Una monitora es fa l'autotest d'antígens en una farmàcia (EFE/Quique García)
Una monitora es fa l'autotest d'antígens en una farmàcia a l'Hospitalet de Llobregat (EFE/Quique García)

Els tests d'antígens, de venda lliure a les farmàcies sense preu màxim fixat

La portaveu del govern espanyol diu que han demanat a la indústria que tinguin "preus assequibles"

RedaccióActualitzat

Finalment, el govern espanyol ha autoritzat la venda de tests d'antígens sense recepta a les farmàcies. El reial recret ja s'ha publicat al BOE i es podran comprar a partir d'aquest dijous. En plena cinquena onada de la Covid, el Consell de Ministres ha avalat una mesura demanada de fa temps pels farmacèutics.

Sota el paraigua d'un reial decret, les farmàcies podran vendre tests a un preu que es calcula que rondarà els 7 euros, en funció del proveïdor.

En anunciar l'autorització, la portaveu del govern, Isabel Rodríguez, no ha comunicat cap preu i s'ha limitat a explicar que el govern ha demanat a la indústria farmacèutica que tinguin "preus assequibles per als consumidors".

Tot i que no estava permès, en algunes farmàcies ja se'n podien trobar, per un preu entre els 7 i els 15 euros.

Aquest tipus de tests són similars als d'embaràs, un mètode fàcil, ràpid, còmode de fer a casa i econòmic. Cal tenir en compte que el resultat servirà només a títol informatiu, però des del Col·legi de Farmacèutics afirmen que ja estan preparats per poder comunicar els resultats a Salut.

Aquesta setmana, les farmàcies han començat el cribratge a monitors i infants de casals i colònies, amb test d'automostra que es fan supervisats pel personal de la farmàcia, que és qui facilita llavors el resultat al sistema de salut.

Els farmacèutics van alertar de la venda de tests poc fiables per internet, amb productes "que no estan testats i validats" i, per tant, es corre el risc que no tinguin prou sensibilitat per poder detectar el virus.


Tests a les farmàcies enmig d'un increment del nombre de morts

L'autorització de la venda lliure d'aquestes proves arriba quan a Espanya la incidència acumulada a 7 dies és de 323 casos per 100.000 habitants.

A Catalunya és més alta, de 605 casos. En les últimes vint-i-quatre hores s'han sumat 140 hospitalitzats més a planta per Covid i pugen a 1.823. A l'espera de les dades de les UCI, s'han confirmat 7.900 positius més que dilluns, 5.413 detectats .

La mortalitat s'ha disparat els últims dies, amb una mitjana de 5,7 al dia, quan a principis de mes eren 8 a la setmana. En les darreres 24 hores s'han notificat 15 defuncions i la xifra del recompte oficial s'eleva a 22.340 persones.

La part positiva és que la velocitat de propagació del virus, l'Rt, es continua frenant i s'acosta a 1. I que la vacunació avança i el 52% de la població ja té la pauta completa i el 60,7% la primera dosi. En la franja 16-29 anys, una quarta part ha rebut la primera punxada, percentatge que puja al 47% en el grup de 30-39 anys.

Tests
Els tests d'antígens són útils per detectar positius, però no donen carta blanca per estalviar-se les mesures de prevenció (Europa Press/Óscar J. Barroso)

La setmana passada, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va destacar que, davant l'augment de contagis de les últimes setmanes, calia "augmentar la capacitat diagnòstica per identificar de manera més ràpida els casos sospitosos i fins i tot asimptomàtics".

L'esborrany del reial decret que ha de regular la venda i publicitat d'aquests tests era al calaix del Ministeri de Sanitat des de principis de maig.

L'escull que ho aturava era la prescripció mèdica, però Darias va explicar que el 8 de juliol va rebre el vistiplau del Consell d'Estat preceptiu per poder aprovar el reial decret.

Un resultat negatiu no dona barra lliure

Hi ha països on ja fa temps que s'ofereixen juntament amb un certificat que n'acredita el resultat i permet, per exemple, viatjar. És el cas d'Alemanya i França.

Els experts alerten, però, que els tests d'antígens no són un passaport per fer vida normal. És a dir, que un resultat negatiu no t'estalvia haver de complir les mesures de prevenció, com la distància, la mascareta, la ventilació o la higiene de mans.

Ho afirmava fa uns dies l'investigador de la Universitat de Leicester i professor de Ciències de la Salut de la UOC, Salvador Macip. "Utilitzem-los bé, per detectar on són els brots, no per anar a un concert", hi afegia.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut