Simulacre d'eleccions a Sant Julià de Ramis, divendres passat

Els suplents podran ser cridats a meses d'altres col·legis de la zona fins a les 10 del matí

La Junta Electoral Central ha autoritzat constituir meses a l'aire lliure sempre que sigui dins el perímetre d'un recinte tancat
Redacció Actualitzat
TEMA:
Eleccions Parlament Catalunya 2021

Les 10 del matí, aquesta és l'hora límit legal en què han d'estar constituïdes, com a molt tard, les més de 9.000 meses electorals que hi haurà repartides per tot el país aquest diumenge.

A diferència del que passa habitualment a les eleccions, els membres de les meses, un cop quedi constituïda la mesa per a la qual han estat designats, encara s'hauran d'esperar en el col·legi electoral, perquè, excepcionalment, aquest 14F, la Junta Electoral de Zona (JEZ) els pot requerir per anar a cobrir una vacant en una altra mesa electoral de la mateixa zona.

No serà, per tant, fins a les 10 del matí que les persones designades com a suplents podran marxar a casa

Per completar una mesa electoral, la JEZ també pot designar com a president o vocal ciutadans que hagin acudit a votar, atenent, això sí, a criteris com l'edat o el risc que cada persona presenti, i escoltant els seus motius si diu que no pot quedar-se.

La Junta Electoral Central, en canvi, no permet cridar voluntaris per constituir meses. 

El govern, de tota manera, dona per fet que almenys el 99,5% de les meses es podran constituir amb normalitat i amb les persones designades, ja siguin els titulars o els suplents.

 

Votar a l'aire lliure

Una altra novetat d'aquestes eleccions és que alguns ciutadans votaran a l'aire lliure, una manera de reduir el risc de contagi sempre que les condicions meteorològiques ho permetin.

Aquesta opció ha estat autoritzada per la JEC, la qual s'ha consultat a partir de les consideracions d'alguns científics. 

 

Cribratge massiu a integrants de meses electorals en els Pavellons Firals de Mollerussa (ACN / Oriol Bosch)


Si, més tard, el temps canvia i cal traslladar les meses a cobert, la JEC ha establert que es pot allargar l'horari de votació per compensar la pèrdua de temps que això suposi.

El director general de Participació Ciutadana, Ismael Peña-López, ha explicat a Catalunya Ràdio que, en qualsevol cas, les meses a l'aire lliure s'han de constituir a l'interior d'un recinte -com el pati d'una escola- per raons de seguretat.


Portar el sobre de casa

Per reduir encara més el risc, aquesta vegada es recomana dur el sobre amb la papereta de casa

De tota manera, per a aquelles persones que no hagin rebut les paperetes ni la propaganda electoral -per exemple, les més de 100.000 inscrites a l'anomenada Llista Robinson-, els col·legis electorals disposaran de paperetes i sobres, com sempre.

A preguntes sobre la idoneïtat de fer les eleccions aquest diumenge, Peña-López considera que no és el millor moment per mobilitzar milions de persones, però assegura que votar serà tan segur com fer qualsevol altra activitat que molta gent fa en el seu dia a dia.


Els resultats, diumenge

També ha assegurat que els resultats se sabran el mateix diumenge, com passa habitualment. Considera que hi ha una probabilitat "molt alta" que tot vagi bé, que no hi hagi cap daltabaix com ara que moltes meses no poguessin constituir-se. 

Quan això passa, la llei estableix que s'ha de fer una nova convocatòria de constitució en les 48 hores següents.

Peña-López sí que ha admès que la pandèmia pot fer que el procés de recompte es retardi una mica més que altres nits electorals i, també, en conseqüència, la comunicació dels resultats. Ho podria retardar l'elevat nombre de vot per correu, que és l'últim que es diposita a les urnes. Hi ha hagut 253.000 sol·licituts d'aquesta modalitat de vot. 


Testos d'antígens

El Departament de Salut, per la seva banda, ja ha començat a fer els testos d'antígens a les persones cridades a formar part de les meses i a altres integrants del dispositiu electoral. 

D'aquesta manera es fa un cribratge entre les persones mobilitzades el 14F i es garanteix la seva pròpia seguretat i la dels ciutadans que vagin a votar.

A Ponent, els cribratges massius s'han fet en llocs com els Pavellons Firals de Mollerussa. 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021 Coronavirus Covid-19
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut