Els sis països fundadors de la Unió Europea demanen un "divorci ràpid" al Regne Unit
Els ministres d'Exteriors dels sis països fundadors de la Unió Europea s'han reunits a Berlín per analitzar el futur del bloc sense el Regne Unit.
En la primera trobada multilateral convocada després de saber-se el resultat del referèndum britànic, els països de la Unió ja demanen un "divorci ràpid".
Els caps de les diplomàcies d'Alemanya, França, Itàlia, Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburg han demanat al Regne Unit que posi en marxa almés aviat possible el procés previst per abandonar de manera ordenada el bloc.
Aquest sis països van fundar l'anomenada CECA, Comunitat Europea del Carbó i l'Acer, que va acabar sent la llavor de la Unió actual.
Un nou primer ministre
Els representants dels sis també demanen un nou interlocutor. El ministre d'Exteriors alemany, Frank-Walter Steinmeier, assegura que els 27 països de la UE "no poden reemplaçar decisions que s'han de prendre a Londres".
El ministre d'Exteriors francès, Jean-Marc Ayrault, insta Cameron a assumir la seva "responsabilitat" per la decisió de convocar el referèndum.
França, a més, demana respecte per "als altres 27". Assegura que el Regne Unit no pot jugar "al gat i la rata" amb Europa. El ministre d'Exteriors holandès, Bert Koenders, va demanar que "les converses comencin, amb bona voluntat, com més aviat".
Primera "víctima"
El comissari europeu d'Estabilitat financera, Jonathan Hill, és la primera víctima política del Brexit. És britànic i ha decidit dimitir del seu càrrec a la Comissió Europea l'endemà de saber-se el resultat del Brexit.
Hill, polític conservador, va ser anomenat a proposta de David Cameron després de les eleccions europees del 2014. Havia fet campanya pel sí a la UE i diu que dimiteix en conseqüència.
Jean-Claude Juncker ha lamentat la decisió i ja ha anomenat un substitut, Valdis Dombrovskis.
"He acceptat amb una gran tristesa la decisió de lord Hill del seu càrrec en la Comissió Europea. Lord Hill és un polític experimentat pel qual tinc un gran respecte i vull agrair-sincerament la seva lleialtat i el seu treball professional com a membre del meu equip"
Juncker diu que no serà un "divorci amistós"
Des de la Comissió, el seu president Jean-Claude Juncker, ha insistit que el Regne Unit hauria de tramitar immediatament la petició d'abandonar la Unió Europea per evitar incerteses innecessàries. Juncker ha admès que no serà un divorci amistós perquè, segons ha dit, tampoc hi havia una gran relació entre les dues parts.
Juncker creu que a Brussel·les van fer "tot el possible" per negociar les millors condicions per al Regne Unit i lamenta que no s'hagi tingut en compte durant la campanya.
El president de la Comissió ha criticat amb fermesa Cameron:
"Si algú es queixa d'Europa de dilluns a dissabte, ningú el creurà quan digui diumenge que és un europeista convençut"
Merkel descarta una negociacó dura
La cancellera Angela Merkel, en canvi, descarta que es posin condicions dures amb el Regne Unit per deincentivar a d'altres països que vulguin abandonar la UE:
"No es tracta d'espantar altres membres de la UE sobre possibles referèndums"
Merkel defensa encarar les negociacions de forma pragmàtica, ja que Europa seguirà tenint relacions amb el Regne Unit en altres organitzacions, com l'OTAN.
Unitat i calma
Els líders de les institucions europees advoquen per no caure ni en la histèria ni en la depressió. Els líders de les institucions europees van llançar un missatge d'unitat i de calma.
Divendres, Juncker ja va negar rotundament que el Brexit fos el principi del final de la Unió. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va anar més lluny: "el que no et mata et fa més fort".
Reunió dimecres
Dimecres ja hi haurà la primera reunió dels líders europeus a Brussel·les sense el Regne Unit. Serà la primera foto d'una situació sense precedents. Es començarà a parlar del divorci.