El nou decret obliga les dones afganeses a cobrir-se la cara en espais públics (Reuters/Ahmad Masood)

Els talibans obliguen de nou dones i nenes a portar burca en públic a l'Afganistan

El nou decret del líder suprem talibà indica que les dones "es quedin a casa si no han de fer res important"
Sergi Pont Sànchez Actualitzat
TEMA:
Afganistan

Les dones afganeses tornen a estar obligades a cobrir-se completament la cara en llocs públics, per primera vegada en dècades. Ho ha decretat el líder suprem talibà, Haibatulá Ajundzadá, i aquest dissabte ho ha anunciat el Ministeri per a la Propagació de la Virtut i la Prevenció del Vici, responsable de vigilar la xaria, o llei islàmica.

L'exigència afecta tant dones com nenes, que hauran de cobrir completament el seu cos. De fet, la premissa general de la norma és que les dones "es quedin a casa si no han de fer res important".

El decret també explicita que l'opció més indicada és el burca blau, una peça que cobreix integralment el rostre i que ja es va convertir en un símbol de la línia més dura del règim talibà entre 1996 i 2001.

La norma anunciada aquest dissabte indica que el burca blau és el més indicat per cobrir-se el rostre


L'ONU s'ha mostrat "profundament preocupada" per l'anunci dels talibans d'obligar dones i nenes a tapar-se la cara en públic i vestir burca. L'organisme internacional diu que les seves fonts suggereixen que els talibans han fet "una directiva, no una recomanació" i que, per tant, l'obligatorietat del burca a l'Afganistan serà "implementada i imposada".

La missió de l'ONU a l'Afganistan demanarà una reunió amb les autoritats talibanes per tractar de la nova ordre que restringeix encara més les poques llibertats que tenen les dones i les nenes al país.


Es perseguirà l'incompliment de la norma

La majoria de les dones afganeses ja porten vel per motius religiosos, però en zones urbanes, com a Kabul, no es cobreixen la cara. Ara, el fet de mostrar el rostre serà perseguit i castigat.

El control del compliment de la mesura correspondrà al pare o familiar home més proper. En cas que una dona no es cobreixi la cara en espais públics, les autoritats n'informaran el mahram (tutor o acompanyant obligatori) o el membre masculí de la família més proper. Si segueix sense complir la norma, l'home pot ser empresonat durant tres dies o perdre la feina.

Nova retallada de drets per a les dones

Quan els talibans van arribar al poder, l'agost de 2021, van voler mostrar una imatge de moderació de cara a la comunitat internacional. Els governs occidentals, de la mà de països islàmics i acadèmics religiosos, van fer pressió per evitar la limitació dels drets de les dones.

Però la realitat és que, en els últims mesos, les afganeses han vist com els seus drets es reduïen progressivament. El canvi de rumb es va certificar al març de 2022, amb el tancament dels instituts per a noies de més de 12 anys el mateix dia que havien de reobrir. La decisió va despertar les ires de la comunitat internacional, que havia fet de l'educació de les nenes una demanda clau per al reconeixement de l'administració talibana i l'enviament d'ajut internacional.

Tornada al règim del terror

Aquesta mesura se suma a moltes altres limitacions, com la restricció del treball femení fora de casa --amb algunes excepcions--, la prohibició de sortir de casa sense un home o la segregació per sexes en espais públics.

D'aquesta manera, els talibans tornen progressivament a la línia més dura, característica del període entre 1996 i 2001, en què els talibans van imposar un règim del terror.

 

ARXIVAT A:
Afganistan Talibans Drets humans Igualtat de gènere Islam
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut