3.000 persones s'han concentrat a la Via Laietana de Barcelona pel primer de Maig (EFE/Quique García)

Els sindicats surten l'1 de Maig enmig del degoteig d'ERO a indústria, banca i comerç

UGT i CCOO han convocat actes aquest dissabte en més de 70 ciutats de l'estat per reclamar "una agenda social i un model social i econòmic més just"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Atur

Aquest dissabte se celebra el Primer de Maig, dia de la classe treballadora, després que l'any passat no es pogués sortir al carrer i en un període marcat pels ERTO, l'atur i la pandèmia.

La Covid-19 ha destruït ocupació en sectors especialment tocats per la crisi, però els efectes van molt més enllà. També ha complicat encara més les coses a aquelles persones que abans de la pandèmia ja tenien problemes per trobar feina. 

A Catalunya, aquest primer trimestre, hi ha més de dues-centes mil persones que busquen feina des de fa més d'un any. Dins dels parats de llarga durada, les dones són les més castigades --119.700 del total. A l'estat espanyol, l'atur se situa en el 16% --3.653.900 persones.

Aquest Primer de Maig ve precedit, a més, pels tancaments a Nissan i pels expedients de regulació d'ocupació que s'han presentat a dues entitats financeres, BBVA i CaixaBank, i que afectarien més d'onze mil treballadors.

UGT i CCOO han convocat actes aquest dissabte en més de 70 ciutats de l'estat per reclamar "una agenda social i un model social i econòmic més just". Sota el lema "Ara toca complir", els sindicats urgeixen posar en marxa l'agenda social pendent i compromesa amb el govern espanyol.

A Barcelona, aquest migdia, els sindicats majoritaris han convocat una concentració a la Via Laietana, que ha aplegat unes 3.000 persones segons l'organització.

Els secretaris generals de CCOO i UGT a Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, han rebutjat els ERO "indecents" de la banca. Exigeixen al govern de Pedro Sánchez que no "cedeixi al xantatge de la CEOE" i derogui la reforma laboral per donar "una sortida digna i justa" a la crisi.
 
El secretari general d'UGT Catalunya, Camil Ros, i el de CCOO, Javier Pacheco (ACN / Blanca Blay)

També a Barcelona, la Intersindical-CSC i l'Assemblea Nacional de Catalunya han celebrat un acte a l'Auditori de Barcelona sota el lema "Per una República de la gent treballadora":
 

 

La CGT també ha convocat una concentració aquesta tarda al passeig de Gràcia de Barcelona. A Lleida, una manifestació ha sortit aquest migdia des de la plaça del Treball fins a la plaça Sant Joan, on hi ha previst un acte de la CGT. A Girona, el sindicat Comissions Obreres ha fet una concentració a la plaça del Vi.

A la Rambla Nova de Tarragona, una concentració de Comissions i la UGT ha posat el focus al conflicte laboral pels ERO a l'empresa Bic, a la capital del Tarragonès, que preveu acomiadar una cinquantena de treballadors.
 

 

El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha reclamat la necessitat que Catalunya tingui "de manera imminent" un govern "en ple rendiment" per combatre les conseqüències econòmiques de la pandèmia.

En matèria laboral, ha fixat com a objectiu "un Salari Mínim de Referència (SMR) per a Catalunya" i "la millora de les condicions laborals", en un acte d'ERC davant de l'escultura del polític i advocat laboralista català Francesc Layret.

 

Concentració alternativa a la tarda

Daltra banda, el sindicalisme alternatiu, convocat per moviments socials i la taula sindical, ha mobilitzat un miler de persones al centre de Barcelona en contra de l'actual model econòmic, segons dades de la Guàrdia Urbana.

Després d'un any de covid, sindicats com la IAC, la CNT, Co.bas i formacions polítiques com la CUP han denunciat que la pandèmia ha posat en evidència la precarietat que causa el sistema capitalista.

La concentració estàtica era a Passeig de Gràcia amb Provença, però ha derivat en una marxa fins a la seu de Foment del Treball. Al seu pas, alguns participants han fet pintades en botigues. Els manifestants han titllat el sistema d"irracional" i de ser la causa de les crisis socials i les catàstrofes ecològiques.

La concentració alternativa de l'1 de maig a Barcelona (ACN)


"En deute amb els treballadors"

A Madrid, el Primer de Maig coincideix amb la recta final de la campanya electoral de les autonòmiques. A la capital espanyola s'han celebrat vuit manifestacions amb un aforament límit de 4.175 persones.

Per evitar aglomeracions, els sindicats han pactat canvis en els itineraris i la reducció dels aforaments. La marxa organitzada per CCOO i UGT ha reduït la seva assistència de 3.000 a 1.000 persones.

Manifestació del Primer de Maig a Madrid (EFE/Fernando Alvarado)

 

El secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, ha reclamat la recuperació dels drets perduts durant l'anterior crisi que va quedar paralitzada per l'esclat de la pandèmia.

En roda de premsa prèvia a l'inici de la manifestació a Madrid, ha instat a derogar la reforma laboral que està sent utilitzada pel sector financer, el qual retorna les ajudes estatals "amb acomiadaments, perquè poden, perquè la legislació espanyola li ho permet".


Per la seva banda, el secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha demanat afrontar el "model de precarietat" i refer el contracte social com a "millor vacuna" perquè les "misèries morals de l'extrema dreta no convencin".

"El país té un deute amb la seva classe treballadora", ha clamat, tot insistint en la urgència de derogar les reformes laborals i de pensions, apujar l'SMI o canviar les polítiques d'atur.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, i la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, a la manifestació del Primer de Maig a Madrid (Europa Press)

Abans d'assistir a la manifestació dels sindicats, la vicepresidenta de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha defensat que "aquest Primer de Maig no és un dia més", sinó que els valors de treball decent, solidaritat, igualtat i justícia social constitueixen "la resposta més efectiva i rotunda a la crisi econòmica i social que travessem ". 


El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha dit aquest dissabte que escoltarà les reivindicacions dels treballadors "amb la mirada posada a acabar amb la precarietat i la desigualtat".
 

ARXIVAT A:
Atur
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut