Els tipus d'interès disparen els beneficis de la banca però encara no es noten als dipòsits
Els guanys del Santander, BBVA, CaixaBank i Sabadell van créixer un 17% entre el gener i el juny en relació al mateix període de l'any passat
L'última setmana de juliol és el moment en què els bancs donen a conèixer els beneficis del primer semestre de l'any. Tot i l'impost a la banca, uns tipus d'interès a l'alça han impulsat un increment en els guanys.
Pel que fa a les hipoteques, han ingressat més per la revisió de les quotes dels préstecs a tipus variable, mentre que les noves que se signen ara també són a preus més alts. Tot i això, la remuneració dels dipòsits segueix sent mínima.
Així, els quatre bancs més grans de l'estat espanyol (Santander, BBVA, CaixaBank i Sabadell) van guanyar en el primer semestre de l'any 11.783 milions d'euros, un 16,8% més que en els primers sis mesos de l'any passat.
Percentualment, el que més augmenta beneficis és el Sabadell, amb un 43%, mentre que el Santander registra una escalada més modesta, del 7%, a causa dels problemes en la seva filial del Brasil.
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha assegurat que aquests beneficis són "cobdícia". La líder de Sumar ha carregat contra els bancs per queixar-se de l'impost a les entitats financeres mentre "continuen obtenint beneficis multimilionaris".
"Les llars hipotecades pateixen una doble inflació: cistella de la compra i la pujada de tipus"
El Santander guanya un 40% menys al Brasil
El més gran de tots, el Santander, va guanyar 5.241 milions d'euros, un 7% més. Tot i això, el banc ha viscut retrocessos a Nord-amèrica i a Sud-amèrica.
Al Brasil, l'entitat va guanyar 823 milions, un 40% menys que en el primer semestre del 2022. Un descens de beneficis que ha estat compensat pels ingressos que el Santander ha registrat a Europa, especialment a Espanya.
CaixaBank arriba als 164 milions de clients
Per la seva part, CaixaBank va tancar el primer semestre amb uns guanys de 2.137 milions d'euros, un 36% més que el mateix període de l'any passat, gràcies a la millora dels marges bancaris i l'alça dels tipus d'interès.
El banc ha aconseguit augmentar en 9 milions el nombre de clients en els últims dotze mesos, fins als 164 milions, fet que va ajudar que els ingressos hagin augmentat.
Les pujades de tipus d'interès han fet caure la concessió d'hipoteques a tots els bancs perquè l'euríbor s'ha disparat per sobre del 4 per cent en un any. Però el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, preveu que les quotes començaran a baixar l'any que ve.
El BBVA, sense intenció de remunerar els dipòsits
El BBVA va tancar el seu millor primer semestre després de guanyar prop de 3.900 milions d'euros, un 31% més que un any abans. I això després de pagar l'impost de la banca, com han fet totes les entitats.
A Espanya, el conseller delegat del banc, Onur Genç, ha dit que no tenen intenció de remunerar els dipòsits a curt termini perquè, per ara, no necessiten captar més estalvis.
El seu principal mercat és Mèxic, d'on els venen la meitat dels guanys.
El Sabadell aspira a uns beneficis anuals rècord
Per la seva part, el Banc Sabadell va tancar el primer trimestre amb un benefici de 564 milions d'euros, un 43,6% més. Aquest increment és gràcies a l'alça de tipus i la millora dels marges bancaris.
Si tot segueix així, la previsió és tancar l'exercici amb uns guanys superiors als 1.000 milions d'euros, cosa que suposaria una xifra rècord.
El millor exercici de la seva història va ser el 2006, quan va guanyar 908 milions d'euros.
- ARXIVAT A:
- Banca