Els taxistes acampen a la Gran Via de Barcelona i decideixen mantenir la protesta
Els taxistes han reaccionat de forma fulminant a la decisió -que no s'esperaven- de no limitar l'activitat d'Uber i Cabify. Després d'una reunió espontània a l'aeroport del Prat, la primera resposta ha estat tallar la C-31 d'accés a l'aeroport i impedir l'accés a la T2. Però la protesta s'ha estès més enllà fins arribar al centre de Barcelona: Els taxistes han fet una marxa lenta per tota la Gran Via de Barcelona.
La circulació s'ha complicat amb el pas de les hores perquè els talls i les aturades s'han repetit. Passades les sis de la tarda, els taxistes han cremat diversos penumàtics a la carretera C-31, a l'altura de Viladecans, a l'accés a l'aeroport del Prat. L'acció ha obligat a tallar de nou la via i ha provocat almenys 2 quilòmetres de cua. Tot plegat, ha agreujat els problemes habituals d'un divendres a la tarda, amb diversos accidents.
Tampoc no hi ha hagut servei de taxis a l'estació de Sants, un punt neuràlgic on l'afectació ha empitjorat la situació provocada per les aturades parcials de dues hores que s'han fet a Renfe i Adif. Al torn de la tarda, de dues hores, només ha passat 1 tren de cada 3 a Rodalies i Regionals.
Colau demana calma al sector i que Foment i la Generalitat s'impliquin
La indignació del col·lectiu ha fet que alguns taxistes hagin optat per sumar-se a la protesta sense esperar el resultat de la reunió amb l'alcaldessa de Barcelona. Després de la trobada, Ada Colau ha demanat calma al sector del taxi i responsabiliat al Ministeri de Foment.
"Ens tenen al seu costat, però els demano cap fred i que no facin accions que perjudiquin a la ciutadania i al propi sector."
L'alcaldessa s'ha manifestat en defensa de la llicència metropolitana que la justícia ha suspès perquè, diu, tenen competències per aplicar-la. Ho considera una molt mala notícia que allarga el conflicte innecessàriament. I recorda que el mes d'agost és inhàbil judicialment i que, per tant, la resolució pot trigar a arribar.
De l'assemblea a la protesta permanent
Així les coses, els taxistes reunits en assemblea a les 20:30 hores han decidit acampar a la confluència del Passeig de Gràcia amb Gran Via. Han decidit passar-hi la nit i, alhora, han anunciat que pensen mantenir la protesta indefinidament.
La decisió, un "escàndol"
Prèviament, en un comunicat, els principals sindicats han assegurat que el sector del taxi va ser l'únic que va presentar argument jurídics, diuen que no esperaven aquesta decisió i que el procés ha estat envoltat d'irregularitats.
Els taxistes consideren un "veritable escàndol" la decisió del TSJC de mantenir la suspensió del reglament de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que restringia en la pràctica l'activitat de les empreses de vehicles amb conductor com Uber i Cabify, les anomenades VTC.
Per això adverteixen que lluitaran "a mort per arribar fins al final d'aquest escàndol", i l'equiparen als escàndols de corrupció "que permanentment veiem en aquest país".
El sector ha demostrat la seva indignació en l'últim comunicat, en què assegura que no es fan responsables dels actes que puguin passar "als nostres carrers", i fan responsables directes el Ministeri de Foment i el ministres de la "situació d'alarma" creada després de la decisió del TSJC.
Tot plegat, després que en els últims dos dies, el sector del taxi ha fet 48 hores de vaga.
L'Àrea Metropolitana de Barcelona va aprovar al febrer una normativa que exigia a les plataformes Uber i Cabify disposar d'una llicència local, per protegir el taxi com a servei públic.