Moscou / Tbilisi

Els soldats russos, a l'espera d'ordres de retirada després de l'alto el foc

Tot i que els soldats russos afirmen que encara estan a l'espera de rebre ordres de retirada, diversos testimonis a la zona asseguren que s'ha reduït la presència militar russa a algunes ciutats de Geòrgia. Aquesta és la situació sobre el terreny després que el president rus, Dmitri Medvédev, ha signat ja l'alto el foc. Ho ha fet un dia després que el ratifiqués el president de Geòrgia, Mikhaïl Saakaixvili. El document però, suscita diferents interpretacions. Mentre Moscou hi veu un punt de partida per discutir un nou estatus per a les regions separatistes, Geòrgia el considera una promesa per al desplegament d'una força de pau internacional. El president de la Unió Europea insta Rússia a retirar les tropes, ja que l'acord de pau signat només permet tropes de pau a uns quilòmetres d'Ossètia del Sud.

Actualitzat

Testimonis presencials asseguren que han vist marxar uns 200 soldats de la ciutat d'Igoeti, a quaranta-cinc quilòmetres de la capital georgiana, i que també a l'entrada de Gori, una altra ciutat important del país, la presència militar russa és menor. Tot i això, militars del Kremlin asseguren que encara no han rebut ordres de retirada i les tropes russes encara patrullen per territori georgià.

Mentrestant, la Unió Europea ha anunciat que ha enviat aquest dissabte a Tbilisi un equip de quatre experts per avaluar sobre el terreny les necessitats humanitàries. Es quedaran uns deu dies a la capital georgiana per saber quins mitjans fan falta per aportar ajuda als més afectats per aquest conflicte al Caucas. El president de torn de la Unió Europea, Nicolas Sarkozy, ha advertit el Kremlin que l'autorització de mantenir mesures de seguretat addicionals no els permet mantenir les tropes per la major part del territori georgià. Només es permeten forces de pau en territori pròxim a Òssetia del Sud i en cap cas en ciutats grans com ara Gori.

El president rus ha signat el pla europeu de pacificació. El document inclou l'alto el foc, la renúncia a l'ús de la força i el lliure accés de l'ajuda humanitària. També preveu que les tropes de Geòrgia i de Rússia tornin als llocs on eren abans del conflicte, tot i que permet a les tropes russes prendre mesures de seguretat mentre s'estableixen els mecanismes internacionals per reconduir la situació.


El punt més polèmic de l'acord de pau és el que preveu un debat internacional per garantir la seguretat de les dues regions separatistes georgianes. Mentre els russos ho veuen com un punt de partida per discutir sobre l'estatus de les dues regions, la part georgiana ho veu com la promesa d'una força de pau internacional. Condoleezza Rice va assegurar ahir que el pla es basa en les resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU, que reconeix la integritat territorial de Geòrgia. Tot i això, Medvédev creu difícil que georgians i ossetes visquin en un mateix Estat després del conflicte.

Mentrestant, un portaveu del Ministeri de l'Interior de Geòrgia ha declarat que les tropes russes han fet volar un pont de ferrocarril situat a 45 quilòmetres de Tbilisi. El pont es troba a la regió del Caspi, una zona estratègica on els carros de combat russos haurien establert en les últimes hores un control militar per tallar el trànsit entre la capital i el nord del país.

De la seva part, fonts de Defensa russes asseguren que aquestes acusacions són "una nova mentida georgiana" per desacreditar l'exèrcit rus i han negat haver portat a terme cap bombardeig.

Una nova ronda de moviments diplomàtics entre Geòrgia i Rússia aconseguia, sota la mirada de la secretària d'Estat nord-americana, Condoleezza Rice, que el govern de Tbilisi signés l'alto el foc. Els Estats Units han exigit a Rússia que es retiri de Geòrgia, i el president George Bush diu que la incursió russa és "inacceptable".

La cancellera alemanya, Angela Merkel, també va advocar per la retirada de les tropes russes, després de la seva reunió amb el president rus, Dmitri Medvédev, al balneari de Sotxi, al mar Negre.

Manifestacions a Brussel·les i València

Centenars de georgians s'han manifestat aquest dissabte a Brussel·les i una cinquantena ho han fet a València per demanar la retirada de les tropes russes de territori georgià. A Brussel·les s'han manifestat georgians vinguts sobretot de Bèlgica i Alemanya, que han protestat, primer, davant l'edifici de la Borsa, després, al centre de la ciutat i, finalment, a l'ambaixada de Rússia. Mentrestant, a València la protesta ha tingut lloc davant l'ajuntament.

 

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut