Tests d'antígens a Europa: cars i escassos aquí, mentre ja són gratuïts en molts països

Les farmàcies admeten que hi ha hagut desabastiment, però el ministeri descarta canviar el sistema i regular els preus o oferir tests gratuïts
Redacció Actualitzat

Els tests d'antígens són el producte més buscat d'aquestes festes. No és exactament un regal, però sí que ha donat una mica de tranquil·litat a moltes famílies que volien veure's, i també a aquells que han estat en contacte amb un positiu o que aquests dies tenen algun símptoma compatible amb el coronavirus.

On més noten aquesta inquietud és a les farmàcies. La responsable d'un d'aquests establiments, Marta Grau, explica que la demanda no ha baixat després de Nadal.

"Ha estat una bogeria, realment. Pensàvem que després de Nadal la cosa baixaria, però no va ser així. La setmana passada va continuar, suposem que hi va començar a haver contactes de positius. Vam quedar un parell de dies desabastits."

I no són pocs els que han hagut de recórrer més d'una farmàcia per acabar trobant els tests. L'alta demanda també ha provocat que, en molts casos, els preus d'aquests testos es disparessin.

En algunes farmàcies s'han enfilat fins als 15 euros, i hi ha hagut dies que s'han quedat sense estoc. Manel Rocaserra, de la farmàcia Les Corts, explica que els preus ronden els sis euros.

"Fins al voltant de Nadal els veníem a 4,95, es van exhaurir i van pujar els preus una mica més, fins a uns 5,90. Ara el preu s'ha mantingut."

Jorge León, de la farmàcia León Zamorano, explica que els increments de preus venen marcats pel que fixen els proveïdors: assegura que les farmàcies no apugen preus per voluntat pròpia, sinó perquè els han de comprar més cars.

Aquest ball de preus ha alarmat el Col·legi de Metges, que reclama al govern espanyol que els reguli. El seu president, Jaume Padrós, ha assegurat en declaracions a TV3 que la població i la imatge de les farmàcies n'estan sortint perjudicades.

"Això està perjudicant part de la població, està perjudicant els CAP i la imatge de les farmàcies. Perquè qui subministra a les farmàcies, també n'està traient un benefici. Estem parlant d'un bé comunitari que s'ha de protegir."

Espanya es referma en el model actual

La ministra espanyola de Sanitat, Carolina Darias, assegura que seguirà apostant per la venda dels tests en farmàcies a un preu "assequible".

Responent una pregunta de TV3, Darias ha tirat pilotes fora pel que fa a la possible regulació dels preus, perquè considera que ara "l'important és garantir el subministrament" en un mercat que reconeix que està "tensionat".

En aquest sentit, ha explicat que la setmana passada van arribar uns cinc milions de tests i aquesta setmana n'arribaran el doble.

Gratuïts en molts països

Mentre aquí els tests són cars i no tenen una tarifa fixada, a bona part dels països d'Europa els test d'antígens són més barats. Hi ha països on fins i tot són gratuïts.

És el cas de Portugal, on cada ciutadà se'n pot fer sis al mes, finançats per l'Estat, en gairebé 800 farmàcies i laboratoris del país.

També se'n poden comprar en farmàcies i supermercats, on els venen per poc més de dos euros. De fet, molts espanyols han creuat la frontera per comprar-ne per les festes de Nadal, perquè allà són molt més barats.

A Itàlia, els tests també es poden comprar en supermercats i farmàcies. Hi ha un preu fixat per decret, però força alt: valen quinze euros, vuit per als menors d'edat. És el que va marcar el govern quan va fer obligatori el passaport covid per anar a treballar, i amb la idea d'incentivar la vacunació.

Al Regne Unit, els tests són gratuïts i es poden demanar per internet al govern, amb un màxim d'un per cada diaL'encàrrec es pot rebre a casa o bé recollir-lo a les farmàcies o en centres del barri com, per exemple, una biblioteca.

A Alemanya ja fa gairebé un any que els testos es poden comprar a la farmàcia, al súper o, fins i tot, a la drogueria. El cost ara és d'uns tres euros i se'n poden adquirir com a màxim cinc unitats de cop. Ara bé, perquè la prova tingui validesa, te'ls has de fer en un centre autoritzat. En aquest cas la prova és gratuïta.

A França, els tests es venen a les farmàcies i costen uns cinc euros. Però, excepcionalment, ara també se n'estan venent als supermercats, per aconseguir fer més testos a escoles i empreses, almenys fins a finals de mes.

Els preus als supermercats ronden els dos euros, mentre que les úniques proves d'antígens gratuïtes són per als vacunats que han estat en contacte amb un positiu i es fan a les farmàcies.

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut