Homes preparats per defensar la vall del Panjshir (Aamaj News Agency / Reuters)

Els talibans, a punt d'atacar la vall del Panjshir, l'últim reducte que se'ls resisteix

El líder de la resistència a l'Afganistan, Ahmad Massoud, prioritza el diàleg amb els insurgents, però avisa que té milers de guerrillers disposats a lluitar

Jordi Brescó MontserratActualitzat

Cap força invasora ha estat capaç de dominar la vall del Panjshir l'últim mig segle. Ho saben els seus habitants, disposats a tornar derrotar els insurgents 25 anys després. També ho saben els talibans, que s'han plantat a les portes de la vall armats fins a les dents per canviar la història.

En tots dos bàndols, però, prefereixen evitar el conflicte armat. En el cantó talibà, la raó és clara: si ni ells ni els soviètics van poder derrotar les forces comandades per Ahmad Shah Massoud, no és clar que ara ho puguin fer amb el lideratge del seu fill, Ahmad Massoud.

En el cantó de la resistència, el motiu és purament pràctic: pràcticament sense armament, havent hagut de preparar els combatents a contrarellotge i davant d'un moviment com el talibà que ha arrasat l'Afganistan en poc més d'una setmana, les víctimes mortals es comptarien per milers.

Per això, Massoud, que s'ha erigit en el cap del Front Nacional de Resistència Afganesa, prioritza la via del diàleg amb els talibans: "Volem que s'adonin que la negociació és l'únic camí. Estem defensant tot el país en una sola província."

Tot i això, el fill del cèlebre "Lleó del Panjshir" no descarta emular el seu pare i liderar un moviment armat, tot i que admet que mai ha atacat ningú i diu que té un problema de "falta de munició i armament".

"Soc un polític que no té cap més alternativa que lluitar. Hem de defensar casa nostra, tinc un compromís amb els afganesos."


Renunciar a l'irrenunciable

Els combatents reunits a la vall del Panjshir estarien disposats a pactar amb els talibans una forma de cogovern que reconegués la multiculturalitat de l'Afganistan i les seves diverses ètnies, i permetés una descentralització del poder.

Ahmad Massoud, durant una entrevista de l'any 2019 (Mohammad Ismail / Reuters)

Les voluntats del Front Nacional de Resistència Afganesa, però, xoquen frontalment amb la intenció dels talibans de governar el recentment proclamat emirat sota les seves pròpies lleis, sorgides de la interpretació més radical de l'islamisme.

Els talibans ofereixen als combatents del Panjshir que es rendeixin per evitar així un bany de sang; alerten que, en cas contrari, prendran la vall per la força.

A Twitter, el portaveu dels talibans, Zabihullah Mujahid, informa que l'emirat islàmic "intenta resoldre el problema pacíficament".


Avenços militars previs a la guerra

Mujahid ha anunciat també que els talibans han recuperat tres districtes pròxims al Panjshir que havien caigut en mans de milícies locals el dia anterior, en el que havia suposat una de les primeres mostres de resistència armada contra els talibans.

Des del Front Nacional de Resistència Afganesa s'han afanyat a desmarcar-se d'aquests grups que no han resistit els atacs insurgents. Han deixat clar que es tractava de guerrilles independents que lluitaven per reimposar la llibertat en aquests territoris.

31 d'agost, la data límit

El principal focus d'atenció dels talibans segueix sent Kabul, on continua l'èxode a través de l'aeroport. El Pentàgon ha informat que des del dia 14 unes 37.000 persones han abandonat l'Afganistan en avió.

L'evacuació continuarà durant els propers dies i es farà, si es pot, encara més ràpid perquè ningú dels que volen marxar segueixin a l'Afganistan el dia 31 d'agost, el dia en què els Estats Units s'han compromès a cedir l'aeroport internacional de Kabul als talibans.

ARXIVAT A:
AfganistanTalibans
Anar al contingut