Els talibans obliguen les periodistes afganeses a tapar-se la cara a la televisió
- TEMA:
- Afganistan
Les promeses dels talibans d'un règim més moderat han trigat poc a demostrar-se falses. Entre els últims exemples, hi ha l'obligació que les dones es cobreixin la cara en públic, amb l'ús del burca o roba semblant que amagui el rostre.
Algunes presentadores de televisió de l'Afganistan havien decidit saltar-se aquesta ordre, que també les afecta. Com a protesta, han aparegut sense tapar-se la cara en alguns programes informatius i d'entrevistes. Però el recuperat Ministeri per a la Propagació de la Virtut i la Prevenció del Vici no està disposat a deixar-ho passar.
"L'ordre del vel és comú per a totes les dones, però les treballadores dels mitjans no l'han aplicada. Per tant, els demanem específicament obeir l'ordre", havia advertit Mohammad Sadiq Akif, portaveu d'aquest ministeri responsable del compliment de la xaria o llei islàmica.
Des del Ministeri per a la Propagació de la Virtut i la Prevenció del Vici, Akif Mahajar havia declarat a Reuters que el 21 de maig era el dia límit. També apuntava com a opció que les presentadores portessin una mascareta com les que s'utilitzen per protegir-se de la covid.
El que encara no ha acabat d'aclarir és què passarà si no es compleix l'ordre, que s'intenta presentar més aviat com un consell. L'ordre dels talibans que ha entrat en vigor aquest dissabte també dictamina que les dones que treballen al govern siguin acomiadades si no compleixen el nou codi de vestir.
"Així és com diuen els talibans que es mostra la llibertat", ha denunciat a Twitter la periodista de la BBC Yalda Hakim, ensenyant una presentadora de televisió obligada a tapar-se la cara, després de vint anys de llibertat de premsa al país.
A les xarxes socials, també s'han vist imatges d'homes periodistes d'un dels principals canals de l'Afganistan, Tolo, amb la cara coberta, en solidaritat.
"És un dia de dol profund", ha dit el director de la cadena de notícies, Khpolwak Sapai, en un missatge que ha transmès el responsable de Moby, el grup de comunicació al qual pertany.
De la situació de les dones afganeses se n'ha parlat en la trobada que han tingut els enviats especials dels Estats Units per a l'Afganistan, Thomas West i Rina Amiri, amb el responsable d'Afers Estrangers del país, Amir Khan Muttaqi.
A la trobada li han transmès "l'oposició internacional unànime a les restriccions continuades i creixents dels drets i el paper de les dones i les nenes a la societat", segons ha explicat West.
"La restauració dels drets de les dones i les nenes i la protecció de les poblacions vulnerables són essencials per a qualsevol progrés amb els talibans", ha dit també Amiri en un missatge a Twitter.Des que els talibans van arribar al poder, l'agost de l'any passat, les dones han vist com s'han retallat els seus drets, amb el tancament de les escoles per a les adolescents, la prohibició que moltes dones vagin als seus llocs de treball o l'obligació que hagin de viatjar acompanyades per un home de la família.
- ARXIVAT A:
- Afganistan Drets humans Islam Igualtat de gènere Talibans