El partit de govern a Suècia dona llum verda a l'entrada del país a l'OTAN
Els socialdemòcrates suecs avalen l'adhesió a l'Aliança Atlàntica i permeten la majoria parlamentària necessària per sol·licitar l'ingrés
El Partit Socialdemòcrata de Suècia, que governa en minoria, ha avalat aquest diumenge l'entrada del país nòrdic a l'OTAN.
El partit de la primera ministra sueca, Magdalena Andersson, ha fet un gir en la seva política, ja que fa sis mesos havien aprovat en un congrés mantenir una postura a favor del no-alineament. Amb aquest canvi, que ja s'esperava, hi ha majoria parlamentària dels partidaris d'entrar a l'Aliança Atlàntica.
"La direcció socialdemòcrata ha decidit a la reunió del 15 de maig que el partit treballarà perquè Suècia sol·liciti la seva entrada a l'OTAN", diuen en un comunicat, en el qual destaca la seva "reserva unilateral" contra el desplegament d'armes nuclears i bases permanents en territori suec.
"El millor per a la seguretat de Suècia és unir-se a l'OTAN"
Les necessitats de seguretat de Suècia estaran més ben cobertes com a membre de l'OTAN, segons la primera ministra sueca, Magdalena Andersson. La mandatària ha fet referència a la decisió de la seva formació, el Partit Socialdemòcrata, que ha deixat enrere dècades d'oposició a adherir-se a l'Aliança Atlàntica com a conseqüència de la invasió russa d'Ucraïna.
En conferència de premsa, Andersson s'ha mostrat convençuda que "el millor per a la seguretat de Suècia i el poble suec és unir-se a l'OTAN" i ha afegit que el seu país "necessita les garanties formals de seguretat que resulten de ser membre de l'Aliança Atlàntica".
Fi a més de 200 anys de neutralitat militar
La invasió russa d'Ucraïna ha precipitat un canvi de rumb de Suècia que posaria fi a més de 200 anys de neutralitat i no-alineament militar. En aquesta línia, la ministra d'Afers Exteriors sueca, Ann Linde, ha qualificat d'històrica la decisió de sol·licitar l'adhesió a l'OTAN i ha afegit que "la invasió russa d'Ucraïna ha deteriorat la situació de seguretat per a Suècia i el conjunt d'Europa".
Today the Swedish Social Democratic Party took a historic decision to say yes to apply for a membership in the NATO defence alliance. The Russian invasion of Ukraine has deteriorated the security situation for Sweden and Europe as a whole. https://t.co/UkEcFhfwXZ
Ann Linde (@AnnLinde) May 15, 2022
Rere els passos de Finlàndia i avisats per Putin
La decisió del Partit Socialdemòcrata de Suècia, presa en el context de la invasió russa a Ucraïna, arriba just després que un altre país nòrdic, Finlàndia, hagi trencat també amb la seva neutralitat de dècades. Finlàndia ha aprovat formalment aquest mateix diumenge que sol·licitarà l'ingrés immediat a l'OTAN, un acord que ratificarà el Parlament aquesta setmana.
La decisió del govern finlandès també suposa un gir de 180 graus en la tradicional política exterior del país, que posa fi a gairebé vuit dècades de no-alineament militar. Finlàndia atribueix aquest canvi radical al nou entorn de seguretat europeu, sorgit arran de la invasió russa d'Ucraïna i a les amenaces reiterades de Moscou per intentar frenar l'ampliació de l'OTAN cap a les seves fronteres.
En aquest sentit, Putin ja ha alertat el seu homòleg finlandès que trencar la neutralitat és un error i que no hi ha cap amenaça que justifiqui l'adhesió del país nòrdic a l'aliança militar. El president rus ha alertat que el rebuig de Finlàndia a la política de neutralitat podria tenir un impacte negatiu en les relacions entre els dos països.
Turquia amenaça de vetar l'entrada de Suècia i Finlàndia
El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, assegura que el seu país no donarà suport a l'entrada de Finlàndia i Suècia a l'OTAN. La posició d'Ankara comprometria l'entrada dels dos països nòrdics a l'OTAN, ja que la seva adhesió està condicionada a un acord unànime dels 30 estats membres.
Segons Erdogan, Suècia i Finlàndia "han acollit diverses organitzacions terroristes", i els culpa de donar aixopluc a grups com les milícies del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), motiu pel qual s'oposaria a la seva adhesió a l'aliança.
D'altra banda, el secretari general de l'Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, ha afegit que les portes de l'OTAN estan obertes per a Suècia i Finlàndia i s'ha mostrat confiat que podran conversar amb Turquia perquè els acabin donant llum verda. Després de la reunió de l'OTAN, que ha tingut lloc a Berlin, ha destacat la importància històrica de la possible entrada dels dos països nòrdics.
Thanks to #Germany for hosting #NATO's first informal #FMM. Constructive discussions on the historic importance of #Finland & # Sweden potential membership bids, our support for #Ukraine's self defence against #Russia & how #NATO must continue to adapt at the #MadridSummit. pic.twitter.com/T0cmYTONfc
Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) May 15, 2022