Erupció del volcà Momotombo, a Nicaragua (Jorge Mejía Peralta/Wikimedia Commons/CC BY 2.0)

Els terratrèmols poden desencadenar l'erupció d'un volcà quan no està en repòs

Un estudi fet a l'Amèrica Central mostra que l'energia d'un sisme no és suficient per provocar l'erupció d'un volcà en calma, però només en el cas que hagi començat el procés previ
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Ciència

Els terratrèmols poden desencadenar erupcions volcàniques, però només si els volcans ja estan en un procés avançat, no en els que es troben en repòs.

Aquesta és la conclusió d'un estudi liderat per Gino González, de la Universitat de Bari, en què ha participat Joan Martí, del centre de recerca Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC). El treball s'ha publicat a la revista Scientific Reports.

El fet que un terratrèmol desencadeni una erupció volcànica és un tema controvertit des de fa molt de temps. Ja el 1835, Charles Darwin s'ho preguntava, després de veure un terratrèmol a la ciutat xilena de Concepción i un augment posterior de l'activitat a diversos volcans.

Ja en aquest segle, diversos estudis han tractat la qüestió i mentre uns destaquen la probabilitat que un terratrèmol desencadeni activitat eruptiva al cap de pocs dies, d'altres consideren que la influència es pot notar, però a mitjà o llarg termini, mesos, anys o fins i tot dècades després del moviment sísmic.

Amb l'actual estudi, fet a l'Amèrica Central, Martí considera demostrat quantitativament que els terratrèmols poden desencadenar erupcions volcàniques, però en casos molt concrets, quan el volcà ja es troba en un estat de preparació eruptiva molt avançat:

"En el cas d'un volcà en estat de repòs, l'aportació d'energia sísmica al sistema no és suficient per poder iniciar l'erupció."


No importa només la magnitud

Els investigadors van analitzar els sismes produïts a Costa Rica, el Salvador, Nicaragua i Guatemala entre els mesos d'agost i novembre del 2012. En aquell període, l'Amèrica Central va patir tres dels terratrèmols més grans de la seva història, amb una magnitud mínima de 7,3.

Després, l'activitat volcànica a la regió es va incrementar dies i, fins i tot, anys després. Algunes erupcions es van produir a volcans que portaven dècades o centenars d'anys inactius.

El volcà de Fuego, a Guatemala, ha estat un dels estudiats (Murray Foubister/Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0)

Per analitzar la possible relació, els autors de la recerca no s'han basat només en la magnitud del terratrèmol, sinó que han considerat també el temps de ruptura, la freqüència dominant i l'energia que irradia, com explica Gino González:

"Amb aquesta observació regional arribem a la conclusió que un terratrèmol, per més gran que sigui, no és capaç de reactivar un volcà amb una activitat molt baixa i fer que entri en erupció. Els terratrèmols no poden disparar erupcions volcàniques, però sí que poden ajudar que ho facin aquells volcans que estan amb alta activitat prèvia."

Per Joan Martí, "no és una situació que es pugui donar de manera generalitzada, sinó en casos molt particulars". I per això considera que cal "disposar d'un bon monitoratge volcànic en aquells volcans potencialment actius".


Ajut a la prevenció de danys

L'energia proporcionada pel sisme pot aportar l'energia addicional necessària per provocar l'erupció, però no és suficient si el volcà està inactiu.

D'altra banda, que l'erupció es produeixi al cap de poc temps o a més llarg termini no dependria tant de la magnitud del sisme com de les característiques del volcà: tipus de magma, contingut en gas o viscositat, entre altres.

Els investigadors destaquen la importància de tenir controlats en tot moment els volcans actius per saber si es troben a prop d'una possible erupció. D'aquesta forma, en cas de terratrèmol es podria predir si hi haurà una erupció en dies o en anys.

I això, conclouen, ajudaria a adoptar les estratègies adequades per reduir els riscos i evitar pèrdues humanes i econòmiques.

 

ARXIVAT A:
Ciència Recerca científica
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut