Dustin Johnson, mariner (Reuters)

Els testimonis de la desesperació per escapar de les flames de l'illa de Maui, a Hawaii

Des de dimarts tres focs forestals han cremat a la segona illa més gran de l'arxipèlag de Hawaii, hi han mort més de 50 persones

Actualitzat

Tot va començar dimarts. Vents procedents de l'huracà Dora, de fins a 130 quilòmetres per hora, van empènyer les flames de tres focs forestals a la segona illa més gran de l'arxipèlag de Hawaii, Maui.

Al port de Lahaina, l'antiga capital del regne, un dels incendis va arribar fins a les barques, i força gent es va haver de llançar a l'aigua per no cremar-se. Catorze persones van ser rescatades després pels guardacostes, i no se sap quantes s'hi van ofegar.

A les xarxes familiars i amics de desapareguts han escrit missatges d'ajuda per a localitzar-los. Passaran setmanes fins que es puguin comptabilitzar quins han estat, finalment, els danys humans.

Un cop passat l'huracà, ja sense aquells forts vents, es pot començar a avaluar la situació. Lahaina ha quedat gairebé arrasada i trigarà anys a tornar a ser el que era, si és que pot.

Les persones que eren a l'illa intentant fugir de les flames han gravat algunes imatges enmig de la desesperació. Com aquest vídeo gravat des d'un cotxe mentre intenten escapar de les flames que, més enllà del foc a tocar del cotxe, el que és realment impactant és l'angoixa dels que hi viatgen:


En aquest altre vídeo, alguns veïns tornen després que el foc hagi arrasat: "Tot ha desaparegut".


Entre els que escapen, hi ha també els que ajuden i ho fan amb la mateixa desesperació. Aquí un home, Dustin Johnson, recorre les barques amarrades al passeig marítim de Lahaina per advertir els que encara queden dins els iots que el foc és a prop:

Quan parla a càmera, està totalment abatut. Mariner era l'última autoritat que quedava al port esportiu quan el foc va arribar:


De moment, s'han confirmat més de 50 víctimes mortals, però es creu que n'hi ha més. 271 edificis han quedat malmesos o totalment destruïts i el president dels Estats Units, Joe Biden, ja ha declarat l'illa zona catastròfica.

Un altre testimoni, Kekoa Lansford i veí de Lahaina, està sol al mig del carrer i clama: "No ens arriba l'ajuda que ens cal".


Ja s'han evacuat més d'onze mil persones de l'illa, la majoria turistes. Els bombers i la Guàrdia Nacional continuen lluitant per apagar els focs. Hawaii ha viscut incendis forestals en el passat, sovint per causa d'erupcions volcàniques o per llamps.

No se sap l'origen del que crema ara, que a banda del vent ha trobat unes condicions de sequera que l'han afavorit. El que sí que se sap és que cada vegada costa més apagar-los per la introducció de plantes al·lòctones a les illes, que no són tan resistents al foc com les autòctones.

ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut