Els talibans prohibeixen a les dones de l'Afganistan formar-se per ser llevadores o infermeres
La decisió els talla l'únic accés que tenien a l'educació superior i els nega, eventualment, l'accés a la salut
No hi ha cap document oficial del govern dels talibans, però la realitat és que des de principis de desembre no es permet que les dones de l'Afganistan estudiïn per ser infermeres o llevadores.
Aquesta enèsima retallada dels drets fonamentals de les afganeses afecta, d'entrada, 35.000 noies que cursaven aquesta formació en més de 150 instituts privats i una desena d'escoles públiques, segons dades del Ministeri de Salut.
Més endavant, però, l'atac al dret a l'educació es convertirà en un atac al dret a la salut que afectarà totes les dones i les nenes del país.
"Potser no veurem l'impacte de seguida, però després de tres o quatre anys veurem que la taxa de mortalitat materna augmenta i continuarà sent més alta i més alta", alerta la doctora Najmussama Shefajo, que dirigeix un hospital privat de Kabul.
Tot plegat, quan l'Afganistan ja té una de les taxes de mortalitat maternoinfantil més altes del món, i s'enfronta a "una escassedat desesperada de professionals sanitaris qualificats, sobretot dones", segons l'Unicef, el fons de les Nacions Unides per a la Infància.
"En un país on les dones i els infants depenen de les professionals de la salut per rebre una atenció culturalment sensible, tallar la via d'accés de futurs proveïdors de salut posaria vides en perill", avisa Catherine Russell, directora executiva d'Unicef.
Mickaël Le Paith, representant de l'ONG Metges sense Fronteres (MSF) a l'Afganistan, alerta en aquest mateix sentit: "No hi ha sistema de salut sense dones formades com a professionals sanitàries."
A més, remarca que la demanda d'aquestes professionals augmentarà, en uns anys, perquè gairebé la meitat de la població afganesa encara no té 15 anys, i d'aquí a uns anys hi haurà un gran nombre de dones en edat fèrtil.
"Actualment tenim llevadores, però la medicina canvia cada dia i aquestes llevadores són grans, i és evident que la situació de la salut infantil i materna a l'Afganistan s'està deteriorant", remarca la Hadiya, que estudiava per ser llevadora.
Shefajo, que impartia formació mèdica a dones des que fa dos anys els talibans van prohibir-los l'accés a la universitat, fa la següent comparació: "Les llevadores i les infermeres són com les dues ales dels metges." I afegeix: "Si l'ocell no té ales no pot volar."
"Els metges, sense llevadores i infermeres, no poden fer res; treballen estretament als hospitals, en equip."
La conseqüència, segons Shefajo, serà que "cada vegada més, les criatures naixeran a casa, on "hi ha moltes cures que no poden fer-se" si sorgeixen complicacions.
"Aquí no hauria de néixer cap infant"
Amb només 22 anys, la Hadiya explica que els talibans ja l'han atacada tres vegades:
"La primera, quan estava estudiant informàtica: els talibans van arribar al poder i van prohibir-nos l'accés a les classes."
"Em vaig sentir molt decebuda i em vaig aïllar a casa", recorda. Al cap d'un temps va anar a classes d'anglès, però "també van ser prohibides pels talibans".
La situació està tan deteriorada, al seu país, que la Hadiya diu que "és com viure en una gàbia". I assegura que "totes les noies estan pensant com estudiar en un altre lloc per poder assolir els seus objectius".
Ella, tot i estar estudiant per ser llevadora, admet: "Quan veig la situació a l'Afganistan, penso que aquí no hauria de néixer cap infant."
- ARXIVAT A:
- Drets humansAfganistan