Els testimonis rebutjats al judici: ni Preston, ni Chomsky ni experts de Scotland Yard
- TEMA:
- Judici procés
En una interlocutòria de 154 pàgines, el Suprem va publicar ahir la llista de proves i de testimonis de les diverses acusacions i de les defenses que aceptarà en el judici contra els líders independentistes acusats de rebel·lió.
Entre els testimonis proposats per algunes defenses i que els magistrats han rebutjat hi ha el rei Felip VI, l'expresident Carles Puigdemont i la secretària general d'ERC, Marta Rovira. Però també s'ha rebutjat la declaració de relators especials de l'ONU com David Kaye, Alfred de Zayas o Michel Forst, o altres personalitats convocades per la defensa de Jordi Cuixart, com l'historiador Paul Preston, la Premi Nobel de la Pau Jody Williams o el lingüista Noam Chomsky.
Òmnium Cultural ha fet un seguit de tuits en què critica la decisió del Suprem i afirma que es demostra "la voluntat d'impedir veus autoritzades i crítiques amb el procediment judicial".
Òmnium diu que és un fet objectiu que, mentre la sala del Suprem ha admès tots els testimonis de la Fiscalia i gairebé tots els de l'Advocacia de l'Estat i del partit d'ultradreta Vox, en el cas de la defensa de Jordi Cuixart s'han denegat 21 testimonis.
Per l'entitat cultural, es demostra, un cop més, "la connivència de les institucions espanyoles amb l'extrema dreta".
Experts de Scotland Yard rebutjats
Per l'entitat que presideix Jordi Cuixart, és especialment greu que s'hagi desestimat la prova pericial que demostra que ni la població ni els Jordis van actuar de forma violenta ni el 20S davant la Conselleria d'Economia ni l'1 d'octubre. Un estudi tècnic elaborat per un expert de Scotland Yard de reconeguda solvència internacional i que el Suprem no ha admès.
També critiquen que el Suprem hagi expulsat els testimonis citats per la defensa de Cuixart que s'han pronunciat sobre la vulneració de drets fonamentals i també aquells que s'han pronunciat a favor de la solució política del conflicte. Es tracta de figures com el síndic de greuges, Rafael Ribó, i relators especials de les Nacions Unides com David Kaye, Alfred de Zayas o Michel Forst.
A Òmnium també creuen que és especialment greu que s'hagi rebutjat la petició de contrastar amb el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, a Luxemburg, si la causa contra Cuixart vulnera la Carta de Drets Fonamentals de la UE i la normativa i la jurisprudència comunitàries.
Accepta tots els testimonis de la Fiscalia
A mitjans de gener, les defenses dels dotze acusats van presentar escrits en què argumentaven per què se'ls havia d'absoldre i també proposaven proves i desenes de testimonis. Les acusacions havien fet el mateix abans, al novembre.
Les dues acusacions demanaven 256 testimonis i les peticions eren idèntiques. El tribunal els accepta tots de manera íntegra. L'acusació popular, exercida per Vox, demana la presència de 69 testimonis. A petició de Vox, el Suprem accepta que declarin l'exvicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría, l'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro i l'exdelegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo.
En el cas de les defenses dels 18 encausats, se superaven les 400 peticions de testimonis presents al judici.
Cosidó, testimoni rebutjat pel Suprem
La defensa de Cuixart, Junqueras i Romeva també demanava poder interrogar el portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, després de la polèmica pel seu whatsapp en què deia que, si Marchena presidia el CGPJ, controlaria "des del darrera" la sala penal.
L'alt tribunal, presidit pel mateix Marchena, rebutja ara el testimoni de Cosidó perquè diu que aquesta polèmica ja es va resoldre a través de l'incident de recusació plantejat per les defenses. Els magistrats van fer costat a Marchena i van rebutjar per unanimitat la presumpta "falta d'imparcialitat" del magistrat.
Els testimonis de les acusacions, els primers a declarar
Els testimonis declararan a la sala de plens del Tribunal Suprem després que ho facin els dotze acusats. Hauran de contestar totes les preguntes que se'ls formulin. Aquesta és una diferència clau amb els acusats, que es poden negar a respondre a les acusacions.
Primer han de declarar els testimonis proposats per la fiscalia; després, els de la resta d'acusacions (l'Advocacia de l'Estat i Vox), i, per últim, els que han demanat les defenses.
A més, les persones citades com a testimonis no podran assistir de públic al judici fins que no hagin declarat. Per tant, autoritats com el president del Parlament, Roger Torrent, o l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, haurien d'esperar a testificar per poder assistir a alguna de les sessions.
Durant el desenvolupament del judici, les parts poden renunciar a algun dels testimonis encara que hagin estat acceptats prèviament pel tribunal. Ho poden fer si consideren que el que han d'explicar ja no és rellevant.