors de les oficines de la Diagonal de Barcelona hi arribaven amb la freqüència gairebé d'un dia normal. Tant es podien veure botigues obertes com tancades. Les dades dels sindicats parlen del 85% dels comerços tancats, i el 75% dels hotels. En general, un cop els piquets han passat de llarg, les persianes dels comerços s'han començat a apujar.

Seat, i totes les grans indústries, són sempre punts estratègics de la vaga general, perquè arrosseguen els proveïdors. Moltes persianes estaven abaixades als polígons de l'àrea metropolitana que agrupen petites i mitjanes empreses, tot i que també en molts casos s'ha treballat amb normalitat relativa, perquè la logística està paralitzada.

Consum elèctric

Un dels termòmetres que s'utilitzen sovint per mesurar el seguiment d'una aturada és el consum elèctric. En aquest cas, ha baixat un 25% fins a les onze del matí a Catalunya respecte als nivells registrats aquest dimarts a la mateixa hora, segons ha informat en roda de premsa la consellera de Treball, Mar Serna.

En el cas del gas natural, la demanda ha baixat un 19% fins a les dotze d'aquest dimecres respecte a la mateixa hora del dia anterior.

En el global d'Espanya, la caiguda ha estat del 14,1% en les dotze primeres hores de vaga, segons dades del govern en el web habilitat per al seguiment de la protesta. Catalunya registra una retallada més alta perquè té un pes industrial més gran.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut