Els tests d'antígens no serveixen per garantir un dinar de Nadal sense Covid-19

Els experts alerten que són útils per buscar positius entre la població, però que un negatiu no garanteix que es pugui fer com si no hi hagués pandèmia

RedaccióActualitzat

Com organitzar les festes i trobades de Nadal en plena pandèmia de coronavirus és un maldecap per a moltes famílies, davant de la incertesa que s'hi puguin produir contagis.

Solucionar-ho a base d'aconseguir fer-se tests d'antígens, que donen resultats en pocs minuts, és una temptació, però els experts alerten que un test negatiu no és garantia de res.

Un sanitari posant una mostra en un test d'antígens

És el que afirmen Daniel Prieto-Alhambra, professor de farmacoepidemiologia a la Universitat d'Oxford, i Antoni Sisó, president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària:

Daniel Prieto-Alhambra: "Un test és millor que res, però no ens dona seguretat."

Antoni Sisó: "Això confereix a la persona que li ha donat negatiu una falsa sensació de seguretat."

Una eina de salut pública, no individual

Anna Llupià, epidemiòloga a l'Hospital Clínic de Barcelona, afirma que els tests d'antígens no són gaire útils individualment, persona per persona, sinó col·lectivament.

És a dir, fer-los permet detectar positius entre la població i evitar que aquestes persones en contagiïn altres:

"Poden tenir utilitat en contextos de rastreig de salut pública, però no tenen utilitat personal."

L'epidemiòloga de l'Hospital Clínic de Barcelona Anna Llupià

A més, són tests que ara mateix no es poden comprar a les farmàcies, i l'única possibilitat és aconseguir entrar en un cribratge massiu.

El risc de comprar per internet

Tomàs Pumarola, cap de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, alerta que l'alternativa, comprar-los per internet, és un risc gran, perquè no hi ha garanties reals que siguin fiables:

"Hi ha molta pressió i hem d'anar molt amb compte, perquè hi ha moltes proves disponibles fins i tot a internet, i la seva fiabilitat no està contrastada."

El cap de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola

Al marge de tot això, encara que el test funcioni bé, no evita el contagi després de fer-lo. És el que alerta Llupià, que afirma que un test et pot donar una certa seguretat només durant unes quantes hores.

Per la seva banda, Pumarola recorda que un negatiu no significa ni garanteix que una persona no sigui un potencial transmissor.

Pocs errors porten a molts casos

En tot cas, els tests d'antígens no detecten tots els positius infecciosos, tenen un marge d'error que, segons l'infectòleg Oriol Mitjà, pot fer créixer els casos exponencialment en pocs dies:

 "Aquest petit percentatge de casos positius que se li escapa al test es torna en un nombre absolut molt gran."

"Perquè si fos només una família estaria molt bé, però com que són totes les famílies de Catalunya, és impossible controlar aquest risc amb un test d'antígens."

L'infectòleg Oriol Mitjà


Protegir les persones vulnerables

Tots afirmen que no val la pena posar en risc a la família per Nadal refiant-se que, per unes quantes hores, no passarà res:

Anna Llupià: "Si ajuntes les tres coses, tancat, converses properes i aglomeracions, encara que portis mascareta, et posa a risc."

Antoni Sisó: "Al final la gent gran és la més vulnerable. És la que té més risc d'entrar en una UCI i morir. Per tant, val la pena preguntar-los si podem anar-hi o si podem deixar-ho per una altra estona."

Daniel Prieto-Alambra: "Ara veiem la llum al final del túnel, no ens podem relaxar. Hem d'esperar setmanes o mesos fins que la situació sigui completament diferent."

Daniel Prieto-Alhambra, professor de Farmacoepidemiologia a la Universitat d'Oxford

Prieto-Alhambra suggereix que es poden posposar les trobades de Nadal per a més endavant, fins i tot a l'estiu, si cal, perquè la vacuna potser "ens salvarà de la quarta onada, però no de la tercera".

En aquest sentit, molts experts alerten que no ens podem refiar que després de Nadal ja vindran les vacunes, perquè això pot portar a fer rebrotar la segona onada, que encara està activa, abans que facin efecte.

 
ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Nadal
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut